Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.04.2021 - 14:03  //  aktualizácia: 16.04.2021 - 14:08  //  zobrazené: 2807

3D nápis v novom šate

3D písmená mesta Šaľa, ktoré sa nachádzajú v centrálnej mestskej zóne dostali nový šat. O farebné spestrenie 3D písmen sa postarali žiaci ZUŠ, vo veku od 11 do 13 rokov, pod vedením svojho pedagóga.

Písmeno Š, v téme rieka –VODA – príroda, je zásluhou Michaely Beköovej. Autorka tu zachytila krásu rieky Váh, ktorá obklopuje mesto Šaľa, a je obľúbeným miestom mnohých z nás, kúskom najbližšej prírody. Zároveň symbolizuje opätovne rozvíjajúce sa vodné športy v našom meste. Nad riekou je most, ktorý spája oba brehy, na ktorých sa mesto rozprestiera.

Písmeno A v téme archeológia – HISTÓRIA – architektúra stvárnila žiačka Viktória Tokárová. Inšpiráciou pre ňu bol Dom ľudového bývania v Šali, ktorý bol postavený v roku 1730 a dnes je chránenou kultúrnou pamiatkou.

Písmeno Ľ symbolizuje šaliansky folklór, ktorý má v našom meste už dlhoročnú tradíciu. Autorkou písmena Ľ je žiačka Ivona Beköová, ktorá sa folklórom inšpirovala v rámci témy kultúra – ĽUDIA – šport.

Autorkou posledného písmena je Karin Molnárová. V rámci témy pole – OBILIE – poľnohospodárstvo sa zamerala na úrodnú pôdu v našom regióne, pričom symbol klasov je súčasťou aj erbu mesta Šaľa.

Umelecké výtvory žiakov boli prepracované do elektronickej podoby, aby sa mohla vyhotoviť laminovaná fólia, ktorá sa umiestnila na písmená. Motívy na 3D písmenách by sa mali každý rok meniť. V ďalších rokoch by sme chceli, aby sa zapojili aj ďalší miestni umelci, preto ich touto cestou vyzývame, aby sa v prípade záujmu vyhotoviť návrhy 3D písmen na ďalší rok ohlásili emailom na mesto@sala.sk. Vyhotovenie návrhov nie je honorované, mesto zabezpečí zhmotnenie a umiestnenie návrhov na písmená.

Touto cestou ešte raz ďakujeme ZUŠ, ako aj  Mgr. art. Petrovi Fašanokovi a jeho kolegom, že sa podujali zastrešiť na ZUŠ túto aktivitu ako aj Mgr. art. Miroslavovi Regitkovi za konzultácie spojené s prípravou a výberom návrhov.

Vyhotovenie 3D nápisu bolo realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

(DH, EV)