Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 05.12.2019 - 08:22  //  aktualizácia: 05.12.2019 - 08:24  //  zobrazené: 2225

Zeleninkové šialenstvo

Spoločnosť pre predškolskú výchovu – región Šaľa 12.novembra 2019 v priestoroch MŠ Hollého 40, Šaľa zorganizovalo otvorenú hodinu k projektu “Zeleninkové  šialenstvo“ pod vedením lektorky Jarky Kreškóciovej.

Cieľom otvorenej hodiny bolo  upovedomiť pani učiteľky o možnosti zapojenia  sa do programu zdravého životného štýlu  zameraného  na pochopenie významu slova „ZDRAVIE“ a vyzdvihnutie dôležitosti a schopnosti starať sa o svoje vlastné zdravie už v rannom veku. Viesť deti k samostatnosti, vedomej pomoci kamarátom, ku komunikácií, tvorivosti, vôľovej sebakontrole s pozitívnym postojom k správnym stravovacím návykom.

Zeleninkové šialenstvo je celoročný preventívny program. Plnohodnotne sa zameriava rozvíjať u detí nové pracovné a hygienické návyky, ale aj motorické zručnosti. Deti si samé umývajú zeleninu, čistia, učia sa krájaniu, ochutnávajú, a tým je pre ne najsilnejším zážitkom už samotná obohacujúca, zážitková, kuchárska činnosť. Jeden od druhého odpozorujú, pomáhajú si, vytvárajú si pozitívny vzťah k jedlu pod dozorom zaškolenej lektorky - pani učiteľky. Opakovaná zážitkovo-edukatívna aktivita v priebehu celého dňa im umožňuje vytvárať si nové zručnosti a overovať si už naučené vedomosti. Systematickosť projektu má pozitívny prínos nie len na správanie a zmenu postojov dieťaťa k stravovaniu, ale i na celú rodinu.  Cieľom projektu je vytvoriť premostenie medzi materskou školou, dieťaťom, rodičom a tak spoločne pozitívne ovplyvniť zdravé stravovacie návyky dieťaťa, ale i celej rodiny a spoločnosti. Projekt “ZELENINKOVÉ Šialenstvo” prebieha jeden deň v týždni v materskej škole, od septembra do júna a končí zeleninkovou oslavou a preberaním diplomu.

Prítomné pani učiteľky si stretnutie vychvaľovali a veríme,  že aj ostatné materské školy v okrese Šaľa sa po preškolení pani učiteliek, ktoré bude 25. marca 2020 v Šali zapoja do tohto úžasného projektu.

MŠ Hollého