Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.12.2020 - 13:44  //  aktualizácia: 07.12.2020 - 15:02  //  zobrazené: 2874

Za svoju prácu si prevzali ocenenie

Mesto Šaľa každoročne ocení výnimočné diela ľudí, na ktorých sme právom hrdí. Ocenenia 3. decembra 2020 získali Šaľania, ktorí sa dlhoročne venujú svojej obľúbenej činnosti a aj vďaka nim je o našom meste počuť široko ďaleko. Veľké poďakovanie im vo svojom príhovore vyjadril aj primátor Šale Jozef Belický, a to na poslednom tohtoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali. Primátor na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali odovzdal ceny oceneným spolu s viceprimátorkou mesta Šaľa Danicou Lehockou a predsedom Komisie pre udeľovanie ocenení Tiborom Baranom. Tak ako predchádzajúce zasadnutia Mestského zastupiteľstva, aj toto prebiehalo za prísnych opatrení.

Čestné občianstvo mesta Šaľa

Čestné občianstvo mesta Šaľa bolo udelené Prof. Ing. Alojzovi Kopáčikovi, PhD. ,,Som hrdý na to, že pochádzam zo Šale, stále ma viažu k môjmu rodnému mestu spomienky a vzťahy, ktoré neslabnú a nikdy sa z pamäti človeka nemôžu vytratiť,“ hovorí ocenený Alojz Kopáčik. Vysokoškolské vzdelanie získal v odbore geodézia a kartografia, neskôr vedeckú hodnosť CSc. Docentom sa stal v roku 1997 a profesorom v roku 2004. Pôsobil na Ústave inžinierskej geodézie Technickej univerzity vo Viedni, vo funkcii prodekana Fakulty pre rozvoj a dekana Stavebnej fakulty STU v Bratislave,  bol členom Akademického senátu STU v Bratislave. V súčasnosti je už druhé funkčné obdobie vedúcim Katedry geodézie na Stavebnej fakulte STU v Bratislave a aktuálne pôsobí vo funkcii prorektora pre vedu a výskum STU v Bratislave. Bol riešiteľom troch medzinárodných projektov, riešiteľom a zodpovedným riešiteľom viacerých projektov VEGA a APVV. Je autorom a spoluautorom viac ako 160 článkov, 1 monografie, 2 učebníc a editorom 12 zborníkov z konferencií (z toho 8 v zahraničí), autorom učebnice Engineering Surveys for Industry vydanej v anglickom jazyku vo svetovom vydavateľstve Springer Nature. Je členom korešpondentom Bavorskej akadémie vied, Geodetickej komisie a členom rady tejto komisie, bol tiež predsedom komisie CE Engineering Surveys Medzinárodnej federácie geodetov (FIG), je dlhodobo aktívnym členom a národným delegátom Medzinárodnej federácie geodetov za Slovensko, členom Komory geodetov a kartografov a predsedom skúšobnej a autorizačnej komisie Komory geodetov a kartografov. Je zakladateľom a stálym predsedom Technickej komisie 89 Geodézia a kartografia pri SÚTN a národným delegátom v komisii ISO TC172 SC6 Geodetic and surveying instruments. Je nositeľom viacerých zahraničných aj domácich vyznamenaní a ocenení.

Prof. Ing. Alojz Kopáčik, PhD. sa verejne poďakoval mestu Šaľa, rodine a všetkým blízkym.

Cena mesta Šaľa

Cenu mesta Šaľa získala Mária Putyerová. Človek s veľkým srdcom na dlani, ochotná poskytnúť pomoc za každých okolností nielen v komunite, ktorej je súčasťou. Jej život je nerozlučne spätý s mestskou časťou Kilič a jej obyvateľmi. Od začiatku deväťdesiatych rokov, odkedy sa v meste formovala porevolučná mestská samospráva je nenahraditeľným ľudským spojivkom medzi mestom Šaľa a obyvateľmi Kiliča. Bez jej odhodlania, zanietenosti, nezištnosti a spolupatričnosti, by pracovné či ľudské vzťahy nemohli existovať, ani fungovať. Za pomoc sú jej vďační nielen spoluobčania z Kiliča, ale aj zamestnanci mestského úradu, ktorým výrazným spôsobom uľahčuje komunikáciu s obyvateľmi z tejto odľahlej mestskej časti.  Zabezpečuje totiž všetky potreby  Mestského  úradu  v  Šali pre obyvateľov Kiliča. Už desaťročia nezištne pomáha a venuje pozornosť svojim spoluobčanom. Je dobrou dušou, poslom, ktorý dokáže pomôcť vybaviť najrozličnejšie potreby svojich susedov. Je spoluorganizátorkou kultúrneho a spoločenského života v tejto mestskej časti. Bez nej sa nekonalo ani jedno  stretnutie s  predstaviteľmi mesta, či kultúrne podujatie, na konanie, ktorých poskytuje svoj dom i záhradu. Navyše, každej činnosti, každej myšlienke vkladá lásku, vlastný rukopis, na ktorý si už jej susedia zvykli, bez ktorého by bol život v mestskej časti Kilič ochudobnený.

Mária Putyerová pri prevzatí ceny.

Cenu mesta Šaľa za dlhoročné vykonávanie funkcie hlavnej kontrolórky mesta a za vysoko profesionálnu kontrolnú činnosť, za dlhoročné pôsobenie  v ZPOZ-e a za obohatenie ľudského poznania tvorivými umeleckými výkonmi a za aktívnu činnosť pri rozvoji mesta získala           Ing. Alžbeta Sedliačiková. Od narodenia bol jej život spätý s našim mestom, našim okresom. Aj keď  počas celých rokov svojho aktívneho života pracovala predovšetkým ako hlavná kontrolórka nášho mesta, venovala sa aj účinkovaniu na občianskych obradoch, slávnostiach a kultúrnospoločenských podujatiach. Je jednou zo zakladajúcich členiek Združenia hlavných kontrolórov miest a obcí  SR ako profesionálnej stavovskej organizácie. Aktívne sa zúčastňovala  na tvorbe spoločného úsilia  kontrolórov miest a obcí, prispela k tomu, aby mala kontrola  zabezpečené zodpovedajúce a dôstojné miesto v organizačnej štruktúre samosprávy. Spolu s orgánmi Združenia, ktorých bola členkou, sa vždy usilovala o vytvorenie  nezávislého, objektívneho a kvalifikovaného postupu pri výkone kontrolnej činnosti. Jej druhou vášňou sa stala poézia. Najväčšiu záľubu našla v prednese umeleckého slova, ku ktorému prechováva veľkú  lásku  a stal sa  neoddeliteľnou  súčasťou jej života až dodnes. Od  prvého roku gymnaziálneho štúdia bolo takmer každé  podujatie  v našom meste spojené  s jej aktívnym pôsobením ako členky ZPOZ v Šali. Za jej mimoriadny prínos v oblasti podpory propagácie slovenského jazyka a kultúry v našom meste, na Slovensku, ale aj za jeho hranicami, možno považovať jej zapájanie a venovanie sa celých 27 rokov organizovaniu a zabezpečovaniu celonárodnej súťaže  v prednese slovenských povestí,  „Šaliansky Maťko  J. C. Hronského“.

Ing. Alžbeta Sedliačiková pri prevzatí ceny.

Ďalším oceneným Cenou mesta Šaľa sa stal František Liptai. Vyučil sa za automechanika a v tejto oblasti pôsobil mnoho rokov, okrem toho pracoval aj ako vodič pre ČSAD Šaľa,  popri zamestnaní sa aktívne venoval športu, a to športovej streľbe. Od roku 1974, ako  člen Športovo streleckého klubu v Šali. V tejto oblasti dosiahol veľké množstvo významných úspechov, pravidelne sa zúčastňoval celoštátnej ligy, Majstrovstiev Československa a Majstrovstiev Slovenska. Neskôr sa začal venovať trénerstvu a pod jeho vedením jeho zverenci dosahovali výborné výsledky na medzinárodných a národných pretekoch. Na základe výborných výsledkov mu bol udelený Zlatý odznak Slovenského streleckého zväzu a druhé najvyššie ocenenie Slovenského streleckého zväzu – Strieborný terč. V súčasnosti ešte stále aktívny strelec, na zahraničných pretekoch v Českej republike na Majstrovstvách seniorov získal 2 tituly majstra Českej republiky, ktoré sa považujú za neoficiálne Majstrovstvá Európy. Tento rok oslávil krásne životné jubileum. Napriek svojmu veku sa stále venuje streleckému klubu v Šali, je považovaný za „dušu“ streleckého športu v našom meste a vďaka jeho úsiliu, zápalu a cenným skúsenostiam si klub udržiava vysokú úroveň a kvalitu dosahovaných výsledkov, s čím súvisí šírenie dobrého mena mesta a klubu po celom Slovensku i v zahraničí.

František Liptai sa poďakoval mestu Šaľa, rodine a svojim blízkym.

Cena primátora mesta

Cenu primátora mesta získala PaedDr. Ľudmila Nehringová. Svoju lásku k slovenskému jazyku objavila v sebe už ako dieťa, a to malo za následok, že vyštudovala Vysokú školu pedagogickú, aprobáciu slovenský a ruský jazyk. Blízky vzťah nemá len k samotnému slovenskému jazyku, ale ku všetkému, čo je s ním spojené: divadlo, ľudové zvyky, folklór, rétorika,  vlastná tvorba, prednes poézie a prózy. Na prvom mieste však bolo jednoznačne divadlo. Jej prvé stretnutie s divadlom sa odohralo, keď mala 6 rokov a predstavila sa v role „žehličky“. Už ako vyštudovaná pani učiteľka pôsobila na Základnej škole Sídlisko Váh, terajšia ZŠ Jozefa Murgaša. Tu v sedemdesiatych rokoch založila divadelný krúžok, kde rástla a rozvíjala sa spolu s deťmi. Výraznú zmenu v  činnosti tohto dramatického krúžku priniesla spolupráca s DK ROH v Šali. Z krúžku sa tak stal divadelný súbor Úsmev, ktorý vychoval množstvo úspešných hercov a režisérov, ktorí stále pokračujú v divadelnej činnosti. Výraznou mierou sa zaslúžila o vznik, rozvoj a pokračovanie tradície divadelnej činnosti v Šali, ktorej sa venovala vyše 20 rokov, pripravila a režírovala viac než 10 divadelných predstavení a spája sa s ňou novodobá história detského divadla v našom meste. Jej vysoko profesionálna a tvorivá divadelná práca priniesla nášmu mestu pevné miesto v rodine divadelných súborov, ktorých činnosť na Slovensku je aktívna a stále napreduje.  Jej žiaci a divadelníci ju poznajú ako Ľudku Melicherčíkovú. Pred pár dňami oslávila krásne životné jubileum.

PaedDr. Ľudmila Nehringová taktiež poďakovala mestu Šaľa a všetkým svojim blízkym.

Cenu primátora mesta získal aj Igor Bleho. Manžel, otec, zamestnanec spoločnosti Duslo Šaľa, športovec celým srdcom -  je nielen prezidentom úspešného klubu TJ Slovan Duslo Šaľa – Karate oddiel, ale vykonáva aj funkciu trénera. Pod jeho vedením vyrástli úspešní pretekári, ktorí obstáli na najvyšších priečkach súťaží v rámci Slovenska, Európy a sveta.  V roku 2016 bol oficiálne nominovaný  za trénera slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta. Svoje skúsenosti odovzdáva mladším trénerom, ktorí sa od neho učia a nadväzujú na jeho prácu. Okrem toho je známy ako výborný organizátor, svedčí o tom zorganizovanie Majstrovstiev Slovenska v karate a kobudo, ktoré sa v našom meste uskutočnili už trikrát. Karatisti pod jeho vedením dosahujú v tomto športe už roky výborné výsledky a umiestnenia v európskom a svetovom meradle a stále prispievajú svojimi výkonmi k neustálemu zviditeľňovaniu šalianskeho karate nielen na Slovensku, ale aj ďaleko za jeho hranicami. Ako hovorí, ,,karate  je jedna veľká rodina, v rámci ktorej som sa stretol s úžasnými ľuďmi, obohatilo ma o množstvo nezabudnuteľných zážitkov a cenných skúseností.“ Igor Bleho si žiaľ svoju cenu osobne nemohol prísť prevziať. 

Cenu primátora mesta si odniesol aj Ing. Karol Molnár. Vysokoškolský diplom získal štúdiom na Slovenskej technickej univerzite v Trnave. Momentálne pracuje ako programátor/manažér. Okrem programovania však má aj inú vášeň. Už ako dieťa sa zaujímal o rôzne bojové umenia a keď dosiahol 14 rokov začal trénovať karate. O 9 rokov neskôr dosiahol I. dan, čo znamená prvý čierny pás. V súčasnosti je držiteľom VI. danu a je to momentálne najvyšší dosiahnutý technický stupeň na Slovensku. Zároveň je medzinárodným rozhodcom triedy „A“ a medzinárodným inštruktorom. Stále sa aktívne venuje taekwondu, je predsedom a hlavným trénerom Taekwondo Academy Slovakia, je držiteľom certifikátu medzinárodného rozhodcu a pravidelne je pozývaný na majstrovstvá sveta a Európy, je známy svojimi schopnosťami a skúsenosťami, čím poskytuje usporiadateľom súťaží záruku nestrannosti a profesionality. Je uznávaný a motivujúci tréner pre desiatky dospelých, mládež a deti, ktoré sa venujú taekwondu. Vďaka nemu je toto bojové umenie už niekoľko rokov zakorenené v Šali a stále sa teší popularite medzi mnohými športovcami v našom meste. Vychoval veľké množstvo vynikajúcich športovcov. Svojich zverencov vníma ako jednu veľkú rodinu s dôrazom na to, aby sa pod jeho vedením vytvoril priateľský kolektív a skutočne mu záleží na každom jednom členovi.

Ing. Karol Molnár pri prevzatí ceny od primátora Šale Jozefa Belického.

Všetkým oceneným gratulujeme.