Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 27.03.2024 - 12:18  //  aktualizácia: 27.03.2024 - 15:27  //  zobrazené: 356

Regionálne rozvojové centrum bude pomáhať obciam nášho okresu

Rekonštruovať a stavať z eurofondov je snom mnohých miest a obcí. Nie je to však také jednoduché – získať takéto financie sa pre administratívnu náročnosť nedarí všetkým samosprávam, najmä tým menším obciam. Nitriansky samosprávny kraj chce obciam v tejto oblasti pomôcť. S týmto cieľom otvorili v utorok, v priestoroch šalianskej polikliniky, Regionálnu rozvojovú agentúru. Slúžiť bude aj ako asistenčné centrum v získavaní eurofondov.

Obci Vlčany sa nepodarilo získať eurofondy na rekonštrukciu havarijného stavu budovy základnej školy ani na 15.-krát, starosta netají svoje sklamanie. Práve v takýchto prípadoch bude vedieť pomôcť Regionálna rozvojová agentúra a asistenčné centrum. „Snažíme sa intenzívne pracovať na tom, aby sa naše samosprávy rozvíjali, aby čo najlepšie a najrýchlejšie sa vedeli dostať k eurofondom a práve tieto kancelárie im budú slúžiť na to, kde im budú naši zamestnanci bezplatne písať projekty. Ide mi o to, aby sme rozvíjali naše mestá a skvalitňovali život v našich mestách, obciach,“ priblížil Branislav Becík, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja. Spolu s krajskou poslankyňou Ildikó Agócs Kőrösi a predsedníčkou rozvojovej agentúry Kristínou Jakócsovou prestrihli pásku a slávnostne tak centrum otvorili. Na otvorenie prišiel aj podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Tibor Csenger a vedúci odboru strategických činností Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Roman Žembera. Nechýbali starostovia obcí okresu, ktorým má centrum pomáhať. „Mali sme veľmi ťažké obdobie približne štyroch rokov, kedy sme sa ťažko hýbali v úspešnosti projektov, takže pevne verím, že sa to rozbehne. Máme obrovský deficit investícií vo všetkých oblastiach. Verím, že sa tie procesy zrýchlia nie len v meste Šaľa, ale aj v okolitých obciach,“ hovorí Ildikó Agócs Kőrösi, ktorá bola aj iniciátorkou toho, aby asistenčné centrum vzniklo práve v Šali.

Spočiatku bude centrum nápomocné v prvom rade obciam a zariadeniam, ktorých zriaďovateľom je Nitriansky kraj – čiže stredné školy či domovy sociálnych služieb. „V prvom kole sa snažíme pomôcť samosprávam a našim inštitúciám a keď sa rozbehneme, v druhom kole chceme začať pomáhať aj podnikateľskej sfére, ale to si už bude vyžadovať viac zamestnancov a viac finančných prostriedkov,“ dodal župan. Centrum sídli v budove Polikliniky NSK Šaľa v objekte riaditeľstva, vchod je zboku.

Mesto Šaľa zamestnáva troch projektových manažérov, ktorých úlohou je sledovať výzvy ministerstiev na možnosti získať eurofondy alebo iné dotácie. Vďaka ich práci je Šaľa v získavaní fondov a dotácií mimoriadne úspešné. „Rekonštrukcia mestského úradu, kultúrnych domov, základných a materských škôl, ale aj kúpa elektromobilov, výstavba multifunkčných ihrísk alebo aj predstaničný priestor – to všetko sme dokázali spraviť z eurofondov či z iných mimorozpočtových zdrojov. To znamená, že tieto investície nezaťažia mestský rozpočet vôbec alebo len čiastočne, väčšinou na úrovni približne piatich percent z celkových nákladov,“ vysvetľuje viceprimátor mesta Róbert Tölgyesi. Takýchto kancelárií je v kraji už sedem, v Šali otvorili ôsmu. 

 

(ek)