Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 09.07.2018 - 08:22  //  aktualizácia: 09.07.2018 - 12:53  //  zobrazené: 3797

Filip Bleho získal dva tituly majstra sveta !

Karatista Filip Bleho - dvojnásobný juniorský majster sveta

Štvrté najväčšie mesto Škótska, skoro 150 tisícové Dundee bolo dejiskom siedmych  Majstrovstiev sveta v karate – organizácia WUKF, na ktorých štartovalo viac ako 2.400 pretekárov zo 44 štátov a 84 federácii  z viacerých svetadielov. 
V nominácii Slovenskej federácie karate a bojových umení (SFK a BU) na svetový šampionát  nechýbala ani dvojica pretekárov TJ Slovan Duslo Šaľa, osvedčení slovenskí  reprezentanti:  skúsený senior Ľudovít Kocsis a junior Filip Bleho, ktorí sú zaradení na základe úspešných výsledkov do prvej výkonnostnej kategórii reprezentácie Slovenska.

Slovenské karate potvrdilo kvalitu
Keď sa pred rokom umiestnilo Slovensko v metropole Sedmohradska,  v rumunskej Kluži v rámci 9. majstrovstiev rámci medailových hodnotení štátov na treťom mieste,  bol to historicky najlepší výsledok v doterajšej existencii a samostnosti štátu.  S cieľom nadviazať na úspešné pôsobenie a výsledky z pred roka odcestovala do chladného Škótska výprava slovenských karatistov a ako ukázali samotné výsledky Slovensko potvrdilo, že s ním treba do elitnej spoločosti, či už v Európe, alebo v celo svetovom meradle rátať.

Bleho zúžitkoval tréningovú drinu   
Je veľmi dobré, keď sa v karate klube, akým je šalianska Telovýchovná jednota Slovan Duslo zíde taká symbióza: tréneri, funkcionári, ale aj pretekári, aká sa zišla  v posledných rokoch. Za ich pracovnými aktivitami sú výsledky, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Už pri pohľade na výsledky už spomínaných slovenských reprezentantov v posledných dvoch rokoch, keď Filip Bleho obsadil v roku 2016 na MS v Írsku striebro a bronz, na ME v Taliansku pridal bronzovú medailu.  O rok neskôr na svetovom šampionáte v Taliansku bol členom družstva, ktoré získalo zlato získal v súťaži družstiev a tretie miesto v súťažiach kata. Naprázdno sa nevrátil ani z ME v Rumunsku, kde skončil v disciplínach, v ktorých štartoval druhý a tretí.   
„Teší ma hovorí jeho oddielový kolega a zároveń aj tréner,  viacnásobný majster sveta a Európy Ľudovít Kocsis (poznámka: pri tréningovej práci s talentom mu výdatne pomáha stále ešte aktívny pretekár a zároveň tréner – Filipov brat Boris Bleho), že Filip sa chce neustále zdokonalovať  a zlepšovať.  Na tréningu je to vidieť a cítiť, že pracuje na sebe a výsledky sa začínajú nielen doma, ale aj na medzinárodnom tatami dostavovať, čo nás všetkých v materskom klube teší.“  
Juniorský reprezentant Slovenska Filip Bleho sa stal na svetovom šampionáte v Dundee počas svetového šampionátu nielen jedným z najlepších karatistov v slovenskom drese, ale aj v rámci MS jedným z najúspešnejších, keď v priebehu štyroch júnových dní získal tri medailové umiestnenia. 
Najskôr dokázal vyhrať titul majstra sveta v kategórii kadeti 15 - 17 rokov v súťaži KATA goju ryu, následne má veľký podiel taktiež na zisku titulu majstra sveta v súťaži družstiev KUMITE TEAM ROTATION SHOBU SANBON KADETI 15 – 17 rokov, keď boli s ním vo víťaznom družstve: M. Chudý (KK Lednické Rovne), Dávid Furda (KK Levice) a Marco Uhrín (KK Budo Bratislava). Mladé karatistické nádeje v drese Slovenska v rovnakom zložení aj so šalianskym Filipom Blehom získali na viac ešte druhé miesto v súťaži družstiev KUMITE TEAM SANBON SHOBU KADETI 15 – 17 rokov.

Ľudovít Kocsis bez medaile
Jeden z najskúsenejších slovenských reprezentantov Slovenska Ľudovít Kocsis , ktorý v roku 2016 vybojoval na svetovom šampionáte v Taliansku tri zlaté a dve strieborné, k čomu pridal bronz z Európy v Írsku v súťažiach kata a kobudo. O rok neskôr získal na  majstrovstvách Európy v Taliansku bronz v súťaži kata a čakalo sa, že svoju medailovú mozaiku (poznámka: súťažil iba v jednej disciplíne KATA goju ryu seniori, kde súťažili karatisti v rozpätí 21 – 35 rokov,pričom súťaže v jeho najsilnejšej kategórii Kobudo teraz neboli na programe) v škótskom Dundee rozšíri. Nakoniec preňho zostala nepopulárna zemiaková medaila, ale jeho typické vyjadrenie: „ Stávajú sa aj takéto veci, nebudem sa vyhovárať na nič, ale ideme bojovať ďalej “ dáva dokonalý obraz o jeho zanietenosti pre toto krásne športové odvetvie na tatami.   
   
Slovensko skončilo v hodnotení tretie 
Slovenskí karatisti  ziskom 19 zlatých medailí, 12 strieborných a 10 bronzových medailí, ako aj ďalších bodovaných umiestnení sa zaradili na svetovom šampionáte na tretie miesto v hodnotení štátov, keď ich predstihlo iba USA a Rumunsko, ktoré túto súťaž vyhralo. „ Samozrejme, že nás teší hovorí prezident KK TJ Slovan Duslo Šaľa Igor Bleho, ktorý pôsobil na svetovom šampionáte v pozícii kouča, že sa podarilo obhájiť vybojované postavenie medzi karatistickou špičkou. Obzvlášť nás teší, že k tomu úspechu prispeli obaja naši reprezentanti, ktorých výkony a umiestnenie sú ďalším impulzom pre prácu s mladými talentami v našom klube.“    
Na šalianske nádeje z tatami čaká aj po úspešnej reprezentácii na svetovom šampionáte v súčasnosti krátšia prestávka, aby sa po nej pustili do tvrdého tréningu, ako aj ďalších súťažných podujatí schválených v kalendári  Slovenskej federácie karate a bojových umení.     

JOZEF SKLENÁR

Foto: Beáta BLEHOVÁ