Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.10.2020 - 10:43  //  aktualizácia: 16.10.2020 - 11:06  //  zobrazené: 2004

Aktivity pre seniorov v Domove dôchodcov v Šali

Pre druhú vlnu pandémie COVID-19 je Domov dôchodcov v Šali od 9. septembra 2020 uzatvorený pre návštevy a cudzie osoby. Aby našim seniorom v domove dôchodcov nebolo smutno, sú pre nich každý deň pripravené rôzne aktivity.

,,Medzi denné aktivity patrí hranie spoločenských hier ako je šach, Človeče, nezlob se alebo Domino. Ďalej sú to besedy v rámci domova v réžii inštruktora sociálnej rehabilitácie, tiež na danú tému, na ktorej sa dohodneme. Ďalej je to mobilný telefón pre ležiacich klientov alebo klientov, ktorí nemajú vlastný mobil, aby zostali naďalej v kontakte s rodinou,“ hovorí riaditeľka Domova dôchodcov v Šali Janka Hušvétyová. Podľa jej slov patrí denne medzi aktivity aj individuálny prístup, rozhovory s klientmi a riešenie rôznych problémov alebo nákupov. Klienti majú radi aj sledovanie televízneho programu, hlavne správy a filmy. Seniori v rámci reminiscenčnej terapie spomínajú aj na minulé zážitky z ich obdobia mladosti a  prezerania rodinných fotografií. Medzi aktivity patria aj kognitívne cvičenia pre klientov domova, kde si cvičia pamäť formou testov a kvízov, ďalej sa môžu venovať prvkom arteterapie ako je kreslenie a maľovanie obrázkov podľa predlohy a témy.

Pevne veríme, že každý jeden senior si v domove dôchodcov nájde tú svoju aktivitu, ktorá ho baví. Vedenie domova aj zamestnanci sa neustále snažia svojim klientom spríjemňovať tieto chvíle bez rodiny.

V Domove dôchodcov v Šali momentálne platia aj tieto opatrenia:

  • denné meranie teploty klientom aj zamestnancom,
  • nosenie rúšok (klienti smú byť bez rúška len na izbe a v jedálni,
  • zákaz návštev zo strany príbuzných, povolenie návštevy klienta len po dohovore s vedúcou sestrou u ťažko chorých klientov,
  • klienti sa môžu na chodbách stretávať iba v malých skupinách, max. štyria,
  • v dopoludňajších hodinách je doporučené využívať areál domova dôchodcov, v zadnej časti zariadenia, kde nehrozí stretnutie s cudzími osobami (zásobovanie, pošta)
  • zamestnanci, ktorí majú zvýšenú teplotu, nádchu, kašeľ sú okamžite vyradení z pracovného procesu,
  • zo strany zamestnancov sa vyžaduje zodpovedný prístup voči nákaze aj vo voľnom čase.

(DH)