Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 15.09.2022 - 23:59  //  aktualizácia: 16.09.2022 - 00:12  //  zobrazené: 908

Na kolkárni bolo opäť rušno

Telesne postihnutí v Šali  opäť športovali

Mesiac september nielen v kalendári telesne postihnutých športovcov a prv narodených vyznávačov kolkov  sa stáva už pevným termínom,  kedy sa už  viac rokov stretávajú v Mestskej kolkárni v Šali, aby si zasúťažili a zmerali svoju zručnosť,  schopnosti a sily v rámci už tradičného kolkárskeho turnaja mužov a žien. Nebolo tomu inak ani v prvej septembrovej dekáde, kedy sa rekordná účasť, skoro 50 – tka členov organizácií telesne postihnutých a dôchodcov zo Šali a Trnovca n/V stretla v obnovenom a populárnom šalianskom športovom stánku, ktorou  Mestská kolkáreň už dlhé roky bezo sporu je.   .    

„ Naše aktivity sú v priebehu kalendárneho roku dosť pestré povedal  predseda Občianskeho združenia Únie nevidiacich  a slabozrakých Slovenska č. 60 v Šali Alojz Ricker a na toto podujatie sme sa tešili už vopred, nakoľko sa uskutočnilo neviazanou formou stretnutie našich členov v tomto prípade aj so svojimi rovesníkmi zo susedného Trnovca n/V.   Teší nás a sme veľmi povďační Okresnej asociácii telovýchovných jednôt a klubov okresu Šaľa (0ATJK), mestu Šaľa, miestnemu kolkárskemu klubu,... že sa aj vďaka finančnej podpore Nitrianskeho samosprávneho kraja,  sa podarilo realizovať toto športovo spoločenské podujatie.  Spoločná snaha zapojiť našich členov  do rôznych športových a pohybových aktivít, ktoré nám pomáhajú v nejednom prípade prekonávať zrakový a zdravotný hendikep padla na úrodnú pôdu a pomohlo tieto atribúty naplniť. „  

Veľmi vydarené podujatie, ktoré sa nieslo v príjemnej, ale súťaživej atmosfére (poznámka: súťažiacich pri jednotlivých hodoch nepovzbudzovali na štvorprúdových dráhach iba kolegovia a kolegyne z organizácie, ale medzi „fanúšikmi“  v nejednom prípade nechýbali ani ich rodinní príslušníci) a organizátorov so súťažiacimi prišiel pozdraviť aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický s hovorkyňou mesta Erikou Kollerovou malo výbornú úroveň, čo potvrdili aj výkony súťažiacich, ktorí  hádzali 4 x 15 hodov do plných.   .  
V kategórii žien, ktorá bola dosť vyrovnaná  potvrdila rolu favoritky Emília Dulíková, ktorá zvíťazila výkonom 167 kolov a obhájila minulo ročné prvenstvo. Oproti minulému roku si o jedno miesto polepšila medzi najlepšími Viera Pecová, ktorá zhodila  iba o tri koly menej ako víťazka. Tretie miesto obsadila  s výkonom 148 kolov Elena Hvizdová.

Medzi zástupcami silnejšieho pohlavia si prvenstvo vybojoval Jozef Nemček, ktorého výkon 259 zvalených kolov bol  vyhodnotený aj ako najlepší výkon podujatia. Druhé miesto z minulého roku obhájil výkonom 247 kolov Milan Gergely a tretie miesto s výkonom 227 kolov patrilo Jurajovi Csirikovi.    

Usporiadanie kolkárskeho turnaja (poznámka: realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja)  pre telesne handicapovaných spoluobčanov a prv narodených záujemcov o toto športové odvetvie je ďalšou z pestrých aktivít agilnej OATJK Šaľa a ďalších spolu organizátorov v bohatom kalendári športových podujatí v šalianskom okrese, v tomto ale aj predošlých rokoch.  

                                              JOZEF SKLENÁR

Foto: Erika Kollerová