Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.09.2020 - 09:25  //  aktualizácia: 21.09.2020 - 09:27  //  zobrazené: 2311

Kontajnery na elektroodpad

Na žiadosť obyvateľov sídliska vo Veči boli dňa 10. septembra 2020 premiestnené dva kontajnery na elektroopad tak, aby sa uvoľnili miesta na parkovanie. Z bývalého stojiska kontajnerov na Hollého ulici bol premiestnený na Narcisovu ulicu č. 8 vedľa polopodzemných kontajnerov. Takisto sme zabezpečili posunutie kontajnera, ktorý je umiestnený na bývalom stojisku pred ZŠ Hollého.

Stacionárne kontajnery na zber drobného elektroodpadu (červené kontajnery) prevádzkuje spoločnosť ASEKOL SK, s.r.o., Bratislava. Stali sa už súčasťou nášho každodenného života. V našom meste boli rozmiestnené v roku 2016 celkom na deviatich lokalitách. Boli sme spolu s Hlohovcom medzi prvými mestami na Slovensku, kde sa táto forma zberu dostala bližšie k obyvateľom. Kontajnery sú rozmiestnené po celom meste tak, aby boli dostupné pre všetkých obyvateľov. Ich umiestnenie bolo však limitované spôsobom výsypu a prístupom zberovej techniky.

Kontajnery slúžia na odkladanie drobného elektroodpadu (sušiče na vlasy, mixéry, holiace strojčeky, elektronické hračky, mobilné telefóny, el. zubné kefky, a pod.) a tužkových bateriek z domácností. Elektroodpad a použité batérie obsahujú látky, ktoré pri nesprávnej manipulácií môžu spôsobiť znečistenie životného prostredia, preto nepatria do zmesového odpadu, ale do triedeného zberu.

Ich výsyp sa realizuje cca každé 3 mesiace. Na niektorých miestach sa kontajner naplní veľmi rýchlo, niekde sa vyváža poloplný. Každé tri mesiace sa takto vyzbiera cca jedna tona drobného elektroodpadu. Aj touto cestou   by sme radi upozornili obyvateľov na možnosť tejto služby a pripomenuli lokality, na ktorých sú kontajnery umiestnené: 

1. Dóžova ul. - pred reštauráciou Corgoň vedľa kultúrneho strediska

2. Hollého 36 -  pred ZŠ Hollého

3. Narcisova 8 - vedľa stojiska

4. Ulica SNP -  pri moste

5. Vajanského ulica -  za činžiakom na Hornej ulici

6. Novomeského ulica

7. B. Němcovej -  stojisko vedľa kruhového objazdu

8. Kukučínova ulica - stojisko pri kotolni MENERT

9. Mostová ulica - pletivové  stojisko.

Aj tieto kontajnery tak, ako tie na šatstvo, sa však stávajú terčom vandalov a kvôli ich „vyberaniu“ sú poškodzované hlavne vhadzovacie otvory. Prosíme preto obyvateľov, ktorí sú svedkami takéhoto konania, aby to nahlásili na Mestskú políciu (159).