Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.09.2020 - 09:59  //  aktualizácia: 21.09.2020 - 10:01  //  zobrazené: 1134

Dobrovoľníci v Šali vyzbierali desiatky vriec odpadu na brehoch Váhu

Desiatky vriec odpadu dnes vyzbierali dobrovoľníci na oboch brehoch rieky Váh v Šali. ,,Od odpadu, ktorý sa nakopil po letnej dovolenkovej sezóne, sme vyčistili priestor medzi mostom, ktorý spája mesto s mestskou časťou Veča a železničným mostom. Naším cieľom bolo vyčistiť, čo najväčšie územie od odpadkov. Chceli sme ukázať, že vieme ísť príkladom. Okrem zberu odpadu sme zlikvidovali aj dve čierne skládky po ľuďoch bez domova. Dvaja z nich sa k nám aj pridali," hovorí iniciátor akcie, predseda občianskeho združenia Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši.

Zbieraním odpadu sa dobrovoľníci zapojili do Svetového čistiaceho dňa. Táto iniciatíva vznikla v roku 2008 v Estónsku, keď národné hnutie s 50 000 dobrovoľníkmi upratalo takmer celú krajinu od odpadkov a čiernych skládok. Odvtedy túto iniciatívu podporujú vo viac ako 150 krajinách. V Šali sa do nej zapojili po tretí krát.

Do dnešného čistenia lokalít v blízkosti rieky sa zapojilo niekoľko jednotlivcov. Boli medzi nimi nielen dospelí, ale aj deti. Osobne ho podporili aj traja poslanci Mestského zastupiteľstva. Odpad zbierali do vriec, ktoré im poskytlo združenie Šaľa – Tvoje mesto. To zabezpečilo aj rukavice, občerstvenie a darčeky. Aktívne pomocou prispela aj Rybná stráž zo Šale. Jej členovia nielen odpad zbierali, ale aj vyvážali. Medzi odpadom dominovali najmä rozličné fľaše, poháre, plechovky, nádoby z konzerv, desiatky plastových obalov, igelitových tašiek, vreciek a množstvo rozličných obalov po potravinách.

Zdroj: Šaľa - Tvoje mesto / Róbert Andráši