Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 07.12.2020 - 17:17  //  aktualizácia: 07.12.2020 - 17:18  //  zobrazené: 1330

Žiaci ZŠ J. C. Hronského nazbierali vyše 170 krabíc darčekov pre starkých

Vyše 160 krabíc od topánok naplnených darčekmi pre deduškov a babičky vyzbierali žiaci Základnej školy (ZŠ) Jozefa Cígera Hronského v Šali. Už po druhýkrát tak podporili celoslovenskú charitatívnu výzvu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Zmyslom akcie, ktorá zaplavila sociálne siete, je potešiť vianočným darčekom seniorov v domovoch dôchodcov, ale najmä tých, ktorí už nikoho nemajú, kto by im najkrajšie sviatky niečím spríjemnil. Väčšina darčekov zo šalianskej školy poputujú v najbližších dňoch do Senior Care Kaskády pri Galante. Zvyšok do zariadení v Šali. 

„Chcela by som všetkým žiakom, rodičom, zamestnancom, vedeniu a dokonca aj bývalým žiakom zo srdca poďakovať. Tento rok sa nám podarilo spoločne pozbierať 173 krabíc. Minulý rok ich bolo 126. Ďakujem za každé vložené srdiečko do nich. Rodina Farkašová darovala vozík pre dôchodcov. Krabičky teraz prejdú kontrolou, "oddýchnu si", a potom ich prevezieme na konkrétne miesto," uviedla učiteľka Zuzana Urbancová, ktorý projekt opäť koordinovala na ZŠ J. C. Hronského. Zrealizovali ho za prísnych hygienických opatrení. V škole vytvorili izolovaný priestor, kde okrem nej, nemohol nikto vstúpiť. 

Iniciátorkou celoslovenskej myšlienky potešiť osamelých seniorov na Slovensku vianočnými darčekmi bola Janka Galatová. Založila skupinu na Facebooku a oslovila svojich známych, aby sa zapojili do zbierky darčekov pre seniorov v domovoch dôchodcov. Do zbierky sa rozhodla aktívne zapojiť aj Silvia Slobodová a niekoľko ďalších osôb. Vďaka ním sa v prvom roku podarilo vyzbierať namiesto plánovaných 30 až 800 balíkov. Druhý ročník sa rozrástol do celoslovenskej výzvy. Podarilo sa im osloviť a zapojiť vyše 100 kontaktných osôb, vďaka ktorým celkovo vyzbierali vyše 22 000 balíčkov. 

Tretí ročník zbierky je poznačený pandémiou. Starkí sú v domovoch mnohokrát bez povolených návštev, a preto pocit, že nie sú sami ani v týchto ťažkých časoch, potrebujú o to viac. „Nevzdávame sa a zbierku sme sa rozhodli zrealizovať aj napriek zvýšeným hygienickým požiadavkám,“ píšu autorky projektu. Pre Šaľu je aj tento rok kontaktnou osobou predseda občianskeho združenia Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši. Jeho údaje nájdu záujemcovia v zozname kontaktných osôb. Krabičky sa odovzdávali od 23. novembra do 6. decembra. Zberné miesto pre Šaľu bola predajňa Maťove akcie v centre mesta.

ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Šali