Domov   >  Čas a my
publikované: 21.08.2018 - 19:22  //  aktualizácia: 25.08.2018 - 17:34  //  zobrazené: 3915

Invázia si vyžiadala aj ľudské životy

Počas invázie spojeneckých vojsk zomrelo na území Československa, v období od 21.augusta 1968 – 31.12.1968, 108 ľudí. Z toho na Slovensku 37. Jedna z obetí pochádzala z nášho okresu.

Jozef Szvityel bol mladý muž z neďalekej obce Neded. V Bratislave sa vyučil za maliara - natierača. Celý život mal mať pred sebou. Nemal.


Jozef Szvityel, zastrelený ruským vojakom v r.1968

Jozef bol počas hektického 21.austa 1968 v Bratislave. Niekto z davu hodil na prichádzajúci tank kameň. Ruský vojak na tento akt odpovedal streľbou zo samopalu. „Stalo sa to pri Hlavnej pošte. Jozefa trafila guľka do opasku a preletela mu bruchom.“ , opisuje Pavol Svitel. On a Jozef otec boli bratranci. „O zraneného Jozefa sa postaral bulharský novinár. Vzal ho do blízkej nemocnice U milosrdných.“, dodáva Pavol. Vyzeralo to tak, že sa zo všetkého dostane. „Bol som za ním v nemocnici, nevyzeralo to tak, že by sa zo zranenia nevyliečil. Mňa vzali v októbri na vojnu. Tam som sa dozvedel, že Jozef zomrel.“ Na pohreb prišiel aj bulharský novinár, ktorý ho vtedy po streľbe odviezol do nemocnice. Zrejme mu udalosti v Československu neboli ľahostajné. Jozef Szvityel je pochovaný v rodnom Nedede.

Strelec nikdy potrestaný nebol. Jozefova smrť zostala nevyšetrená a „premlčaná“. Jeho rodičia od štátu síce dostali finančnú kompenzáciu, peniaze ale syna nikdy nenahradia.

Pavol Svitel, 2018

Pavol Svitel je Jozefov rovesník, tiež z Nededu. Augustové udalosti ho zastihli v Dusle, kde pracoval. V tom čase mal 19 rokov. „Robil som údržbára. Opravovali sme výťahy a žeriavy. Bol veľký chaos, všetci počúvali rádio. Zrazu čosi buchlo. Všetci si mysleli, že sa začala vojna. Niekto si však iba robil srandu. Dostať sa vtedy z Dusla bol problém. V Šali bol jednosmerný most, ktorý bol zatarasený. Autobusy nechodili, ani vlaky.“, dodáva Pavol Svitel.

Miroslav Demín

súviciace články o okupácii v Šali:

https://sala.sk/clanok/21-august-1968-v-sali-1-cast

https://sala.sk/clanok/21-august-1968-2-cast

https://sala.sk/clanok/21-august-1968-4-cast

https://sala.sk/clanok/21-august-1968-5-cast

 

 

 

  • reprofoto
  • foto Miro Demín
  • foto Miro Demín