Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 20.01.2017 - 09:56  //  aktualizácia: 20.01.2017 - 10:52  //  zobrazené: 2230

Zápis detičiek do materských a základných škôl

Zápis detí do materských a základných škôl v Šali sa ani tento rok nebude konať už začiatkom roka. Ako sme Vás informovali pred rokom, od 1. septembra 2015 je účinná zmena termínu zápisu detí na plnenie povinnej školskej dochádzky. Z mesiaca január sa presunul zápis detí na základnú školu na mesiac apríl a zápis detí do materskej školy z februára na máj. Dôvodom je väčšia pripravenosť detičiek na takúto zmenu, pri ktorých je vo vývine veľkým posunom aj čo len jediný mesiac.

V zmysle zákona  č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v platnom znení a Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. 7/2011 v platnom znení, je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

Zápis detí do ZŠ sa koná v prvý pondelok, utorok a stredu v týždni po 1. apríli kalendárneho roku. Presný časový harmonogram a miesto zápisu pre jednotlivé základné školy určíme po prerokovaní s riaditeľmi základných škôl. 

Podávanie žiadostí na prijímanie detí do materskej školy prebieha spravidla v prvej polovici mája.

O konkrétnych termínoch zápisov Vás budeme včas informovať.

 

 

Časté otázky rodičov:

Povinná školská dochádzka: Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť – teda, ak dieťa dovŕši vek šesť rokov k 31. augustu.

Odklad plnenia povinnej školskej dochádzky (ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť): O  prípadnom odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok rozhoduje riaditeľ školy a to vždy na základe žiadosti zákonného zástupcu/rodiča. Súčasťou takejto žiadosti je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Prijatie dieťaťa, ktoré k 31. augustu nedovŕši šesť rokov: Ak zástupca dieťaťa (bežne rodič) žiada, aby bolo do prvého ročníka výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku k 31. augustu, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje:

  • meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa,
  • meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

Prihlásenie dieťaťa do základnej školy v zahraničí: V prípade, že Vaše dieťa chcete prihlásiť do základnej školy v zahraničí, je taktiež nutné dostaviť sa na zápis do tzv. „kmeňovej školy“ (do školy, kam podľa obvodu patrí). Pri zápise zákonný zástupca/rodič riaditeľovi školy oznámi, že jeho dieťa bude študovať v zahraničí a zároveň podá riaditeľovi školy písomnú žiadosť. V žiadosti uvedie meno, priezvisko a bydlisko žiaka, rodné číslo žiaka, adresu bydliska v zahraničí a názov a adresu školy, ktorú bude žiak v zahraničí navštevovať, ak je vopred známa. Zákonný zástupca žiaka do 30 dní po príchode žiaka do krajiny pobytu predloží riaditeľovi kmeňovej školy doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že žiak navštevuje príslušnú školu. Zákonný zástupca žiaka predloží tento doklad vždy k 15. septembru príslušného školského roka, ak žiak pokračuje vo vzdelávaní. Kmeňová škola poskytuje žiakovi na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka učebnice a pracovné zošity.

 

(alx)

foto: ilustračné / zdroj: internet

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/