Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 02.10.2012 - 09:26  //  aktualizácia: 21.04.2016 - 11:33  //  zobrazené: 2015

Spoločne pre čisté verejné priestranstvá v Šali – Veči

Tento projekt bol financovaný z Nadačného fondu Tesco pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis


 

Názov projektu Spoločne pre čisté verejné priestranstvá v Šali – Veči.
Číslo zmluvy Tesco2011_10
Program Tesco pre zdravšie mestá 2011
Financovaný z Nadačný fond Tesco pre zdravšie mestá v nadácii Pontis
Prijímateľ Mesto Šaľa
Začiatok realizácie aktivít projektu 04/2012
Ukončenie realizácie aktivít projektu 08/2012
Schválený grant 1 000,00 €
Celkové náklady na projekt 1 192,25 €
Cieľ projektu č. 1: Rozšíriť možnosti zberu a hygienického zneškodnenia psích exkrementov osadením špec. smetných nádob s príslušenstvom, a tým zabezpečiť vyššiu čistotu verejných plôch na sídlisku Veča.
č. 2: Po predchádzajúcej aktívnej angažovanosti sa obyvateľov pri hľadaní riešenia problematiky psích exkrementov a pri tvorbe tohto projektu je cieľom upevniť túto občiansku iniciatívu zapojením do realizácie projektu formou dobrovoľnej práce (osadenie smetných košov, distribúcia informačných letákov).
č. 3: Distribúciou informačných letákov zlepšiť informovať a povedomie držiteľov psov pri starostlivosti o svojich miláčikov a eliminovať tak ich negatívne vplyvy na okolie.


Koše (6 ks) aj so zbernými vreckami boli osadené  v mesiacoch júl a august 2012 na nasledovných lokalitách:

1. Nitrianska ul. medzi dvoma činžiakmi;
2. Cintorínska ul. za bývalou pekárňou;
3. Ul. Fraňa Kráľa pri hrádzi;
4. vnútroblok Hollého – Cintorínskej ul.
5. Ul. Nivy  
6. Ul. Lúčna za činžiakom

Zároveň bolo v mestskej časti Šaľa - Veča distribuovaných približne 250 ks informačných letákov s informáciami pre držiteľov psov.

Mesto Šaľa sa koncom januára 2012 zapojilo do piateho ročníka grantovej výzvy Tesco pre zdravšie mestá 2011 kde spomedzi 67 žiadostí, hodnotiaca komisia rozhodla o podpore 39 projektov a medzi podporenými bolo aj naše mesto s projektom s názvom „Spoločne pre čisté verejné priestranstvá v Šali – Veči“. Nakoľko zo sídliska tejto mestskej časti je najviac negatívnych ohlasov na znečisťovanie trávnatých plôch exkrementami psov, rozhodli sme sa zamerať na riešenie práve tejto problematiky. Obsahom projektu je osadenie 5 ks špeciálnych smetných nádob s ich následným dopĺňaním zbernými vreckami počas celého roka.
Nadačný fond Tesco pre zdravšie mestá, ktorý spravuje Nadácia Pontis, podporil náš projekt sumou 1 000 eur, ktoré budú použité na už spomínané aktivity. Celkové náklady projektu sa predpokladajú vo výške 1061,72 EUR. Lokality umiestnenia zberných košov sme vyberali v spolupráci s aktivistami z OZ Zatúlané psíky, na základe požiadaviek obyvateľov sídliska, ako aj na základe skúseností mestskej polície. Koše budú osádzané za prispenia dobrovoľníckej práce aktivistov, ktorých účasť na projekte zabezpečil Ing. Róbert Andráši.  Koše  sa budú osádzať na nasledovných lokalitách:
1. Nitrianska (14-16) – zelená plocha za činžiakmi; 2. Cintorínska 2,4,6 (za činžiakom); 3. Fr. Kráľa (bližšie k veľkej zelenej ploche pod mostom; 4. Narcisová 30 (zelená plocha za činžiakom); 5. Nivy 3. 

V rámci projektu bude zároveň v mestskej časti Šaľa - Veča distribuovaných približne 250 ks informačných letákov.
Výsledkom tohto projektu budú čistejšie trávnaté plochy a verejné priestranstvá pre všetkých obyvateľov sídliska.

Predpokladaný termín realizácie aktivít projektu je stanovený na apríl – august 2012.
Projekt sa bude realizovať formou dobrovoľníckej činnosti členov organizácii: OZ Strieborná čajka, OZ Zatúlané psíky Šaľa a zamestnancov HM Tesco Šaľa.

Projekt mesta Šaľa s názvom: “Spoločne pre čisté verejné priestranstvá v Šali – Veči“ podporil  NADAČNÝ FOND TESCO PRE ZDRAVŠIE MESTÁ V NADÁCII PONTIS.