Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 11.02.2015 - 11:56  //  aktualizácia: 16.03.2015 - 08:33  //  zobrazené: 1726

International Winter Youth Camp 2015 - Medzinárodný zimný mládežnícky tábor

Názov projektu:

International Winter Youth Camp 2015 – Come together with sport for youth from the V4 countries

Identifikačné číslo projektu: 21420281 Grant z Medzinárodného Vyšehradského fondu IVF: 10.750 EUR
Miesto realizácie: Malá Lučivná, Hotel Smrečina
Termín realizácie: 15-21.2.2015
Za mesto Šaľa: ZŠ a MŠ P. Pázmánya s VJM

Hlavný organizátor a prijímateľ grantu: Mesto Oroszlány www.oroszlany.hu

Partnerské mestá v projekte:
Šaľa www.sala.sk Końskie www.umkonskie.pl Telč: www.telc.eu 



link na www.visegradfund.org

Dňa 19.2.2015 sa v Malej Lučivnej stretli zástupcovia partnerských miest mesta Šaľa z krajín V4 s cieľom podpísania plánov spolupráce na rok 2015 Krzysztof Obratański, primátor mesta Końskie, Roman Fabeš, starosta mesta Telč, Zoltán Lazók, primátor mesta Oroszlány a Jozef Belický, primátor mesta Šaľa. Podpis plánov spolupráce sa konal v rámci programu medzinárodného mládežníckeho zimného tábora podporeného z grantu Medzinárodného Vyšehradského fondu (IVF) pričom prijímateľom grantu a hlavným organizátorom tábora bolo mesto Oroszlány. Projekt pod názvom „International Winter Youth Camp 2015 – Come together with sport for youth from the V4 countries“ je pokračovaním tradície založenej mestom Šaľa v roku 2004. Spolu 120 detí a 28 učiteľov zo všetkých 4 krajín sa tak mohlo zúčastniť tábora zameraného na šírenie myšlienky Vyšehradskej spolupráce prostredníctvom športových a kultúrnych zážitkov, najmä formou zdokonaľovania sa v lyžovaní, snowboardovaní a zoznamovania sa s kultúrou krajín V4 počas národných večerov a večera venovaného špeciálne téme V4.

V zmysle plánov spolupráce na rok 2015 budeme môcť opätovne počas programu šalianskych slávností spoznávať kultúru našich partnerov. Rovnako naše mesto vyšle umelecké zoskupenia zo Šale a jej okolia na Dni Końskich, či Folklór v máji v Telči a aj na podujatia v Oroszlányi. Radi by sme tiež opätovne privítali futbalové družstvá na medzinárodnom futbalovom turnaji o pohár náčelníka Mestskej polície Šaľa. Plány spolupráce zakladajú možnosti aj ďalších spoločných aktivít, ktoré veríme, že prispejú k ďalšiemu utužovania vzťahov našich národov.

Medzinárodný lyžiarsky  tábor krajín V4

V dňoch 15. – 21. februára 2015  sa konal medzinárodný lyžiarsky tábor krajín  V4 v Malej Lúčivnej. Stretlo sa tam  120 detí z družobných miest: Šaľa, Telč, Konskie a Oroszlány .
V tomto roku reprezentovala mesto Šaľa Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya
 s vyuč.jazykom maďarským s 30 žiakmi a 3 pedag. zamestnancami.  Program tábora bol veľmi pestrý a zaujímavý, pretože okrem  Malej Lúčivnej  sme mali možnosť lyžovania  aj  na Kubínskej Hole a taktiež možnosť oddychu v plavárni Aquarelax Dolný Kubín.
Kultúrny program bol každý večer v réžii iného štátu. Jednotlivé družstvá predstavili svoje krajiny, mestá, ale aj svoje školy, známe osobnosti z oblasti športu, kultúry. Nasledovali rôzne zábavné súťaže, kultúrne vystúpenia, diskotéky. Deti mali možnosť spoznávať sa neformálne, spontánne a bez jazykových bariér. Hoci v tábore bola k dispozícii oficiálna tlmočníčka, šaľania nemali problém  s dorozumievaním sa v slovenskom, maďarskom, či v anglickom jazyku.
Súčasťou programu bola aj oficiálna návšteva primátorov družobných miest a podpísanie zmluvy o spolupráci.  Keďže každé družstvo malo pripravené tortu so symbolom svojho mesta, po oficiálnej časti programu  primátori nakrájali svojim družstvám torty a nasledovala zábavná  časť večera. Páni primátori museli predviesť svoju zručnosť, šikovnosť a rýchlosť v jednotlivých súťažiach. Každý sa dobre zabavil, bol to príjemný večer.
Za ZŠ s MŠ Petra Pázmánya s VJM Šaľa chcem vyjadriť svoje poďakovanie vedeniu mestu za možnosť zúčastniť sa tejto skvelej akcie, ktorá bola perfektne pripravená, zorganizovaná.
Som veľmi rada, že naši žiaci mali možnosť  stretnúť sa so svojimi priateľmi z družobnej školy z Oroszlányu, zároveň spoznať nových ľudí z iných miest, resp. štátov, a mali možnosť presvedčiť sa o dôležitosti učiť sa cudzie jazyky.
Krásne slnečné počasie počas celého týždňa, perfektne upravené svahy a dobrá nálada všetkých zúčastnených boli už len bonusy, ktoré si mohol každý užiť dosýta.


                                                                                            Mgr. Dohányosová Katarína  
                                                                                   riaditeľka ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM Šaľa