Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 02.06.2022 - 15:32  //  aktualizácia: 02.06.2022 - 15:36  //  zobrazené: 1747

Radnica rieši odchyt holubov

Posledné týždne sa s holubmi stretávame aj v našom meste častejšie. Keďže predstavujú zdroj chorôb a problémy spôsobuje aj veľké množstvo holubích trusov, mesto rieši ich efektívny odchyt. Šaľa sa nakontaktovala na Občianske združenie Divé krídla, ktoré bude odchyt realizovať do živolovných pascí.

Odchyt bude združenie realizovať na jeseň, v lete by to podľa nich nemalo zmysel. V teplých mesiacoch si totiž holuby nájdu dostatok potravy aj na voľnom priestranstve a v prírode. Nalákať ich do živolovných pascí je možné podľa skúseností odborníkov v chladnejších mesiacoch. Odchyt holubov do živolovných pascí je založený na princípe združovania sa holubov do kŕdľov. Na vytipovaných lokalitách sa umiestnia živolovné pasce. Do živolovnej pasci sa dá dostatok potravy, vody a hlavne vábiace holuby, ktoré plnia dôležitú úlohu a to prelomenie nedôvery voči samotnej pasci. Živolovné pasce sú klietky rozmerov cca 2x2x1m, ktoré umožňujú holubom do nich vojsť ale už neumožňujú z nich vyjsť. Takto správne osadené a nastavené pasce sa v pravidelných časových intervaloch kontrolujú a odchytené holuby sa odoberajú a odvážajú,“ vysvetľujú odborníci z občianskeho združenia. Holuby odvezú do lesov niekoľko stoviek kilometrov od miesta odchytu, kde sú potom dezorientované a preto je ich návrat na miesto odchytu nereálny. Takýmto spôsobom vie občianske združenie odchytiť až 80% holubov, ktoré sa zdržujú v meste. „Odchyt všetkých holubov v neuzavretom priestore sa nedá uskutočniť, z dôvodu prísunu nových holubov z inokadiaľ. Ale už populácia znížená o 80% sa nachádza na únosnej hranici z pohľadu spôsobených škôd a roznášania chorôb,“ vysvetlili odborníci.

Odchyt holubov realizovalo občianske združenie už v takmer dvadsiatich mestách a obciach aj v našom regióne. Mesto Šaľa ho bude realizovať, na základe skúseností v iných mestách, v jesenných mesiacoch. Pasce budú rozmiestnené na strechách piatich objektov v meste – na dvoch činžiakoch vedľa pešej zóny, na Budovateľskej ulici, na streche budovy Poplar a tiež na budove na Kráľovskej ulici. Podľa efektivity nie je vylúčené, že počet lokalít na odchyt rozšírime. Veríme, že tento spôsob odchytu prinesie želaný efekt.

 

Na niektorých fotkách vidíte realizáciu, ukážku, ako vyzerá odchyt do živolovných pascí. 

 

(ek)