Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 06.03.2013 - 08:20  //  aktualizácia: 21.04.2016 - 11:42  //  zobrazené: 1720

Medzinárodný zimný mládežnícky tábor – Koscielisko 2013

V týždni od 17.- 23.2.2013 sa skupina žiakov pod vedením trojčlenného pedagogického tímu zo Základnej školy J. C. Hronského v Šali zúčastnila Medzinárodného zimného mládežníckeho tábora – " Sport Brings Us Together” International Winter Youth Camp 2013 v stredisku Koscielisko pri Zakopanom v Poľsku.



Spoločný projekt miest Šaľa, Telč, Oroszlány a Końskie zameraný na šírenie myšlienky Vyšehradskej spolupráce prostredníctvom športových a kultúrnych zážitkov, najmä formou zdokonaľovania sa v lyžovaní a zoznamovania sa s kultúrou krajín V4 bol v tomto roku pod gesciou mesta Końskie, ktoré získalo na jeho realizáciu grant od Medzinárodného Vyšehradského fondu vo výške 15000 EUR. Tradíciu tejto spoločnej akcie založilo mesto Šaľa v roku 2004, kedy sa prvý takýto tábor konal v Donovaloch.

Tábora sa zúčastnili deti z našich partnerských miest – prevažne siedmaci a ôsmaci (32 detí z každého mesta). V rámci spoločných aktivít mali možnosť okrem zdokonaľovania sa v zimných športoch v krásne zasneženej krajine navštíviť aj termálne kúpalisko v Tatranskej Bukowine, komunikovať v cudzích jazykoch, spoznávať nových priateľov. Počas tzv. „národných večerov“ sa prezentovala kultúra jednotlivých krajín a miest, pričom mladí ľudia pripravili pre svojich rovesníkov zaujímavý, ale aj zábavný program. 

Podujatie podporili svojou účasťou aj primátori zúčastnených miest, ktorí v tomto medzinárodnom prostredí počas večera venovanom „V4“ dňa 19.2.2013 podpísali plány spolupráce na rok 2013, ktoré obsahujú aj ďalšie spoločné aktivity zúčastnených miest posilňujúc ideu Vyšehradskej spolupráce.
Počas stretnutí zástupcov družobných miest boli prerokované možnosti ďalšej spolupráce a zámer pokračovať v tejto úspešnej tradícii a realizovať projekt zimného tábora aj v budúcom roku.
Preto veríme, že sa na budúci rok podarí taktiež získať podporu Medzinárodného Vyšehradského fondu pripraviť túto zaujímavú a pre všetkých prínosnú aktivitu pre ďalších mladých ľudí z krajín V4. Hostiteľskou krajinou by malo byť opäť Slovensko a teda naše mesto Šaľa.

Spracovala: Ing. E. Vargová