Domov   >  Kultúra
publikované: 01.03.2023 - 16:30  //  aktualizácia: 01.03.2023 - 16:35  //  zobrazené: 1280

Obraz rodáčky zo Šale zdobí kultúrny dom

„Spojili sa básne s obrazmi, je to niečo očarujúce. Katku poznám osobne od detstva. Som hrdý na ňu, na Šaľanov,“ povedal viceprimátor Róbert Tölgyesi na margo toho, že sa stal krstným otcom publikácie Pravdy a sny, ktorej spoluautorkou je rodáčka zo Šale. Katarína Zemková, známa výtvarníčka, zavítala v utorok podvečer do svojej rodnej Šale. Predstavila knihu a potešila hostí i jednodňovou výstavou svojich maľovaných diel. Jedno z nich darovala mestu.

Slávnostný podvečer plný umeleckých zážitkov sa začal krstom knihy Pravdy a sny. Kniha je akýmsi spojením dvoch umeleckých duší. „Počas neľahkých koronových časov sme si začali s Ivankom Matulíkom posielať obrazy. Ja som si tak maľovala z dlhej chvíle, aj on. On ich začal nádherne prebásňovať. Najprv bola prvá báseň, potom druhá a zrazu sme mali námet na celú knižku. V jeho hlave vznikla myšlienka, aby sme urobili knižku, vydali ju. Nejakým zázrakom sa to aj podarilo,“ hovorí s úsmevom rodáčka zo Šale Katka Zemková. Autorom básní je Ivan Matulík. Spolupráca sa začala v časoch pandémie nevinnou výmenou vytvorených umeleckých diel cez internet. „Začal som si pozerať diela od Katky, ktoré som mal v počítači. Mal som tam aj iných maliarov. A zrazu tá sila, neuveriteľná neha, ktorú vložila do každého kvetu, ako keby ten kvietok sadila – to ma tak nakoplo, že som na každý ten obraz napísal, Kamil Peteraj povedal, že to sú impresie,“ vysvetľuje spoluautor knihy Ivan Matulík.

Dvaja autori, dva krsty. Knihu už raz krstili v Bratislave, jej krstnými rodičmi sa stali známe mená - Milka Vášáryová a Kamil Peteraj. Katka však trvala na tom, aby knihu predstavila aj vo svojej rodnej Šali. Krstným otcom sa stal viceprimátor mesta Róbert Tölgyesi a Rita Novosadová. „Pre mňa to bola veľká pocta. Je to obrovský vizuálny zážitok, pretože kniha neobsahuje len krásne básne, ale tú knihu si môžete kedykoľvek otvoriť a pokochať sa len pohľadom do nej,“ priblížila svoje pocity krstná mama Rita Novosadová.

Katka maľuje odjakživa. Keď sa jej chceli rodičia na chvíľu „zbaviť“, vraj jej dali do ruky ceruzku. Tvrdí, že maľuje živelne, rozmýšľa vo farbách. Dôkazom toho je aj nádherné dielo, ktoré v rámci slávnostného večera darovala mestu. Obraz plný kvetov a živých farieb už zdobí vestibul Kultúrneho domu v Šali. „Obraz sa volá oáza pre mesto. Je to taký netradičný motív. Sú tam aj liany, ktoré pre mňa symbolizujú kus oddychu, pozitívnych emócií. Ak sa to podarí sprostredkovať aj Šaľanom, budem veľmi šťastná. Šaľu milujem, som hrdou Šaľankou,“ priblížila autorka obrazu.

 

(ek, foto: VH, GB)