Domov   >  Kultúra
publikované: 17.09.2018 - 14:46  //  aktualizácia: 17.09.2018 - 15:22  //  zobrazené: 1549

Zistili sme, čo je vo vesmíre nášmu oku skryté

Vesmír skrýva množstvo tajomstiev. Niekotoré sa človeku podarilo poodhaliť a my sme Vám dali možnosť dozvedieť sa viac na našom podujatí s názvom "Večer s astronómiou".

Vedeli ste napríklad, že dôležité základy "hviezdnych" poznatkov boli objavené už pred naším letopočtom? Alebo, že "Veľký voz" nie je súhvezdie, či polárka, nazývaná aj severka, nie je zďaleka najjasnejšia hviezda? Aj toto a mnoho iného bolo povedané počas prednášky "Čo je vo vesmíre nášmu oku skryté". Nezabudlo sa ani na premietanie filmov, odborný film pre dospelých bol prestriedaný "vesmírnou" rozprávkou pre najmenších. A síce dnes už máme na skúmanie hviezdnej oblohy profesionálne prístroje (nie ako Hipparchos pred naším letopočtom), ani tie nám tajomný vesmír neukážu vždy. V piatok 14. septembra sa nám obloha zatiahla a z nášho pozorovacieho miesta neukázala jedinú hviezdu. Profesionálne ďalekohľady tak zostali takmer nedotknuté, náhradný program bol ale taktiež fascinujúci. A budúci rok budeme mať snáď väčšie šťastie a zaostríme spoločne aj na prstence Saturnu či iné, voľným okom neviditeľné úkazy.

Podujatie sa uskutočnilo vďaka MsKS Šaľa, NSK, KOS v Nitre, Miestnej organizácii slovenského zväzu astronómov v Nitre a z verejných zdrojov bolo podporené Fondom na podporu umenia. Súčasťou výzdoby nášho "Vesmírneho strediska Šaľa" bola aj výstava diel šalianskych žiakov z tohtoročnej súťaže "Vesmír očami detí".

 

Tím MsKS Šaľa