Domov   >  Kultúra
publikované: 14.06.2016 - 11:16  //  aktualizácia: 20.06.2016 - 18:08  //  zobrazené: 2458

Jarmok obohatia aj partnerské mestá

Minulý týždeň sme v rámci Firemného dobrovoľníctva vynovili aj tabule na okraji mesta, na ktorých sú vyznačené partnerské mestá. Niektorí z Vás sa prvýkrát stretli s názvami piatich miest z piatich krajín – s partnerskými mestami Šale. Šaliansky jarmok bude skvelou príležitosťou zoznámiť sa s ich kultúrou. Program tradičného šalianskeho podujatia totiž obohatia aj umelci z maďarského Orosláňu, českého Telča, ukrajinského mesta Mohyliv Podilskyy a poľského mesta Końskie. Fíni naše pozvanie tentokrát nemohli prijať.

Súbory, kapely a jednotlivci sa predvedú v piatok (24. jún) popoludní, po oficiálnom otvorení jarmoku, na námestí pred mestským úradom. Po otváracom ceremoniáli sa môžete zoznámiť s kapelou z poľského partnerského mesta. Členovia kapely Funplugged Vám prinesú svetoznáme melódie v akustickej verzii. Poľských hudobníkov vystrieda na pódiu kapela z maďarského Orosláňu. Šesťčlenná KaDarka spája vo svojich dielach umenie hudby s divadlom, najbližšie majú k muzikálovej tvorbe. Po nich zanôtia na šalianskom pódiu členovia Telčskej dychovky. Ako o sebe píšu na webovej stránke www.telcskadechovka.cz, „vekové zloženie je od mladých muzikantov až po skúsené matadory a repertoár tvoria skladby autorov z najbližšieho okolia, ale tiež ľudové piesne z južných Čiech a Moravy“. Po klasickej hudbe dostanú priestor umelci z Ukrajiny. Pestrým repertoárom sa predstavia piati vystupujúci počnúc od speváčok cez kapely až po akordeónové kvarteto.

Dobré vzťahy medzi partnerskými mestami fungujú aj „v opačnom smere“ – súbory, kapely a speváci zo Šale pravidelne vystupujú na podujatiach partnerských miest. V Telči sa napríklad nedávno predstavili a zožali úspech naši folkloristi.

 

(ek)

  • Kapela KaDarka z Orosláňu
  • Kapela KaDarka z Orosláňu
  • Telčská dychovka
  • Telčská dychovka
  • tabule s partnerskými mestami sú umiesntnené pri vstupe do mesta, smerom od Galanty a zo smeru Trnovec nad Váhom