Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 09.10.2013 - 08:10  //  aktualizácia: 09.10.2013 - 08:15  //  zobrazené: 2168

„Džezáky“

Podujatie s autorským názvom „Džezáky“ (1. roč. džezového festivalu, Šaľa 2013), organizačne zastrešené Občianskym združením Maceva, si kladie za cieľ prezentovať vnútornú rozmanitosť, resp. obsahovú originalitu džezu.

Festivalovým zámerom je zároveň snaha:

  • rozšíriť existujúcu ponuku (miestny/regionálny rozmer) o tradičný hudobný žáner – džez,
  • poskytnúť dnes už dostatočne vygenerovanému a hudobne fundovanému, diváckemu zázemiu primeraný priestor na plnohodnotnú kultúrno-spoločenskú sebarealizáciu,
  • · profilovať akciu ako miestnu, resp. regionálnu, špecificky orientovanú kultúrnu aktivitu,
  • · stabilizovať jej postavenie v rámci programovej ponuky (kultúra) v miestnom/regionálnom meradle s akcentom na plnohodnotné pokračovanie v budúcich rokoch.

Festivalové podujatie je, v mieste jeho konania (Šaľa), plánované ako nový, autentický, hudobný formát.

Skupina hrá v zložení:
bicie - Stanislav Cvanciger
klavír – Peter Adamkovič
kontrabas – Martin Marinčák

Hosťom šalianskeho koncertu bude gitarista – Samuel Marinčák  

Spoločná kariéra týchto troch hudobníkov začína v roku 1993. AMC TRIO sa postupne orientuje na interpretáciu pôvodnej autorskej hudby, pod ktorú sa podpisujú všetci členovia. Vo svojich kompozíciách často  prekračuje rámec zaužívaných džezových postupov. Veľký dôraz kladie na melodickosť skladieb a ich výrazné a prehľadné motivické spracovanie. Hudba  AMC TRIA čerpá z rôznorodosti a elegantnej spevnosti predkladaných tém inšpirovaných napríklad aj populárnou hudbou alebo nápevmi  z východoslovenského folklóru. AMC TRIO nie je triom jedného lídra, ale triom troch rovnocenných členov, ktorých vzájomná odlišnosť sa spája do vyváženého celku.

Skupina počas svojej existencie spolupracovala s mnohými hudobníkmi. Od roku 2007 AMC Trio koncertuje s gitarovým virtuózom, bývalým členom kvarteta Oscara Petersona, Ulfom Wakeniusom, s ktorým nahralo dva albumy, „Soul Of The Mountain“ (2008) a „Waiting For A Wolf“ (2011). V roku 2011 AMC Trio začalo spoluprácu s legendárnym trubkárom, štvornásobným držiteľom ocenenia Grammy, Randy Breckerom. Ich nové spoločné CD vyšlo v nemeckom vydavateľstve Moosicus records.

Trubkár, skladateľ, kapelník, amatérsky maliar, spisovateľ Laco Deczi (1938) sa narodil v Bernolákove pri Bratislave. V roku 1962 sa presťahoval do Prahy, kde začal pôsobiť v „Sextete“ divadla Rokoko a následne v súbore „Jazz Outsiders“. Nasleduje angažmán v súbore „S+HQ“ Karla Velebného a „Reduta kvartet“, kde se stal kapelníkom. V roku 1967 založil formáciu „Jazz Celulla“, v ktorom sa postupne vystriedali muzikanti ako Laco Troppe, Svatopluk Košvanec, Josef Vejvoda, Karel Růžička alebo Petr Král. V tomto období bol vybraný do vtedajšieho reprezentatívneho „Czechoslovak All Star Band“. V sedemdesiatych rokoch 20. stor. sa stal členom „Jazzového orchestru Československého rozhlasu“. V tomto čase nahral niekoľko sólových albumov. Medzi najznámejšie patrí album „Sentimental Trumpet“ v sprievode sláčikového orchestra. Pred emigráciou sa venoval tiež skladaniu filmovej muziky.  Zložil napríklad hudbu k filmu „Kalamita“ režisérky Věry Chytilové (1981). Od roku 1986 žije v USA, kde stojí v čele kapely „Celula New York“, s ktorou hráva v prestížnych newyorských, jazzových kluboch.  V USA vystupoval s celou plejádou špičkových hudobníkov, ako boli Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl a Sonny Costanzo. Laco Deczi doteraz vydal viac ako 20 albumov a video nosičov. V roku 2005 vydal živý album „Jazz na Hrade“ pod záštitou prezidenta Václava Klausa. Od roku 1990 Laco Deczi pravidelne, dvakrát do roka, koncertuje v Čechách a na Slovensku.

Decziho hudba je zmesou groovy džezu a tichomorského folklóru.

Koncertné zoskupenie pre rok 2013 hrá v zložení:
trúbka – Laco Deczi
klávesy – Jan Aleš
basová gitara – Michael Krásný
bicie – Vaico Deczi

Prílohy

Džezáky Šaľa 2013 a4

(pdf - 1.84 MB)