Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.03.2019 - 13:24  //  aktualizácia: 22.03.2019 - 13:26  //  zobrazené: 2160

Záujem o participatívny rozpočet je veľký

V tomto roku mesto vyčlenilo na občianske projekty o 1000 eur viac ako minulý roky. Ľudia sa už pred vyhlásením výzvy hlásia so svojími žiadosťami. Dve skupiny ľudí chcú podať projekt na vybudovanie výbehu-venčoviska.

Mestské zastupiteľstvo schválilo pre rok 2019 výdavky vo výške 6 000 EUR na projekty, ktoré si spracovávajú priamo občania nášho mesta. Proces realizácie participatívneho rozpočtu prebieha tak, že skupiny obyvateľov (nie občianske združenia), alebo aj jednotlivci navrhnú projekty, ktoré by si želali realizovať s cieľom skrášlenia a zlepšenia podmienok  života v meste Šaľa. Sú to práve obyvatelia, ktorí navrhnú a spracujú projekt, pričom mestský úrad im bude nápomocný ako odborný poradca v tom, že vyhodnotí lokalitu v zmysle majetkových vzťahov, vhodnosť výberu lokality, reálnosť rozpočtu.  Investícia by mala byť zameraná na rozvoj a skrášlenie mesta.

V rámci minuloročnej výzvy požiadali obyvatelia sídlisk o obohatenie zelene a rôzne herné prvky na detských ihriskách. Jedna zo žiadostí smerovala k realizácii venčoviska-výbehu na sídlisku L. Novomeského. Mesto tento nápad podporilo a realizácia výbehu sa osvedčila. Okrem toho, že priestor pre štvornohých je naplno využitý, aj žiadatelia sa správajú zodpovedne. Exkrementy po svojich miláčikoch zbierajú a o areál sa príkladne starajú. Nápad zrejme inšpiroval viacerých, keďže o tohtoročný participatívny rozpočet prejavili záujem už viacerí. Dve skupiny ľudí by chceli vybudovať taktiež venčovisko v dvoch lokalitách v meste.

Projekty možno podávať do konca apríla, následne ich komisia na to určená vyhodnotí a niektoré z nich zrealizuje v druhej polovici roka. Jednou z podmienok je vyplnenie žiadosti a krátky popis projektu. Prílohu nájdu žiadatelia nižšie.

 

Podávanie projektov:

  1. Projekty je potrebné predkladať písomne a musia obsahovať:

a) meno (názov) a adresu (sídlo) navrhovateľa, telefonický a e-mailový kontakt,

b) stručný popis projektu vo forme všeobecného návrhu bez technických detailov,   odporúčanou súčasťou projektu je aj vizualizácia riešenia

c) rozpočet projektu,

  1.  Predkladanie návrhov projektov je potrebné spracovať podľa Prílohy č. 1.  

Termín na predkladanie projektov:

Návrhy projektov je potrebné doručiť prostredníctvom pošty alebo do podateľne MsÚ Šaľa v termíne do 30. 4. 2019.

Doručovacia adresa: Mesto Šaľa                                                               
                                  Nám. Sv. Trojice 7                                                   
                                  927 15 Šaľa           

Prílohy