Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 27.01.2023 - 16:40  //  aktualizácia: 27.01.2023 - 16:58  //  zobrazené: 1006

Aj Šaľa sa zapojí do protestnej akcie

V mnohých mestách a obciach Slovenska v pondelok vypnú na 30 minút, vo vybranej časti obce, verejné osvetlenie. Vyjadriť chcú nespokojnosť s (ne)činnosťou vlády a že obciam "zhasína nádej". 

 

Združenie miest a obcí upozorňuje na mimoriadne vážnu situáciu v samosprávach, ktorá súvisí s energetikou, ekonomikou a ďalšími negatívnymi dopadmi vládnych rozhodnutí.

Rokovanie Komory miest ZMOS 24. januára 2023 preto odobrilo návrh protestnej iniciatívy s názvom „Mestám a obciam zhasína nádej.“ Ide o aktivitu, v rámci ktorej samosprávy v pondelok 30. januára 2023 zhasnú na pol hodinu verejné osvetlenie a takto budú vláde signalizovať nespokojnosť.

„Samosprávy už nemajú inú možnosť, ako upozorniť na to, že sme síce poslednou fungujúcou zložkou verejnej správy v tejto spoločnosti, ale sme neustále pod tlakom a atakom vlády, najmä finančným,“ vyjadril sa na margo aktuálnej situácie aj primátor Šale Jozef Belický. Mesto Šaľa sa preto pripojí k protestnej akcii a na pol hodinu vypne verejné osvetlenie v centre mesta, v okolí pešej zóny tak, aby sme čo najmenej ohrozili bezpečnosť.

 

 

„Vážení obyvatelia, pripájame sa k celoslovenskej iniciatíve „Mestám a obciam zhasína nádej,“ podľa ktorej dňa 30. januára 2023, v čase od 19:00 hod. do 19:30 hod. demonštratívne zhasneme časť verejného osvetlenia a dáme tak najavo, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dopady na plnenie mnohých našich základných úloh a povinností, čo sa dotkne aj bežného života každého z nás. Mestá a obce nie sú autormi problémov. Sú obeťami zlých  rozhodnutí vlády, a to, čo v tomto období najviac potrebujeme je rýchla a efektívna pomoc od vlády.“