Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 18.10.2018 - 13:21  //  aktualizácia: 18.10.2018 - 14:10  //  zobrazené: 2419

Buduje sa dôstojné pietne miesto

Cintoríny sa pomaly prezliekajú do slávnostného šatu. Mesto v týchto dňoch buduje v šalianskom cintoríne pietne miesto, kde bude umiestnený historický kríž. Návštevníci cintorína budú môcť zapáliť sviečku na tomto pietnom mieste na Sviatok všetkých svätých.

Prípravy na sviatok, kedy si uctime pamiatku našich blízkych, prebiehajú v plnom prúde aj na našich cintorínoch. Ľudia čistia a skrášľujú miesta posledného odpočinku. Mesto medzitým  vytvára nové dôstojné pietne miesto v blízkosti domu smútku. Bude tu umiestnený kamenný kríž, ktorý bol v lete tohto roka demontovaný zo svojho pôvodného miesta. Jeho základy boli narušené koreňovou sústavou mohutných stromov, ktoré boli v jeho tesnej blízkosti. Poškodený kríž, ktorý bol v cintoríne umiestnený v roku 1828, bol od leta v starostlivých rukách reštaurátorov. V týchto dňoch je nové pietne miesto, kde sa umiestni aj zreštaurovaný kríž, vo výstavbe. Základy kamenného kríža sú už hotové. Navrhované dlažby a mobiliár boli tak vyberané, aby zapadli do tohto prostredia. Bude tam malá ohrádka, ktorá bude slúžiť na to, aby sa nekládli sviečky priamo na podnož kríža. Bude tam vytvorené miesto na zapálenie sviečky – tá plocha bude vodopriepustná, bude sa dať dobre udržiavať,“ priblížil architekt mesta Imrich Pleidel.

Pár dní pred sviatkami a počas nich budú otváracie hodiny našich cintorínov predĺžené, presné organizačné informácie o našich cintorínoch vám prinesieme počas najbližších dní. Ako je dobrým zvykom mesta, aj v tomto roku zabezpečí, aby mestská hromadná doprava premávala  1. novembra zdarma.

 

(ek)

  • vizualizácia: Pleidel Architekti
  • poškodený kríž na pôvodnom mieste
  • poškodený kríž na pôvodnom mieste
  • poškodený kríž na pôvodnom mieste