Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 22.05.2017 - 23:39  //  aktualizácia: 22.05.2017 - 23:45  //  zobrazené: 964

Favorit sa dosť natrápil

Favorit sa dosť natrápil

HKM Šaľa - Tatran Prešov 27:30 (15:14) 

Po dobrom výkone zverencov trénera Kolesára v strede týždňa v Prešove v prvom zápase play off, bola viac ako tisícka priaznivcov v šalianskej športovej hale zvedavá ako dopadne ich druhý súboj. Mohli byť nadmieru spokojní.

Reprezentantmi a legionármi nabitý favorizovaný Tatran išiel do vedenia balkánscom Vučkom, ale Guzy, ktorému sa darili v Prešove /poznámka: strelil 8 gólov) rýchlo vyrovnal a po ďalších góloch Michniewicza a Melnyka viedla Šaľa v 5. minúte 3:1. Skúsený Prešov však českým reprezentantom Hrstkom  vyrovnal na 3:3 a šaliansky brankár Žernovič na viac zneškodnil aj jeho sedmičku. Hrala sa obojstranne vynikajúca hádzaná a obecenstvo bolo vo vare. Oba kolektívy sa striedali v gólovom vedení, keď na oboch stranách vynikli brankári Čupryna, na druhej Žernovič a k prvému vyššiemu rozdielu prišlo v 19. minúte, keď reprezentačné krídlo Číp strelil štyri góly v rade a Tatran viedol 7:9. Za tohto stavu sa opäť vyznamenal veľká opora HKM brankár Žernovič, ktorý vyrazil aj druhý sedem metrový hod Hrstku. Napriek tomu pridal Číp  ďalší gól a hostia viedli 7:10. Zdalo sa, že Tatran ide do trháku, ale šalianski hráči nezložili zbrane a gólmi Guzyho, Polakoviča a Šulca nielenže dokázali vyrovnať na 12:12, ale po góle Dudáša z miesta pivota sa dostali aj do vedenia. Tatran ešte stihol vyrovnať Vučkom, ale gól Michniewicza pár sekúnd pred polčasom rozhodol o vedení nášho regionálneho reprezentanta 15:14, ktoré bolo v doterajších  súbojoch s Prešovom  prvým historicky polčasovým víťazným.

Ten istý hráč pridal po obrátke aj šestnásty gól a obecenstvo bolo nadmieru spokojné. Hostia znižovali ďalším legionárom Jankovičom, ale presné zásahy Polakoviča Michniewicza a Dudáša znamenali šalianske vedenie 19:15. V ďalšom priebehu viedli ešte domáci aj 20:16 a 21:17. Prešov bol dosť v zložitej situácii, ale medzinárodne ostrieľané mužstvo so štartov v Lige majstrov a stredo európskej súťaži SEHA sa dokázal otriasť. Zlepšili obranu, darila sa im hra z krídiel a keď arbitri dosť prísne vylúčili šalianskych hráčov Janíčka a Polakoviča postupne vyrovnali skóre Peskovom na 23:23. Maguška so Šulcom pridali ďalšie góly do siete Čuprynu, ale hostia kontrovali Vučkom a Čípom, ktorý aj dostal v 53. minúte favorita do vedenia 25:26. Michniewicz ešte zo sedem metrového hodu vyrovnal na 26:26, ale ďalšie góly z rúk Rábeka a Čípa (26:29) už boli rozhodujúce. Obrovský potlesk od obecenstva bol vďakou pre šalianskych hráčov za úspešnú reprezentáciu.        

Hádzanári Prešova sú už iba kúsok od zisku trinásteho titulu majstra Slovenska (poznámka: od ročníka 2003/2004, kedy získali prvý sú majstrami rok, čo rok, okrem ročníka 2005/2006, kedy sa stal majstrom MŠK Považská Bystrica), ale v oboch finálových dueloch play off ich šalianski hádzanári dosť a dosť potrápili, čím len potvrdili, že ich pravdepodobné historické striebro v tomto ročníku hádzanárskej Extraligy nie je náhodné.

Pok. hody: 5/5 - 3/1, vylúčení: 3 - 1, rozhodovali: Brunovský a M.Baďura, 1000 divákov

- stav série 0:2

HKM: Repáň, Žernovič, Fabián - Meľnyk 2, Guzy 6/2, Bandri, Michniewicz 7/3, Krokavec, T. Mažár 1, Szapu, Polakovič 2, P. Krok, Janíček, F. Šulc ml. 4, Maguška 1, Dudáš 4. Tréner Ján Kolesár.

Tatran: Hugec, Bražnyk, Čupryna - Rábek 2/1, M. Šárpataky, Hrstka 4, Ľ. Šárpataky, L. Urban 3, Pekár, Číp 9, Peskov 3, Vučko 6, Jankovič 3, Páleš, Carapkin. Tréner Rastislav Trtík.

                                                           JOZEF SKLENÁR + tasr               

 

Tréner Ján Kolesár: „ Toto stretnutia bolo treba vidieť, nakoľko to to bol súboj, ktorý mal všetko. Výborné výkony brankárov, vysoké herné nasadenie a aj viacero exportných akcií. Musím mojim chlapcom poďakovať za odvedené výkony v oboch dueloch s vysokým favoritom. Myslím si, že sme presvedčili aj tých posledných neveriacich, že náš postup do finále nebol náhodný. Ďakujem ešte raz chlapcom a nášmu vynikajúcemu obecenstvu. „

Rastislav Trtík (trénera Tatrana Prešov): "Bol to veľmi náročný zápas. Domáci hrali vabank, disciplinovane, s obrovským nasadením a dali do toho úplne všetko. Dobre si rozohrali dnešný súboj a podarilo sa im dostať nás pod obrovský tlak. Mali aj viac šťastia, vychádzalo im prakticky všetko. V druhom polčase sme sa ocitli vo veľmi kritickom momente, keď Šaľa viedla už o štyri góly v 42. minúte. Začali sme lepšie brániť, podržal nás aj Čupryna a vrátiť sme sa späť do zápasu. Potom už naša hra vyzerala veľmi dobre, čo ocenili aj domáci diváci, ktorí v Šali vytvorili obom tímom fantastickú kulisu. Našťastie, sme nepodľahli tomuto tlaku, nemali sme problém popasovať sa s nepriaznivým priebehom stretnutia tak, aby sme ho dotiahli do víťazného konca."