Domov   >  Kino
publikované: 02.12.2019 - 14:03  //  aktualizácia: 02.12.2019 - 14:09  //  zobrazené: 1978

Zažite Šťastný nový rok už na Mikuláša!

Čo prináša prvý decembrový týždeň do nášho kina? Čítajte!

 

FK: VIETOR
4. 12. 2019 – 20:00

Vietor je originálna dokumentárna esej o sile vetra fönového typu s názvom Halný, ktorý sa vyskytuje v regióne Podhalie v poľských Vysokých Tatrách a okrem rozsiahlych materiálnych škôd spôsobuje miestnym obyvateľom aj psychické problémy. Prichádza niekoľkokrát za rok. Keď príde, hory už nie sú pokojné a tiché. Keď fúka Halný, padajú stromy, vznikajú odlesnené polomy, domom odnáša strechy. Halným sa nemenia iba hory, ale aj ľudia. Po jeho príchode stúpa v kraji počet samovrážd, množia sa depresie, zintenzívňujú sa epileptické záchvaty, ľudia so srdcovými chorobami sú odvážaní do nemocníc. Halný prináša ľuďom strach a mení ich správanie. Sú nervózni a agresívni, pijú viac alkoholu ako inokedy a polícia zasahuje častejšie ako obvykle. Boj človeka s prírodou je jednoznačne jednou z hlavných tém filmu. Súboj živlu a emócií sa snaží dokument sprostredkovať sugestívnou formou dokusymfónie a dokutrileru. Režisér zobrazuje atmosférický jav a jeho dôsledky cez portréty niekoľkých ústredných postáv, ktorých činy a správanie sú podriadené plynutiu času a fázam halného vetra, pričom protagonisti plnia úlohu „muzikantov na koncerte“. Fascinujúci pohľad na život ľudí z horských oblastí, ktorí bojujú s nespútaným živlom, obklopení majestátom prírody. Pozornosť sa tiahne od intenzívneho ľudského správania k meniacej sa prírode: vystrašené zvieratá, kymácejúce sa stromy vo vetre, majestátny prechod padajúcich mračien, ktoré sa prelievajú cez tatranské hrebene.
 

 

VALHALA: RÍŠA BOHOV
5. 12. 2019 – 20:00

Výpravné fantasy založené na severských bájach a mýtoch o Valhale, kam za sprievodu valkýr prichádzajú padlí bojovníci. Odin, Thor, Loki a ďalší bohovia z Valhaly sa musia postaviť svojmu osudu a odvrátiť Ragnarok – svoj zánik a koniec celého sveta. Zo zajatia sa totiž oslobodil obrovský vlk Fenrir a bohom hrozí úplne posledná bitka s odvekým nepriateľom, s divokými obrami. Svoju úlohu v ich boji zohrajú aj dve deti, ktoré si zo sveta ľudí priviedol Thor ako svojich sluhov. Po pestrofarebnom spracovaní od Marvela prinášajú pohľad na severské báje samotní severania, a to v realistickejšom, drsnejšom a temnejšom vikingskom štýle. Zaujímavý vzťah k českému a slovenskému prostrediu majú niektorí predstavitelia filmu. Filmový Thor Roland Møller hral v česko-slovenskej koprodukčnej snímke Sklenená izba a uvidíme ho aj v pripravovanom Janovi Žižkovi. Režisér Fenar Ahmad sa zase narodil v Československu, kde žil do svojich piatich rokov. Potom sa jeho rodiča pochádzajúci z Iraku rozhodli emigrovať ďalej do západnej Európy.
Trailer k filmu:

 

 

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK
6., 8. 12. 2019 – 20:00

Láska má mnoho podôb, ale nakoniec si nájde každého.
Vianočná romantická komédia v réžii Jakuba Kronera s výnimočným hereckým obsadením, natočená v zimnom prostredí Vysokých Tatier. Scenár filmu sa začína pár dní pred Vianocami a končí na Nový rok a cez množstvo komických, ale i romantických situácií ukazuje, že láska má veľa podôb, ale nakoniec si každého nájde.
Trailer k filmu:

Viac informácií o programe a vstupenkách nájdete na: http://www.kino.sala.sk.
Tešíme sa na vás!