Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 12.02.2015 - 21:59  //  aktualizácia: 12.02.2015 - 22:02  //  zobrazené: 1773

Prečo sa verejné osvetlenie v meste zapína už o 16.00 h, keď vtedy ešte nie je tma

predkladateľ: Mgr. Jozef Varsányi

Odpovede na interpelácie prednesené v rámci 1. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali v roku 2015, ktoré sa konalo dňa 29. januára 2015

V rámci 1. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali, ktoré sa konalo dňa 29. 01. 2015, ste predniesli interpelácie:

„Prečo sa verejné osvetlenie v meste zapína už o 16.00 h, keď vtedy ešte nie je tma.

Žiadosť skupiny dôchodcov, ktorí majú poznatky z iných miest, že ak sú občania starší ako sedemdesiat rokov a použijú taxík na presun po meste, tak mesto im po predložení pokladničného dokladu polovicu ceny preplatí, či by sa to nedalo zaviesť aj v našom meste.“  

V zmysle § 34 ods. 4 Rokovacieho poriadku Mestského zastupiteľstva v Šali Vám zasielame odpoveď na Vašu interpeláciu a oznamujeme Vám nasledovné:

V meste Šaľa sa nachádza vyše 40 rozvádzačov verejného osvetlenia (VO), ktoré samostatne zapínajú úseky napojené na daný rozvádzač. Systém zapnutia a vypnutia VO je riešený cez svetelný senzor (fotobunku), ktorý je umiestnený na každom rozvádzači, prípadne stĺpe VO. Všetky snímače – fotobunky majú manuálne nastavenie intenzity. Spínania a zapnutie VO pre danú lokalitu je samostatné a nenadväzuje na iné úseky. To znamená, že každá časť mesta sa nezapína súčasne, no s niekoľkominútovými rozdielmi. Často sa stáva, že v dôsledku poveternostných podmienok dôjde k znečisteniu fotobunky a tá dostáva signál oveľa skôr, čo má za následok skoré zapínanie. Taktiež aj hmyz, prípadne vtáky, dokážu svojou prítomnosťou pomýliť fotobunku, no nestáva sa to často a je to iba rádovo niekoľko minút. Fotobunky sú pravidelne čistené a nastavované.

Podľa zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách v znení neskorších predpisov je prepravná služba poskytovaná fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom alebo fyzickej osobe s nepriaznivým

zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu po rovine alebo po schodoch a obmedzenou schopnosťou orientácie. Odkázanosť na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom sa preukazuje posudkom vydaným príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny na účely kompenzácie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia podľa osobitného predpisu. Nepriaznivý zdravotný stav fyzická osoba preukazuje potvrdením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti podľa osobitného predpisu.

Niektoré mestá poskytujú prepravnú službu vymedzenú zákonom o sociálnych službách, ale sú mestá, ktoré poskytujú služby sociálneho taxíka a ten je určený pre viaceré cieľové skupiny, napr. starobní dôchodcovia, predčasní a invalidní dôchodcovia, prípadne pre klientov zariadení sociálnych služieb.

Podľa cieľových skupín je diferencovaná aj výška úhrady za poskytované služby od 0,20 Eur po 0,60 Eur za každý začatý kilometer, je tu účtované aj státie, prípadne pristavenie mimo dohodnutého miesta, prípadne sa cena stanovuje za jednu cestu, je účtovaná sumou 1,00 – 2,50 Eur. V mestách sú podmienky upravené VZN a prevažne sa poskytujú občanom s trvalým pobytom v tom ktorom meste, resp. občanom s prechodným pobytom sa poskytujú za vyššie sumy. Mestá uhrádzajú tieto služby z vlastných finančných zdrojov (niektoré mestá sa vyjadrili, že vo svojich rozpočtoch vyčleňujú cca 6 000 – 7 000 Eur). Nie všetky mestá disponujú špeciálne upraveným vozidlom uspôsobeným na prepravu osôb so zdravotným obmedzením a vybavené nájazdovou rampou pre vozíky. Vo väčšine miest je potrebné potrebu tejto služby nahlásiť 24 hodín vopred.

Mesto Žiar nad Hronom začalo služby sociálneho taxíka poskytovať od januára 2015. Služba je určená pre občanov mesta starším ako 62 rokov, obyvateľom s nepriaznivým zdravotným stavom poberajúcim invalidný dôchodok a fyzickým osobám sprevádzajúcim invalidného občana s preukazom ŤZP s doprovodom.

Sociálny taxík sa využíva na prepravu osôb do zdravotníckych zariadení v rámci územia mesta, do zariadení sociálnych a zdravotníckych služieb, na nákup potravín a ostatných osobných potrieb, kultúrnych podujatí, pošty, banky či úradov.

Občan, ktorý má záujem využívať túto službu, je povinný preukázať sa vodičovi platným občianskym preukazom a rozhodnutím Sociálnej poisťovne o priznaní starobného resp. invalidného dôchodku. V prípade klienta, ktorý potrebuje doprovod, je potrebné preukázať sa preukazom ŤZP s doprovodom.

Sociálny taxík premáva šesť dní v týždni, od pondelka do soboty v čase od 7.00 h do 16.00 h. Služba je poskytovaná za jednotnú sumu 1,00 euro v rámci katastrálneho územia mesta. Ostatné náklady hradí mesto zo svojho rozpočtu, vyčlenili na to 5 000 Eur.

Prepravnú službu v meste Šaľa prevádzkovala Organizácia sociálnej starostlivosti mesta Šaľa v roku 2006 asi 4 mesiace, pre problémy s poskytnutím dotácie zo strany VÚC bola táto služba zrušená (zdroj: Komunitný plán sociálnych služieb mesta Šaľa na roky 2012 -2016 s víziou rozvoja sociálnych služieb do roku 2021).