Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.06.2020 - 08:42  //  aktualizácia: 15.06.2020 - 08:44  //  zobrazené: 1445

Žiaci ZŠ J. C. Hronského vytvárali nové encyklopédie a tajné písmo

Do dvoch ojedinelých aktivít sa tento týždeň zapojili žiaci Základnej školy Jozefa Cígera Hronského na Krátkej ulici v Šali. Na hodine slovenského jazyka si vytvorili vlastné encyklopédie. Pozvanie k tejto aktivite, ktorej cieľom bolo hravou formou priblížiť vznik a význam encyklopédií, dostali od učiteľky Kataríny Sedlárovej. Ďalšej novinke sa venovali na hodine dejepisu, keď sa pokúsili o návrh svojho vlastného tajného písma. Po jeho vytvorení písali odkazy pre spolužiakov. Naučili sa tým, v čom spočíva dôležitosť písma a že neslúži len na dorozumievanie, ale aj posielanie tajných informácií. 

,,Encyklopédie prinášajú vždy nové informácie. So žiakmi sme si prezreli napríklad z geografie, o zvieratách či o vesmíre. Nečítali sme ich doslovne, len sme sa zamerali na to, ako vzniká, že je v nej osnova či register. Vďaka tomu zistili, že to nie je len o údajoch, ale najmä o tom, aké je zložité zistiť ich, správne zosumarizovať a vložiť do nej ilustrácie," opisuje činnosť učiteľka Katarína. ,,Tajným písmom, ktoré vytvorili, písali odkazy pre druhých, ktorí ich potom lúštili. Touto interaktívnou aktivitou sme sa nielen niečo naučili a zabavili, ale aj upevnili nové vedomosti v zaujímavej oblasti," dodala. 

Táto iniciatíva na škole bola jednou z prvých aktivít po tom, ako sa prvý júnový týždeň po pandémii obnovilo vzdelávanie na slovenských školách. Základná škola Jozefa Cígera Hronského v Šali pravidelne organizuje sériu rôznych aktivít, ktoré slúžia pre všestranný rozvoj detí a mladých. V minulosti sa napríklad stala miestom zdravej výživy. Na škole tiež zorganizovali viackrát farebné dni a ďalšie aktivity. 

Text a foto: ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Šali