Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 02.06.2022 - 23:44  //  aktualizácia: 03.06.2022 - 22:56  //  zobrazené: 794

Šaliansky šport v pondelok opäť oceňuje.

Šaliansky šport v pondelok opäť oceňuje.

Skoro do roka a do dňa v pondelok 6. júna o 17.00 hodine (pred rokom to bolo 7. júna 2021), sa uskutoční v okresnom meste Šaľa „Vyhlásenie najúspešnejších športovcov, kolektívov, trénerov a funkcionárov Mesta  a okresu Šaľa za rok 2021“, ktoré prebehne už vo vynovených priestoroch Šalianskeho  domu kultúry.

Podujatie realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávne kraja získalo z hľadiska úspešnosti a kvality, ale najmä vďaka dobrej spolupráci oboch organizačných jednotiek (Mesto Šaľa a Okresná asociácia telovýchovných jednôt a klubov – OATJK okresu Šaľa) popularitu a uznanie a tak neprekvapuje, že v pondelok budú Oceńovať tých najúspešnejších už po 24 krát.

Napriek tomu, že rozpínavosť pandémie COVID – 19 a  z toho vyplývajúcich  a prijatých nariadení a opatrení  ÚVZ Slovenskej republiky, boli dôvodom neuskutočnenia viacerých významných  športových  podujatí na Slovensku, ale aj  v zahraničí a viaceré športové odvetvia mali obmedzené svoje tréningové možnosti a súťažné podujatia (poznámka: viac krát sa hralo bez diváckej verejnosti, resp. so zníženou návštevnosťou) športovci „zabojovali“ a nakoniec sa aj najpopulárnejšie športové odvetvia futbal a hádzaná dočkali a ukončili svoje majstrovské súťaže. „ Vzhľadom k tomu,  povedal vo svojom príhovore vo vkusne pripravenom Bulletine vydanom pri príležitost Vyhlásení a oceńovaní najlepších primátor mesta Šaľa Jozef Belický, že naši športoví reprezentanti dosiahli rad hodnotných úspechov, rozhodli sme sa s našim spolu organizátorom OATJK okresu Šaľa, že tých najúspešnejších aj oceníme.“
                                                                                                   

Sedem kategórií a 14 športových odvetví        

 

Osvedčená štruktúra ocenených hovorí že aj v pondelok budú organizátori a vzácni hostia dekorovať najúspešnejších v siedmich kategóriách (seniori a mládež - jednotlivci a kolektívy, tréneri, funkcionári a osobitné ocenenia), ale až v 14 športových odvetviach (poznámka: pred rokom ich bolo tucet). Už tradične vysoký počet zastúpení medzi najúspešnejšími má plutvové plávanie, kde by na pódiu nemali chýbať:  svetová rekordérka a majsterka Európy Zuzana Hrašková, najlepší seniorský plavec  za rok 2021 Jakub Kozmer spolu s najlepším slovenským juniorom Jakubom Barczim,...), ktorí sa medailovo presadzujú nielen doma, ale aj v zahraničných bazénoch, ale  aj kolektív seniorských plavcov, ktorý skončil v dlhodobej súťaži klubov na striebornej priečke.  

V kategóriách  ocenených dnes nebudú chýbať ani zástupcovia voltížneho jazdenia z jazdeckých klubov TJ Slávia SOUP Šaľa a OZ Farao Trnovec n/V (Lea Hakszer, Jack Oláh, Katarína Nagyová,...), z ktorých sa už viacerí presadili nielen v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí. Dlhé roky sa stretávame na tomto športovom a kultúrno spoločenskom podujatí so zástupcami športovej streľby z ŠSK Šaľa (Klaudia Kolárovská, Peter Porubský, Lenka Mihová, Nina Machová,...), naturálnej kulturistiky (Erik Tóth, Koloman Tóth), karatista Filip Bleho, ktorí majú už v bohatej zbierke úspechov nielen prvenstvá z európskych a svetových šampionátov, ale prví dvaja sa môžu hrdiť aj primátom „Najúspešní športovec Nitrianskeho kraja“ a tento primát vybojovala aj stálica slovenského plutvového plávania z KVŠ Barakuda Šaľa Zuzana Hrašková. Neoddeliteľnou súčasťou vyhlasovania najúspešnejších býva zastúpenie kolektívnych športov a výborné výsledky v hádzanej: mládežnícke kolektívy a seniorky HK Slovan Duslo, ale aj mládežníkov z klubu HŠK Legends Šaľa a čiastočne aj seniorov v HKM Šaľa. a bokom nezostávajú ani zástupcovia najpopulárnejšej loptovej hry futbalu, kde v minulom roku úspešne rprezentovali futbalisti Slovan Duslo Šaľa nielen výkonmi v majstrovských súťažiach, ale aj oslavou „storočnice. Dobre reprezentovali aj futbalové kolektívy Nededu, Hornej Kráľovej, Vlčian a Močenka najmä v mládežníckej  kategórii.

Z hodnotnými výsledkami sa prezentovali tiež zástupcovia rýchlostného korčuľovania, športového tanca, westernového jazdenia, Taek - Wonda,...  ale regionálnu športovú verejnosť v minulom roku potešilo, že na rieku Váh sa opäť po dlhšom období „vrátili“ a oživili dlhoročnú tradíciu úspešnej rýchlostnej kanoistiky vyznávači tohto športového odvetvia, ktorí sa napriek mladému veku novo založeného klubu dokázali presadiť aj v slovenskom meradle.

Plejadú ocenených ako už tradične rozšíri aj funkcionárska obec a úspešní tréneri (Darina Braunová, Zoltán Bergendi, Ľudmila Boltenková, Štefan Lalák,...), ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou úspechov športových klubov a ich členov. V prípade trénerov teší, že na týchto postoch v súčasnosti pôsobia  a zostali športu verní, bývalí úspešní športoví reprezentanti.

Pestrá športová mozaika počas „Vyhlásenie najúspešnejších športovcov, kolektívov, trénerov a funkcionárov Mesta  a okresu Šaľa za rok 2021“ - (pondelok 6.6.2022 o 17.00 hodine) je rukolapným dôkazom toho, že aj okresy s menším počtom obyvateľstva sa     môžu svojimi aktivitami zaradiť medzi krajskú elitu a to pre okres Šaľa už viac rokov platí.

                                                                                                           JOZEF SKLENÁR