Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 09.05.2013 - 14:41  //  aktualizácia: 21.04.2016 - 11:43  //  zobrazené: 1810

Fit priestor pre seniorov 2013



 

Názov projektu

FIT priestor pre seniorov v Šali

Číslo zmluvy

Zmluva o poskytnutí Grantu č. ZSE2013_08 ( 71/2013)

Program

Pozitívna energia pre šport  2013

Financovaný z

Nadačného fondu Západoslovenskej energeticky v Nadácii Pontis

Prijímateľ

Mesto Šaľa

Začiatok realizácie aktivít projektu

04/2013

Ukončenie realizácie aktivít projektu

08/2013, vyúčtovanie do 21.10.2013

Schválený grant

6132 EUR

Celkové náklady na projekt

podľa žiadosti o grant 7962 EUR

Ciele projektu

č. 1:  Vybudovať moderný fit park (osadením piatich cvičebných náradí) v prírode s kvalitným podkladom, ktorý je šetrný k pohybovému aparátu.

č. 2:   Rozšíriť možnosti celoročného aktívneho využívania voľného času seniorov a povzbudiť sebavedomie seniorov, že vek je len číslo, ale aktívne sa hýbať je dôležité.

č. 3:  Vytvoriť podmienky pre rozvoj a budovanie sociálnych vzťahov seniorov s mladšími generáciami a pridať sa tak k celoeurópskym aktivitám v rámci Európskeho roka aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

č. 4:   Zapojiť dobrovoľníkov do úpravy a oživenia prostredia, v ktorom žijú.

Obsah projektu

Podstatou projektu je rozšírenie komplexu detského ihriska o prvky FIT parku v prírode pre seniorov. Aktivity projektu sa budú realizovať na parcele č. 2695 vo vlastníctve mesta. Konkrétne pôjde o osadenie 5 kusov cvičebných náradí - 1 ks na precvičovanie ramien, 1 ks na precvičovanie chôdze, 1 ks na precvičenie ohybnosti kĺbov, 1 ks na posilňovanie svalov paží, pásu, nôh, zadnej časti brucha a hrudníka a 1 ks na precvičovanie chrbta a pásu. Projekt sa bude realizovať v spolupráci s občianskou skupinou Šaľa - Tvoje mesto a občianskym združením Petra Bošňáka, kde sa jej dobrovoľníci zapoja do úpravy terénu v okolí cvičebných prvkov, zároveň podporia propagáciu projektu aj prostredníctvom sociálnych sietí, cez ktoré sa aktivizujú. Samotné osadenie cvičebných prvkov uskutoční spoločnosť, ktorá bude vybraná na základe verejného obstarávania na dodanie prvkov, nakoľko je potrebné dodržať technické normy a zároveň podmienky pre záruku. Propagácia výsledkov projektu sa uskutoční aj v spolupráci s Organizáciou sociálnej starostlivosti.

   

 

FIT priestor pre seniorov v Šali slávnostne odovzdaný do užívania

Zástupcom skôr narodených Šaľanov dňa 31.7.2013 slávnostne odovzdal do užívania nové exteriérové cvičebné zariadenia vo Fit priestore pre seniorov  primátor Mesta Šaľa Martin Aflöldi, a za asistencie p. Hrabovskej z denného centra pre seniorov a pána Ing. P. Ganoczyho, konateľa dodávateľskej spoločnosti, spoločne prestrihli pásku zdobiacu nové cvičebné prvky. FIT prvky v areáli detského ihriska na Okružnej ulici prítomní seniori aj otestovali a neskrývali svoje nadšenie.

Mesto Šaľa realizovalo projekt výstavby jedinečného fit priestoru pre seniorov v rámci programu Pozitívna energia pre šport 2013 spolufinancovaného z grantu poskytnutého Nadačným fondom Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis Výška grantu bola 6132 EUR, pričom celkové náklady projektu boli vo výške 7962 EUR, z toho 7896 EUR bolo dodanie a montáž 5 cvičebných prvkov  a  66 EUR súvisiace výdavky s prípravou terénu.

Dodávateľom cvičebných zariadení bola na základe výsledku verejného obstarávania na výber dodávateľa spoločnosť DEXTRADE  Žilina, s.r.o.

Moderný fit park obsahuje 5 cvičebných náradí - 1 ks na precvičovanie ramien, 1 ks na precvičovanie chôdze, 1 ks na precvičenie ohybnosti kĺbov, 1 ks na posilňovanie svalov paží, pásu, nôh, brucha a hrudníka a 1 ks na precvičovanie chrbta a pásu v zeleni s kvalitným podkladom, ktorý je šetrný k pohybovému aparátu. Areál je možné využívať celoročne, je otvorený denne od 6.30 do 20.30 h. Nové cvičebné prvky sú určené prioritne seniorom, ale zacvičiť si v ňom môže ktokoľvek starší ako 15 rokov.

Poďakovanie patrí aj dobrovoľníkom najmä z občianskej skupiny Šaľa - Tvoje mesto a občianskeho združenia Petra Bošňáka, ktorí sa zapojili do projektu úpravou terénu v okolí cvičebných prvkov.

Želáme našim seniorom v meste Šaľa veľa síl,  elánu a príjemný čas strávený vo fit priestore v  blízkosti svojich vnúčat, keďže sa vybudoval pre seniorov v areáli detského ihriska. Veríme, že zariadenie bude intenzívne využívané a bude slúžiť našim skôr narodeným občanom čo najdlhšie .

Projekt „FIT priestor pre seniorov v Šali“ finančne podporil Nadačný fond  Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis v rámci programu – Pozitívna energia pre šport  2013

Kontakt: Ing. Jana Nitrayová, OSaKČ,

Mestský úrad Šaľa, e-mail: mesto@sala.sk, nitrayova@sala.sk, tel. 031/770 5985,
Fotodokumentácia zo slávnostného odovzdania:

Profil donora

ZSE
www.zse.sk


Západoslovenská energetika, a.s. (ZSE) je vedúcou elektroenergetickou spoločnosťou na Slovensku. V roku 2002 sa stala súčasťou najväčšej európskej energetickej skupiny E.ON. Dňom 1. júla 2007 sa zo ZSE vyčlenili do samostatných dcérskych spoločností služby prevádzky distribučnej sústavy ako aj obchod a predaj elektrickej energie.  ZSE Energia, a.s., a Západoslovenská distribučná, a.s., sú 100 % dcérske spoločnosti Západoslovenskej energetiky, a.s. ZSE naďalej poskytuje zákaznícke služby vrátane fakturácie všetkým svojim zákazníkom – domácnostiam,  podnikateľským subjektom a strategickým podnikom slovenského hospodárstva. Elektrickú energiu dodáva prostredníctvom vlastných rozvodných sietí na území štyroch krajov západného Slovenska a Bratislavy. ZSE patrí na Slovensku k lídrom v otázkach spoločenskej zodpovednosti a jej nadačný fond vyvážene podporuje sociálne, kultúrne, environmentálne, športové i zdravotné projekty so zameraním na západné Slovensko.

Nadácia Pontis
www.nadaciapontis.sk

Nadácia Pontis je jednou z najväčších grantových a operačných nadácií na Slovensku. Podporuje firemnú filantropiu a presadzuje zodpovedné podnikanie. S firmami spolupracuje pri realizácii ich filantropických aktivít a poskytuje im poradenstvo pri tvorbe filantropickej stratégie. Realizuje prieskumy, vydáva publikácie, pripravuje vzdelávacie podujatia, organizuje ocenenie filantropických aktivít Via Bona Slovakia. Spravuje nadačné fondy, prostredníctvom ktorých firmy realizujú svoje darcovské aktivity. Nadácia Pontis je administrátorom združenia Business Leaders Forum. Projektmi v oblasti demokratizácie a rozvojovej pomoci podporuje disidentov a občiansku spoločnosť v Bielorusku a na Kube. Skúsenosti Slovenska nadobudnuté v procese transformácie a následného zápasu o otvorenú demokratickú spoločnosť využíva na Balkáne. Presadzuje zahraničnú politiku Slovenska a Európskej únie, založenú na hodnotách demokracie, rešpektovaní ľudských práv a solidarite.