Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 06.12.2019 - 13:33  //  aktualizácia: 06.12.2019 - 13:34  //  zobrazené: 2596

Žiakov ZŠ J. C. Hronského spojila nová aktivita - vytvorili farebný deň

Originálnu novinku zažili v uplynulých dňoch žiaci Základnej školy Jozefa Cígera Hronského na Krátkej ulici v Šali. Na škole zorganizovali prvý farebný deň. Školáci dostali pozvanie k tomu, aby jeden deň počas týždňa prišli na vyučovanie v zelenej farbe. Cieľom školy bolo spestriť žiakom i pedagógom ich vyučovanie, a zároveň ukázať, že i takýmto jednoduchým nápadom si vedia vzájomne preukázať súdržnosť a tímovú prácu v triedach. Tento mesiac ich čaká červená farba a v budúcom roku ďalšie. 

Myšlienku iniciovala žiacka školská rada, ktorá vznikla pri škole na začiatku školského roka. Tvorí ju 14 zástupcov tried od štvrtého po deviaty ročník. Ich hlavnou úlohou je úzka spolupráca medzi členmi rady, pedagógmi a vedením školy. Potom, ako v uplynulých mesiacoch pripravili rozhlasové relácie na rozličné témy (o Halloweene, o Dni duševného zdravia, o Týždni boja proti drogám či Dni počítačovej bezpečnosti) a prvú výstavu halloweenských tekvíc, najnovšou aktivitou bol nápad farebného dňa. 

,,Prečo zelená? V novembri bol deň počítačovej bezpečnosti, a práve zelená farba nám prišla ako vhodný symbol bezpečnosti. Žiakom sa snažíme komunikovať, aby neverili všetkému, čo ponúka virtuálny svet a aby boli opatrní, s kým a o čom komunikujú cez sociálne siete a aplikácie. Zelenou sme im to ešte viac zdôraznili," hovorí koordinátorka farebného dňa zo strany učiteľov Nikoleta Laczková Körösiová. December je spojený s Vianocami, ktoré sú plné farieb, a preto vybrali farbu červenú. 

Do prvého farebného - zeleného dňa - sa na škole zapojilo celkovo 128 žiakov na prvom, 92 žiakov na druhom stupni a 25 učiteliek. Žiaci i pedagógovia mali oblečené zelené tričká, mikiny, nohavice, ponožky či pančuchy. ,,Bola to skutočne originálna aktivita, ktorá spojila nielen žiakov, ale aj viacerých pedagógov. Som vďačná za tento nápad a ďakujem všetkým, ktorí sa do neho zapojili a tým, ktorí s nim prišli," dodala riaditeľka školy Katarína Grznárová. 

Text a foto: PaedDr. Nikoleta Körösiová, ZŠ J. C. Hronského v Šali