Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 19.02.2017 - 12:38  //  aktualizácia: 19.02.2017 - 14:15  //  zobrazené: 1319

Hádzanári s cenným medzinárodným úspechom

HKM Šaľa – TSV Otmar St. Gallen 30:27 (16:14)                                                               

V prvom zápase osemfinále Challenge cupu dosiahli šalianski hádzanári cenný medzinárodný úspech, keď porazili o tri góly sedemnásobného švajčiarskeho majstra.   

Medzinárodne ostrieľaný súper po góloch Keisera a českého reprezentanta Zdráhalu išli do vedenia 0:2, ale Szapu z krídla strelil prvý šaliansky gól. Šalianski hádzanári iba ťažko hľadali recept ako prekonať  slovenského reprezentanta Shejbala v bránke St. Gallenu, na druhej strane Geisser s Dráhalom sa strelecky nemýlili a v 7. minúte prehrávali domáci 1:4. Zverenci trénera Kolesára však postupne doťahovali náskok súpera, keď strelecké projektily, ktoré vyslali Polakovič, Szapu a F. Šulc skončili v sieti a naviac, Melnyk zo značky sedem metrového hodu trestal faulujúcu defenzívu hostí, čo prinieslo nielen vyrovnanie stavu stretnutia na 9:9. V 20. minúte sa opäť strelecky presadil Szapu a HKM išiel po prvý raz do vedenia v pomere 11:10. Veľký podiel však na týchto zmenách skóre mala aj zlepšená defenzíva domácich, ale najmä vynikajúci výkon ďalšieho slovenské reprezentanta  Žernoviča v šalianskej bránke, ktorý bol v priebehu celého duelu veľkou oporou družstva. Až do záverečnej minúty sa oba kolektívy striedali v gólovom vedení, ale Šaľa v závere po presných strelách Polakoviča a Guzyho išla do kabín s dvojgólovým vedením.                 

Hosťujúci TSV, ktorý bol podľa odborníkov miernym favoritom duelu nezložil zbrane, v jeho radoch sa rozstrieľal švajčiarsky reprezentant Geisser, ktorý vyrovnal stav stretnutia a po góle najlepšieho strelca zápasu Zdráhalu (zaznamenal osem  gólov) išli hostia dokonca do vedenia 18:19. V týchto chvíľach sa však ukázala sila domáceho kolektívu. Niekoľko exportných zákrokov vytiahol brankár Žernovič, k výbornému výkonu, okorenenému aj gólmi  sa rozohral  P. Krok, ktorému výborne sekundoval najskúsenejší hráč na palubovke F. Šulc s Polakovičom a z minúty na minútu sa otáčalo skóre. Po góle reprezentačného pivota Dudáša v 42. minúte viedla už Šaľa 23:20, ale to už nestál v bránke TSV Shejbal, ale mladý a dobre chytajúci Kindler. Hostia sa snažili kontrovať najmä trojicou ich najlepších strelcov, ale Žernovič spustil "žalúzie". Šulc s Krokom a Dudášom pridali ďalšie góly a v 52. minúte viedla Šaľa 27:22. Obecenstvo, ktoré domáci celok hralo vpred bolo vo svojom živle, ale v týchto chvíľach domácich opustila šťastena. V krátkom časovom slede trafil Szapu a F. Šulc v dobrých streleckých príležitostiach žrď a brvno už prekonaného brankára hostí, ktorí ďalším legionárom Juriljom na rozdiel štyroch gólov (28:24). Výborne hrajúci  domáci, ktorí sa dočkali potlesku na otvorenej scéne nakoniec po góloch Dudáša a Šulca išli dokonca do šesť gólového vedenia 30:24. Hostia však potvrdili, že sú medzinárodne ostrieľaným kolektívom. Vďaka gólovým zásahom Zdráhalu a Jurilja v závere stihli tromi gólmi v rade kozmeticky upraviť náskok domácich a pričinili sa spolu s domácim kolektívom o vynikajúci hádzanársky zážitok, o ktorom sa bude dlho hovoriť. Odveta o týždeň (nedeľa 26.2.2017 o 17.00 hod.) nebude jednoduchá, ale zverenci trénera Jána Kolesára doterajšími výkonmi dali o sebe vedieť už aj na medzinárodnom poli.                                                                                  

Pred 1.600 divákmi rozhodovali: Zhoba a Kouz (obaja Ukrajina); 7 m hody: 2/2 –  4/4, vylúčení: 2:7.                                                                                                              HKM:  Žernovič, Repáň - Melnyk 5/2, Guzy 2, Bandri, Michniewicz 1, Krokavec, Szapu 5, Polakovič 4, P. Krok 4, Janíček,  F. Šulc ml. 6, Maguška, Dudáš 3.  Tréner Ján Kolesár.

TSV Otmar: Zdráhala 8/4, Geisser 6, Keiser 5, Jurilj 4,...    

 

Ján Kolesár - tréner: „ Ak by mi niekto povedal pred duelom, že vyhráme tento náročný medzinárodný duel o tri góly,  tak by som to bral všetkými desiatimi. Spokojný som s chlapcami aj teraz po stretnutí, ale mohli sme mať náš náskok o tie dva – tri góly vyšší, nakoľko sme mali na to príležitosti, resp. mohli sme byť o niečo viac úspešnejší v defenzíve. Výborna atmosféra s fantastickým obecenstvom, ktoré si tento duel naplno užilo, nakoľko videlo súboj dvoch vyspelých kolektívov. Teší ma, že chlapci sa nezľakli kvalitného súpera prešpikovaného legionármi a dosiahli cenný úspech pred odvetou, ktorá bude ešte náročnejšia.“

                                                                                    JOZEF SKLENÁR