Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 31.01.2022 - 09:36  //  aktualizácia: 31.01.2022 - 09:39  //  zobrazené: 955

Mesto Šaľa bude jednou zo zastávok Detskej tour Petra Sagana 2022

Mesto Šaľa bude jednou zo zastávok Detskej tour Petra Sagana 2022. Na sociálnej sieti to oznámil riaditeľ pretekov Peter Zánický, mládežnícky tréner Petra Sagana, ktorý je trojnásobným majstrom sveta a sedemnásobným víťazom bodovacej súťaže na Tour de France. Ide o cyklistický projekt, v ktorom medzi sebou súťažia stovky detí z celého Slovenska i zahraničia vo veku od dvoch do 14 rokov. 

 

„Mesto Šaľa má priaznivú polohu, lesopark, blízkosť rieky Váh, je križovatkou ciest, ktorá spája nielen väčšie mestá na juhozápade krajiny, ale je blízkym susedom susednej krajiny, čo nás predurčuje k tomu, aby sme  tam privítali mladých cyklistov nielen zo Slovenska, ale i zahraničia. Tešíme sa na to. Presný termín, kedy tam prídeme, oznámime v najbližších týždňoch," hovorí Peter Zánický. 

 

Organizátorov Detskej tour Petra Sagana pozvali do Šale zástupcovia novozaloženej iniciatívy duŠA, Mládežníckeho parlamentu mesta Šaľa, Občianskeho združenia Šaľania a mesta Šaľa. Zastupujú ich Tomáš Benkovič a Michal Lipiak. „V spolupráci s vami by sme radi priniesli radosť z bicyklovania nielen „u nás doma“, ale aj k všetkým, ktorí tu prídu," uviedli v liste Tomáš s Michalom. 

 

Ich zámerom prejavil osobnú podporu aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický. „Môžem potvrdiť, že v prípravách projektu budeme miestnym (spolu)organizátorom aktívne nápomocní," uviedol. „Ďakujeme organizátorom, že si nás vybrali. Urobíme všetko pre to, aby sme boli dobrými hostiteľmi," dodal Tomáš Benkovič, ktorý vedie Mládežnícky parlament mesta Šaľa a združenie Šaľania. 

 

Šaľa sa môže pochváliť, že v minulosti už dvakrát bolo jedným z etapových miest známych pretekov Okolo Slovenska. Pred tromi rokmi privítalo na dvoch rýchlostných prémiách v centre mesta nielen najlepších cyklistov Slovenska, ale aj sveta. Ulicami Šale vtedy prechádzal aj súčasný majster sveta v cyklistike, Francúz Julian Alaphilippe. 

 

Detská tour už deviaty rok nesie meno slovenského profesionálneho cyklistu jazdiaceho za francúzsky tím TotalEnergies Petra Sagana. Ide o unikátne podujatie pre mladých cyklistov, ktorého súčasťou aj program pre rodiny s deťmi. Tradične sa koná na viacerých miestach Slovensko. Zavítalo už do vyše 80 miest, tento rok príde do rodiska Petra Sagana - do Žiliny, do Budmeríc, Martina, Demänovej, Šale a Šamorína. Posledné miesto ešte nebolo zverejnené. 

 

Zdroj: Komunikačný tím Detskej tour Petra Sagana v Šali / Michal Lipiak