Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 02.11.2020 - 23:35  //  aktualizácia: 03.11.2020 - 11:00  //  zobrazené: 2597

Dramatická petangová liga v Šali

V závere petangovej ligy bolo rušno

Populárna šalianska petangová liga má za sebou aj keď s „odretými ušami“ už  9. ročník (poznámka: posledné 5. kolo stihli odohrať druhý októbrový víkend, tesne pred zrušením športových podujatí s väčším počtom aktívnych účastníkov) populárnej petangovej ligy, ktorá sa sa však po prvý krát nehrala ako súťaž družstiev, ale ako liga jednotlivcov tzv. supermelée (poznámka: každý hráč hral iba za seba).  Pred štartom 9. ročníka bol favoritom najlepší šaliansky licenčný hráč  Klubu priateľov petangu Svätopluk Šaľa (KPPS) Miroslav Černák, ktorý bol v rebríčku Slovenskej federácie  petangu (SFP) na konci roku 2019 na 6. mieste v poradí licenčných hráčov Slovenska. Jeho najväčšími konkurentmi v boji o  prvý primát na ihriskách pri pohostinskom zarIadení Bilica mali byť ďalší šalianski licenční hráči v rebríčku SFP 2019 Róbert Tóth (17. miesto), 35. Mária Tóthová (35. miesto),  Tomáš Bleho (41. miesto),  či najmladší  z týchto favoritov Dávid Sýkora, ktorý bol v prvej päť desiatke najlepších na 47. mieste v konkurencii skoro 350 licenčných hráčov Slovenska (poznámka: Milan Szabo, ktorý bol na 12 mieste rebríčka SFP v minulom roku v ŠPL neštartuje). Realita päť kolovej súťaže a konečný výsledok však boli trochu iné (poznámka: hodnotili sa štyri najlepšie bodované umiestnenia).        

Rozhodnutie padlo až vo finiši

Aj keď úvodné dve kolá ŠPL povrdili dobrú formu a šance favoritov, chlieb sa začal lámať až od 3. kola, ktoré prekvapujúco vyhral Juraj Bilik (poznámka: t. č. je na 50 mieste rebríčka SFP) a do popredia sa začal posúvať aj druhý Daniel Meluš (73. miesto v rebríčku) a favoritov zaskočil aj štvrtý v tomto kole Pavol Kaska. Štvrté kolo sa už stalo korisťou Daniela Meluša, pred ďalšou finišujúcou zástupkyńou nežného pohlavia Máriou Tóthovou. Tretím miestom prekvapil Michal Holbík, ale aj štvrtý Igor Noskaj (bývalý  futbalista Dusla), ktorý odsunul za seba favorizovaného Černáka, pre ktorého to znamenalo aj ústup z medailových pozícií.

Piate kolo bolo nesmierne dramatické nakoľko sa  rozhodovalo nielen o titule ale aj o umiestneniach na ďalších miestach a tak patril tento ročník dozaista k najvyrovnanejším. Veľmi dobrý finiš Márii Tóthovej (poznámka: ani jeden z účastníkov sa netešil z prvenstva v dvoch kolách), ktorá vyhrala piate kolo,  jej skoro vynieslo miesto na stupni víťazov.

Nekompromisný súboj Daniela Meluša (poznámka: šéf Šalianskej petangovej ligy Bilica) s Tomášom Blehom nakoniec nepriniesol celkové rozuzlenie, nakoľko obaja nazbierali po 58 bodov a podelili sa o prvé miesto v súťaži. Až tretie miesto a bronz sa ušiel  najväčšiemu favoritovi Miroslavovovi Černákovi, čo len potvrdzuje, že populárna hra s oceľovými guľami má svoj náboj, čo potvrdil aj priebeh 9. ročníka ŠPLB a najmä posledmé kolo, keď hráči na prvých štyroch miestach vybojovali po 4 víťazstvá a dve utrpeli dve prehry a tak o konečnom umiestnení v rozhodujúcom kole rozhodovalo až skóre.

„Teší nás, hovorí Zuzana Melušová nielen aktívna účastníčka petangovej ligy, ale aj iniciatívna organizátorka KPPS Svätopluk Šaľa,  že sme po krátkej časovej odmlke spôsobenej aj súčasnou koronávirusovou situáciou a prijatými opatreniami mohli odštartovať  a zvládnuť už 9. ročník našej súťaže v takejto podobe. Štart viacerých nových záujemcov v tomto ročníku ŠPL (poznámka: nielen z nášho mesta, ale aj Bratislavy a Skalice) len potvrdil záujem o toto nenáročné športové odvetvie medzi vyznávačmi hry s oceľovými guľami.“  
 

Výsledky 5. kola ŠPL: 1. Mária Tóthová 58:34 – 15 bodov; 2. Miroslav Černák 55:31 - 14 bodov; 3. Tomáš Bleho  52:39 – 13 bodov; 4. Daniel Meluš 44:33 – 12 bodov; 5. Július Melicher – 11 bodov; 6. Róbert Tóth – 10 bodov; 7. Peter Popluhár – 9 bodov; 8. Pavel Kaska – 78 bodov; 9, Juraj Bilik – 7 bodov; 10. Zuzana Melušová,......... 

+ + +

Celkové poradie 9. ročníka ŠPL:  1. – 2. Tomáš Bleho a Daniel Meluš po 58 bodov; 3. Miroslav Černák – 55 bodov; 4. Mária Tóthová – 50 bodov; 5. Róbert Tóth – 44 bodov;  6. Michal Holbík – 41 bodov;  7. Pavel Kaska – 38 bodov; 8. Maerián Sýkora – 36 bodov; 9. Juraj Bilík – 36 bodov; 10. Igor Noskaj a Júlôius Melicher po 35 bodov;.... ; .... celkovo bodovalo v ŠPL 31 súťažiacich.      

+ + +
 

Historické striebro šalianskeho petangu

Slovenská federácia petangu usporiadala na centrálnom Guľodrome v Bratislave (poznámka: Tyršové nábrežie) záverečné finále Slovenskej ligy petangových klubov, do ktorého sa prebojovalo z regionálnych kôl 12 najlepšícjh klubov (poznámka: KPPS Šaľa sa stal víťazom regionálneho turnaja v Modre, keď získal 58 bodov a spolu s domácim klubom Harmony Modra - 48 bodov postúpil zo štyroch účastníkov do finále.

Šaliansky petangový klub KPPS Svätopluk nakoniec postúpil z vyraďovacích súbojov až do finále, kde nestačil iba na víťazný bratislavský petangový klub Hohenlohe, ktorý mal vo svojich radoch aj hráčov: Michal Stano (2. miesto v rebríčku najlepších hráčov SFP), Patrik Šebeňa (4. miesto), či  Andrej Fratrič (5. miesto v rebríčku najlepších). Šalianski petangisti ktorých reprezentovali: Juraj Bilík, Tomáš Bleho, Nevenka Horváthová, Matej Meluš, Dávid Sýkora, Milan Szabo, Daniela Vargová, Róbert Tóth a Miroslav Černák (poznámka: ako najlepší hráč KPPS Šaľa bol v rebríčku licenčných hráčov SFP na 13. mieste) zabojovali ako kolektív, vybojovali striebro  a dosiahli v histórii klubu najcennejšie umiestnenie, keď na treťom mieste, čo je tiež veľké prekvapenie skončil klub Novoker Lučenec. Obhajca titulu hráči klubu CAP Bratislava skončili spolu s PAF Martin a Harmony Modra na 4.- 6. mieste  (poznámka: pred rokom sa stal majstrom Slovenska v súťaži petangových klubov CAP Bratislava,  pred Hohenlohe Bratislava, bronz vybojoval KPPS Šaľa a štvrtý skončil PAF Martin).  Šalianski petangisti ziskom striebra nadviazali na výborné výsledky z minulého roku a potvrdili svoje postavenie medzi najlepšími petangovými kolektívmi Slovenska.
JOZEF SKLENÁR                                                                                                                

Foto archív KPPS Šaľa:

č. 1.: Strieborný kolektív šalianskych petangistov na republikovom šampionáte v Bratislave

č. 2.: Na petangových ihriskách pri pohostinskom zariadení Bilica býva rušno