Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 09.10.2019 - 09:35  //  aktualizácia: 09.10.2019 - 10:37  //  zobrazené: 2913

Atletika si podmanila mládež

 

Atletický oddiel TJ Slovan Duslo Šaľa v spolupráci s mestom Šaľa, VÚC Nitra a  Základnou školou Jána Hollého v Šali – Veči usporiadal  už 18. ročník Memoriálu  profesorov Jána Mutkoviča a Milana Melicherčíka, zakladateľov ľahkej atletiky v Šali, ktorý bol zároveň aj ľahko atletickými Majstrovstvami okresu Šaľa najmladších a mladších žiakov základných škôl. Potešilo, že na tomto ročníku atletických podujatí štartovali žiaci  z 12 základných škôl mesta Šaľa a šalianskeho okresu vo vekových kategóriách: mladší žiaci r. 2006 – 2007 a kategória najmladší žiaci r. 2008 a mladší, čo je o jednu základnú školu viac ako pred rokom.  Okresné mesto Šaľa na ľahkoatletických podujatiach reprezentovali základné školy: J. Hollého, Ľ. Štúra, J. Murgaša, J. Bernoláka a J. C. Hronského, tucet účastníkov z okresného vidieka doplnilo sedem základných škôl: Hájske, Tešedíkovo slov., Trnovec n/V, Močenok,  Žihárec VJM, Tešedíkovo VJM a novým účastníkom bola ZŠ s VJM Ágostona Pongrácza z Nededu.  
Vidiek si polepšil
Keď v minulom ročníku získali zástupcovia vidieckych základných škôl 21 medailových umiestnení zdalo sa, že by to mohlo byť maximum, nakoľko pre kráľovnú športu nie sú vytvorené na školách dosť vyhovujúce podmienky, nielen k súťaženiu, ale aj k tréningu (poznámka: chýbajú atletické priestory). Športovci z týchto škôl však z týmto handicapom dokázali vyrovnať a tento ročník bol medailovo podstatne ešte bohatší, keď si z atletického mini areálu na základnej škole Jána Hollého v Šali – Veči odniesli až 27 medailí (poznámka: 10 krát zlato, 8 krát striebro a 9 bronzov).  Najväčší triumf dosiahli vidiecki reprezentanti v kategórii mladších žiakov, v disciplíne skok do diaľky, kde obsadili prvé tri miesta: Jozef Néma (Žihárec), Máté Szekeres (VJM Tešedíkovo) a Kevin Kulina (Trnovec n/V). Najúspešnejšou vidieckou školou v počte medailových ziskov bola ZŠ Močenok so 7 medailami (2 x prvé miesto, 2 x druhé miesto, 3 x tretie miesto), pred Trnovcom n/V s piatimi medailami (2 – 1 – 2), Žihárcom (3 – 1 – 0), Tešedíkovom VJM (2 – 2 – 0), Tešedíkovom slov. (1 – 1 – 2), Hájskym (0 – 1 – 1) a Nededom (0 – 0 – 1). Vzhľadom k tomu, že aj v tomto ročníku držali prím šalianske školy, najúspešnejšou v počte medailových ziskov bola Základná škola Ľ. Štúra (poznámka: pôvodne Pionierska) so ziskom 22 medailí (9 – 9 – 4), pred Základnou školou J. C. Hronského, ktorá si odniesla do vitríny 18 medailí (8–3–7).

Nechýbali silné individuality
Podobne ako v minulom ročníku aj na nedávno ukončenom majstrovstve okresu Šaľa a memoriálu zakladateľov atletiky sa „objavilo“ medzi mladými vyznávačmi ľahkej atletiky niekoľko jedincov, ktorí boli oporami svojich školských družstiev, nakoľko sa umiestnili v oboch disciplinách na medailových stupňoch, čo pri bodovacom systéme 11 bodov za prvé, 9 bodov za druhé a 8 bodov za tretie miesto (poznámka: ešte aj za 10. miesto v disciplíne získal pretekár bod) bol slušný bodový zisk pre školu v súťaži o Putovný pohár. 


V kategórii mladší žiaci boli  najúspešnejšími pretekármi prekvapujúco traja vidiecki športovci. Jozef Néma (ZŠ Žihárec VJM) vyhral skok do diaľky a hod kriketovou loptičkou, Dániel Laczkó (ZŠ Tešedíkovo VJM) vyhral premožiteľa v behoch na 600 a 1.500 metrov. Tretím bol Kevin Kulina (ZŠ Trnovec), ktorý k zlatu v šprinte na 60 metrov pridal bronz v diaľke.                                                                                                                    

V tejto kategórii medzi dievčatami bola najlepšou Róberta Bírová zo ZŠ Ľ. Štúra Šaľa - prvá v guli  a krikete (poznámka: úspešná šalianska hádzanárka by bola brala v krikete medailu aj medzi chlapcami). Druhou najlepšou pretekárkou  so ziskom zlata (diaľka) a striebra v krikete bola Michaela Brzová (ZŠ Močenok, hrá aj hádzanú v klube Junior.  

V kategórii najmladších chlapcov  bol najlepším pretekárom Dominik Czibula (ZŠ Tešedíkovo slov.), ktorý vyhral beh na 600 metrov a získal bronz v behu na 60 metrov. S dvoma striebornými medailami sa môže pochváliť Damián Biliczky žiak šalianskej ZŠ Ľ. Štúra.                                                                    
 Výborne si viedli najmladšie dievčatá, keď o primát najlepšej sa podelili Lea Szabová (ZŠ J.C. Hronského Šaľa), ktorá vyhrala beh na 600 metrov a kriket s Luciou Lenčešovou (ZŠ J. Murgaša Šaľa), ktorá vyhrala šprint a skok do diaľky. Úspešná boli aj Paulína Pappová (ZŠ Ľ. Štúra Šaľa, prvé miesto guľa a druhá v krikete), ako aj Dagmar Kostková (ZŠ J. C. Hronského Šaľa), ktorá vyhrala „tisícku“ časom, ktorým by brala bronz aj u chlapcov a bola tretia v skoku do výšky. Všetky medailistky dostali do vienka aj talent pre hádzanársku loptu.                                                      
Po skončení 18. ročníka MO Šaľa predseda atletického oddielu TJ Slovan Duslo Šaľa (od r. l989), ako aj štatistik Slovenského atletického zväzu, František Tóth povedal: „ Teší nás, že ľahká atletika napriek tomu, že má v šalianskom regióne silnú konkurenciu v ďalších  športových odvetviach má svoje zastúpenie medzi najmladšími adeptmi. Talenty sa v šalianskom regióne rodia, čo potvrdili viacerí pretekári výbornými individuálnymi výkonmi  s ktorými by sa mohli presadiť aj na krajskom kole, či nedávna dvojnásobná finálová účasť šalianskeho  staršieho žiaka  Michala Polláka v behoch na 60 a 150 metrov na majstrovstvách Slovenska v Košiciach. “

Putovný pohár menil majiteľa
V minulom ročníku súťaže základných škôl o Putovný pohár zakladateľov atletiky v Šali profesorov Jána Mutkoviča a Milana Melicherčíka si vybojovala prvenstvo Základná škola J. C. Hronského Šaľa so ziskom 328,5 bodu, pred šalianskou ZŠ Ľ. Štúra a ZŠ J. Hollého Šaľa, ktorej pretekári nazbierali  v domácom prostredí 273,5 bodu (poznámka: v roku 2017  vyhrali súťaž). Najúspešnejšou vidieckou ZŠ boli prekvapujúco žiaci z Hájskeho so 119,5 bodom, pred Močenkom a Trnovcom n/V. Vzhľadom k tomu, že po skončení minulého ročníka prišlo  k odchodu viacerých talentovaných a úspešných reprezentantov základných škôl do staršej kategórie prišlo aj k presunom a zmenám v poradí 18. ročníka súťaže ZŠ  o Putovný pohár.   Aj vďaka zisku 22 medailí, ale aj kvalitnému pretekárskemu zastúpeniu si odniesla prvenstvo šalianska Základná škola Ľ. Štúra (poznámka: šalianske ZŠ obsadili prvé štyri miesta) so ziskom 357,5 bodu. Na druhom mieste skončila so ziskom 327,0 bodov ZŠ J. Hollého, ktorej reprezentanti síce vybojovali v oboch kategóriách iba jedno prvenstvo, ale sedem druhých, osem tretích miest a ďalšie umiestnenia v pätici najlepších v jednotlivých priniesli dostatok bodov, ktoré stačili k tomu, aby odsunuli obhajcu prvenstva ZŠ J. C. Hronského (získala 297,5 bodu) až na tretie miesto. K zmenám v tabuľke prišlo aj na ďalších miestach, keď na post najlepšej vidieckej základnej školy sa vrátil opäť Močenok, ktorý okrem siedmich medailí získal aj 131 bodov a skončil na piatom mieste. Na ďalších miestach už boli iba minimálne bodové rozdiely, keď medzi šiestou ZŠ Žihárec a dvanástou ZŠ VJM Neded bol rozdiel iba 53 bodov.      

Osemnásty ročník významného atletického podujatia je už minulosťou.  Zásluhou finančnej pomoci VÚC Nitra a  Mesta Šaľa, dlhoročnej spolupráci Ľahko atletického oddielu TJ Slovan Duslo Šaľa s organizátorom podujatia Základnou školou J. Hollého sa podujatie vydarilo. Prví traja jednotlivci z každej disciplíny si odniesli nielen diplom a medailu, ale aj šancu reprezentovať školu, obec a región na majstrovstvách Západoslovenského kraja v Skalici, víťazná škola Ľ. Štúra Šaľa  minimálne na rok Putovný pohár zakladateľov atletiky a ďalší pretekári peknú spomienku zo súťaženia v atletických sektoroch základnej školy Jána Hollého,  na predmestí okresného mesta Šaľa.  
 

JOZEF SKLENÁR
foto: František Tóth a archív AO Šaľa




starší žiak atletického oddielu Slovan Duslo Šaľa Michal Pollák – dvoj násobný finalista na M SR v Košiciach. 

medailistky najmladšie dievčatá v behu na 60 metrov: zľava Hana Belovičová, víťazka Lucia Lenčešová (obe ZŠ J. Murgaša Šaľa) a Viktória Vörösová (ZŠ Močenok).

najlepší mladší chlapci v behu na 60 metrov: zľava Adam Kališ (ZŚ J. Hollého Šaľa), víťaz Kevin Kulina (ZŠ Trnovec n/V) a Patrik Buch (ZŠ Močenok).


+ + +  

Výsledky memoriálu a Majstrovstiev okresu Šaľa 2019:

mladší žiaci:
60 m: 1. Kevin Kulina  8,38 sek. (ZŠ Trnovec n/V), 2. Adam Kališ (ZŠ J. Hollého Šaľa), 3. Patrik Buch  (ZŠ Močenok).

600 m: 1. Daniel Laczkó  1:53,07 min. (ZŠ VJM Tešedíkovo), 2. Martin Čajka (ZŠ J. C. Hronského Šaľa), 3. Šimon Vlk (J. Hollého).

1.500 m: 1. Daniel Laczkó  5:40,60 min. (ZŠ VJM Tešedíkovo), 2. Dávid Majer  (ZŠ slov. Tešedíkovo), 3. Roman Runák (J. Hollého).

diaľka: 1. Jozef Néma 479 cm (ZŠ VJM Žihárec), 2. Máté Szekeres (VJM Tešedíkovo), 3. Kevin Kulina (Trnovec n/V).            výška: 1.  Adam Kminiak 135 cm (J. C. Hronského), 2. Patrik Kluka (ZŠ Ľ. Štúra Šaľa),  3. Michal Čáni (ZŠ J. Murgaša Šaľa) a Gabriel Varga (J. C. Hronského).

guľa (3 kg): 1. Daniel Kováč  9,76 m (J. Hollého), 2. Samuel Vojtela (ZŠ J. Murgaša Šaľa), 3. Samuel Ficek (Trnovec n/V).

kriket: 1. Jozef Néma 53,00 m (ZŠ VJM Žihárec),  2. Máté Szekeres (VJM Tešedíkovo),  3. Samuel Vojtela (ZŠ J. Murgaša).

štafeta 4 x 60 m:  1. Trnovec n/V 35,91 sek., 2. ZŠ VJM Žihárec, 3. ZŠ J. Hollého.                                        

+ + +

mladšie žiačky
60 m: 1. Brigitta Bozsek 9,48 sek. (VJM Žihárec), 2. Sofia Kellnerová  (J. Hollého), 3. Naďa Čonková ((ZŠ Trnovec n/V).

600 m: 1.  Nela Mészárosová  2:09,78 min. (J. Murgaša), 2. Lucia Malchová (J. Hollého), 3. Jessica Rickerová (J. C.  Hronského)..

1.500 m: 1. Lucia Švejkovská  6:48,97 min. (J. C. Hronského), 2. Szilvia Takács  (ZŠ A P Neded), 3. Dominika Kulovská  (J. C.  Hronského).

diaľka: 1. Michaela Brzová 387 cm (Močenok), 2. Jessica Rickerová (J. C.  Hronského), 3. Nela Mészárosová  (J. Murgaša),

výška: 1. Dominika Bujková 130 cm (Ľ. Štúra), 2. Vivien Telkesová (Trnovec n/V), 3.  Ela Sántaiová (J. C. Hronského) a Eliška Čičová (J. Hollého).

guľa (3 kg): 1. Róberta Bírová  8,63 m, (Ľ. Štúra), 2. Petra Gubová,  3. Nina Gyarfásová (obe J. Murgaša).    

kriket: 1. Róberta Bírová 49,20 m (Ľ. Štúra), 2. Michaela Brzová (Močenok), 3. Michaela Lukačinová (Ľ. Štúra).                                                                                

štafeta 4 x 60 m: 1. ZŠ Ľ. Štúra 37,50 sek., 2. ZŠ J. Hollého „A“, 3. ZŠ J. Hollého „B“.

+ + +

naj mladší žiaci
60 m: 1. Miloš Bleho  9,38  sek.  (Močenok), 2. Damián Bilický (Ľ. Štúra), 3. Dominik Czibula (slov. Tešedíkovo).

600 m: 1. Dominik Czibula 2:03,16 min. (slov. Tešedíkovo), 2. Damián Bilický (Ľ. Štúra), 3. Lukáš Slamka (slov. Tešedíkovo).

1.000 m: 1. Matúš Braun  3:46,36 min. (Ľ. Štúra), 2. Víťazoslav Kostka (J. C. Hronského), 3. Daniel Kováč (Ľ. Štúra).  

diaľka z miesta odrazu: 1. Adam Császár 395 cm,  2. Patrik Pogran (obaja Ľ. Štúra), 3. Viktor Csemez (J. Hollého).               výška: 1. Tobiás Dóra  120 cm (J. Murgaša), 2. Mário Lancz (Ľ. Štúra), 3. Šimon Bosák (J. C. Hronského) a  Ondrej Horváth  (Ľ. Štúra).

guľa (2 kg): 1. Jakub Kminiak 7,85 m (J. C. Hronského), 2. Peter Toriška (J. Hollého), 3. Matúš Bombík (J. Bernoláka).                                                            

kriket: 1. Tibor Lencsés 46,40 m (J. C. Hronského), 2. Lukáš Vlček (Hájske), 3. Jakub  Sklenár  (J. Murgaša)                           štafeta 4 x 60 m: 1. ZŠ Ľ. Štúra 39,16 sek. 2. ZŠ J. Hollého, 3. ZŠ J. Murgaša.

+ + +

naj mladšie žiačky
60 m: 1. Lucia Lenčéšová  9,33 sek., 2. Hana Belovičová (obe J. Murgaša), 3. Viktória Vőrösová (Močenok).

600 m: 1. Lea Szabová 2:15,00 min. (J. C. Hronského), 2. Pamela Tanková (ZŠ J. Bernoláka), 3. Ema Matušicová (Močenok).

1.000 m: 1. Dagmar Kostková 4:02,63 min. (J. C. Hronského), 2. Kristína Miháliková (Ľ. Štúra), 3. Viktória Holevová (J. Bernoláka).                                        .

diaľka z miesta odrazu: 1. Lucia Lenčéšová  385 cm (J. Murgaša), 2. Sofia Prochádzková (Močenok), 3. Veronika Töröková (J. Hollého).                                

výška: 1. Michaela Beköová  105 cm (Ľ. Štúra),  2. Lenka Štrpková (J. Hollého), 3. Dagmar Kostková (J. C. Hronského) a Ivona Beköová (Ľ. Štúra).

guľa (2 kg): 1. Paulína Pappová 7,07 m, 2. Karin Kovačevityová  (obe Ľ. Štúra), 3. Katharina Conklin (J. C. Hronského).

kriket: 1. Lea Szabová 41,50 m (J. C. Hronského), 2. Paulína Pappová (Ľ. Štúra), 3. Tamara Gerasimov  (J. Murgaša).                                                                      

štafeta 4 x 60 metrov: 1. ZŠ J. C. Hronského  40,80 sek., 2. ZŠ Ľ. Štúra, 3.  ZŠ J. Hollého.

Bodovacia súťaž družstiev o Putovný pohár zakladateľov atletiky v roku  2019

1. ZŠ L. Štúra Šaľa                   357,5 bodov
2. ZŠ J. HolléhoŠaľa               327,0                                       3. ZŠ J. C. Hronského Šaľa      297,5                                                                                                                        
4. ZŠ J. Murgaša Šaľa              220,0
5.ZŠ  Močenok                          131,0                                     6. ZŠ s VJM Žihárec                   73.0                                                                                                                          
7. ZŠ s MŠ Bernolákova Šaľa    71.5                                     8. ZŠ s MŠ Hájske                      69.0
9.  ZŠ s MŠ Trnovec n/V             62,5
10. ZŠ slov. Tešedíkovo              52,0    
11. ZŠ s VJM Tešedíkovo           40,0        
12. ZŠ Ágostona Pongrácza  Neded     20,0

 

  • Michal Pollák, AO Šaľa, finalista M SR v KE