Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 21.03.2023 - 12:11  //  aktualizácia: 21.03.2023 - 12:37  //  zobrazené: 700

Deti sa rozlúčili so zimou

Deti z materskej školy Hollého v Šali – Veči vítali s radosťou prvý jarný deň. Konečne po dlhej zime prišla dlho očakávaná jar.

 „Morena, Morena, do vody si hodená, plávaj si len v zimný kraj, my už chceme jar! „Morena, choď preč! Morena, choď preč!“ Týmito slovami deti odprevádzajú Morenu, ktorá pláva dolu Váhom a lúčia sa so zimou, vítajú jar. Za sprievodu hudobných nástrojov a spevu  sme vynášali Morenu.

Po hodení Moreny do Váhu ju deti sledovali, až sa im stratila z dohľadu. Po tomto krásnom zážitku sa deti vrátili na školský dvor, kde sa hrali jarné hry. Už bude len teplo, pekne, voňavo, spevavo, všetci sa môžeme tešiť!

Deťom sme  priblížili tradície a zvyky spojené s Morenou. „Morena je staroslovanská bohyňa zimy a smrti. Symbolizuje ju škaredá baba zo starých handier, ktorú dievčatá nesú za spevu k potoku. Morena symbolizovala zimu, s ktorou sa spájala temnota a napokon aj smrť. Bolo potrebné zbaviť sa jej, poslať s ňou všetko zlé, temné a choré, otvoriť sa príchodu novej jari. Vynášanie Moreny symbolizovalo rozlúčku so zimou.

Sprievodnými akciami sú aj jarné tvorivé dielne spolu s rodičmi, a výzdoba areálu MŠ.

 

(MŠ Hollého)