Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.03.2023 - 17:21  //  aktualizácia: 15.03.2023 - 17:39  //  zobrazené: 999

Talianska veľvyslankyňa zavítala do Šale

Catherine Flumiani zavítala v piatok 10. marca do Šale. Pred mestským úradom ju privítal primátor Jozef Belický. Prvé kroky ju viedli do kongresovej sály, kde ju čakala asi stovka stredoškolákov. Do Šale neprišla sama – sprevádzali ju okrem kolegov z Veľvyslanectva Talianska aj profesori a predstavitelia Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Cieľom ich návštevy bolo predstaviť študijné programy na Katedre romanistiky a germanistiky Filozofickej fakulty UKF v Nitre. Na stretnutie preto pozvali tretiakov a štvrtákov šalianskych stredných škôl. Zástupcovia UKF v Nitre hovorili o dôležitosti ovládania aspoň dvoch cudzích jazykov. Potrebu ovládania jazykov zdôrazňovala aj samotná veľvyslankyňa. Jazyky podľa nej otvárajú dvere možností. Na začiatok štúdia románskych jazykov postačuje minimálna znalosť jazyka, dôležitá je vášeň pre jazyk a kultúru. Potvrdili to aj zástupcovia UKF v Nitre. „Naša univerzita sa snaží vychádzať študentom v ústrety. Preto aj katedra romanistiky a germanistiky vymýšľa, kreuje rôzne ústretové formy štúdia cudzieho jazyka pre študentov rôznych jazykových znalostí,“ hovorí Natália Rusnáková z UKF v Nitre. Teší ju fakt, že mnohí študenti zo Šale plánujú vysokoškolské štúdium práve v Nitre.  

Vzácna návšteva po stretnutí so študentmi navštívila kanceláriu primátora mesta, kde ju Jozef Belický spolu s viceprimátorkou Danicou Lehockou vítali. „Som veľmi rád, že prišla. Zistili sme, že máme aj niečo spoločné. Naša Stredná škola chovu koní a služieb v Šali úspešne spolupracuje s talianskymi partnermi. Tiež nás oboznámila s tým, koľko slovenských subjektov podniká v Taliansku,“ vyjadril sa primátor. Spojitosť medzi krajinami vidí aj veľvyslankyňa, oceňuje že popri priemyselnej štruktúre jestvuje aj poľnohospodársky sektor na vysokej úrovni. „Myslím, že sektor poľnohospodárskej výroby a výroba potravín sú oblasti, v ktorej by mohli Slovensko a Taliansko spolupracovať oveľa viac,“ dodala Catherine Flumiani.

Primátor jej na záver odovzdal dar od mesta Šaľa – ručne vyrobenú misu od našej keramikárky Petry Sudorovej. Aj riaditeľka Strednej odbornej školy chovu koní a služieb v Šali Lívia Szabóová pripravila so študentmi originálny darček pre veľvyslankyňu. Vyrobili medovník, na ktorom je znázornený kôň a názov školy. Veľvyslankyňa v ten deň navštívila aj susedné okresné mesto, Galantu. Do Šale prišla popoludní ako pravá Talianka, menším autom talianskej značky Fiat.

 

(ek)