Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.12.2019 - 12:28  //  aktualizácia: 16.12.2019 - 12:32  //  zobrazené: 1515

Mestská polícia v Šali upozorňuje

Mestská polícia v  Šali v  súvislosti s nadchádzajúcimi vianočnými sviatkami upozorňuje občanov,  aby boli obzvlášť ostražití a všímali si ľudí, ktorí sa pohybujú v ich tesnej blízkosti. Niektorí páchatelia idú zámerne až do blízkosti človeka, ktorý si ani nevšimne, že ho okradli. Toto obdobie sa vyznačuje zvýšenou aktivitou vreckárov a zlodejov. Praktiky zlodejov sú rôzne.

Konajú rýchlo a nepozorovane a svoje obete si vyberajú spravidla podľa veku, predpokladanej fyzickej zdatnosti, okolia (kamerové systémy) a možnosti rýchleho úniku. Skúsený vreckár vie kabelku, či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Vreckoví zlodeji sa zamiešajú medzi dav a pozorne sledujú situáciu, všímajú si, akým spôsobom kto platí, akú má hotovosť v peňaženke, kam si peňaženku po zaplatení odloží, poprípade, či nie je v podnapitom stave.

Využívajú situáciu, keď ľudia mávajú u seba väčší obnos finančných prostriedkov, pod vplyvom nákupnej horúčky sú menej pozorní veľkou hustotou osôb v obchodoch, na ulici alebo na zastávkach. Vreckoví zlodeji sú skúsení, konajú veľmi rýchlo a nenápadne, väčšinou nepracujú sami a dobre medzi sebou spolupracujú. Nezabúdajme - stačí  chvíľková nepozornosť a môžeme prísť o svoje peniaze, mobilný telefón a iné cennosti. Nie je v silách polície byť všade, každý občan musí zodpovednejšie pristupovať k ochrane svojho majetku. Nezabúdajme, že najlepšia ochrana je prevencia.

 Aby vám vianočné sviatky nepokazili zlodeji,  MsP Šaľa odporúča dodržať tieto odporúčania:

  1. Na verejnosti  neukazujte väčší obnos peňazí, radšej používajte platobné karty. Karty nemajte uložené na jednom mieste spolu s PIN kódom. 
  2. Pozor si treba dať i na tlačenie sa v rade alebo v situáciách, keď do človeka niekto "náhodne" vrazí. Tašky a ruksaky s peniazmi alebo dokladmi by nemali ľudia nosiť na chrbte.
  3. Peňaženku, mobil alebo doklady si tiež nenechávajte na ľahko dostupných miestach, napríklad v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky. Nemali by ostať ani v odevoch, ktoré si ľudia prevesia cez nákupný vozík.
  4. Tašky si neodkladajte k nohám, oči a najlepšie aj ruky majte na uzáveroch kabeliek alebo tašiek.
  5. Páchatelia väčšinou využijú vašu nepozornosť v obchode, v reštaurácii, na ulici a v prostriedkoch MHD.
  6. V obchode  si  peňaženku a mobilný telefón neodkladajte na pult  alebo do nákupného košíka.
  7. Nechoďte v tesnej blízkosti tmavých vchodov  do domov, rohov a zaparkovaných áut, môže tam na vás niekto striehnuť.
  8. Odmietajte ponuky na ulici od podozrivých pouličných predajcov.
  9. Neotvárajte cudzím ľuďom.
  10. Zvýšte tiež ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí. Môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti.
  11. Auto nie je výkladná skriňa.

Ak aj napriek všetkým bezpečnostným opatreniam zistíte, že vás okradol zlodej neodkladne kontaktujte MsP na t.č. 159, 158, 031/ 7705987, 7706777.

Na základe nadchádzajúcich vianočných sviatkov a uvedeného rizika Mestská polícia v Šali  zvýši počet hliadkujúcich policajtov  v blízkosti nákupných stredísk. Veríme, že uvedené opatrenia prispejú k pokojnému prežitiu predvianočných nákupov a  sviatkov.

Prajeme Vám krásne  a pokojné prežitie vianočných sviatkov, príjemnú atmosféru v kruhu blízkych, šťastie a lásku po celý Nový rok 2020.                                                                                                                               

kolektív MsP Šaľa