Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.10.2022 - 12:29  //  aktualizácia: 25.10.2022 - 14:02  //  zobrazené: 1920

Pitná fontánka aj pre štvornohých miláčikov

Na začiatku pešej zóny v Šali pribudla pitná fontána. Darovala ju Západoslovenská vodárenská spoločnosť mestu Šaľa a jej obyvateľom. Jej zaujímavosťou je, že vodou z nej sa dá pohodlne naplniť aj fľaša a napiť sa z nej vedia aj domáci miláčikovia.

Fontána je bezdotyková, senzorová. Ak priblížite ruku k senzoru, spustí sa voda a môžete sa pohodlne napiť. Bezdotykovo si môžete načerpať vodu aj do vlastnej fľašky a na zemi je k dispozícii miska, ktorá sa po zatlačený tlačidla nohou naplní vodou. „Prvú takúto pitnú fontánu sme osadili a odovzdali do užívania v obci Santovka, v našej pôsobnosti ich je už sedem. Celkovo plánujeme nainštalovať 24 pitných fontán tohto typu,“ hovorí generálny riaditeľ Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra Marek Illéš. Generálny riaditeľ západoslovenských vodární pripomína ďalšiu výhodu dostupnej pitnej vody a to elimináciu plastových fľašiek. „Klimatické zmeny na Slovensku ohrozujú podzemnú pitnú vodu až do takej miery, že jej je v niektorých oblastiach, najmä v období leta, nedostatok. Môžeme byť vďační, že žijeme v oblasti, ktorá je zásobovaná zo žitného ostrova najväčšou zásobárňou pitnej vody na Slovensku,“ prihovorila sa technická riaditeľka ZsVS Monika Budaiová prítomným. Práve voda zo žitného ostrova tečie aj z tejto fontány. „Mestu sme dnes odovzdali certifikát, ktorý je dôkazom toho, že fontánka je nezávadná a môžeme cez ňu dodávať vodu na pitie. Tú čerpáme z Jelky, dodávame ju cez diaľkovody, skupinové vodovody až sem do Šale a fontána je priamo napojená na mestský vodovod,“ priblížil Zoltán Szabo, riaditeľ odštepného závodu Šaľa.

Pitná fontána sa nachádza vedľa mestského úradu, na začiatku pešej zóny. Vodu z nej si budete môcť načerpať od skorej jari až do neskorej jesene. Počas zimných mesiacov bude odstavená.

 

(ek)