Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.08.2018 - 11:02  //  aktualizácia: 17.08.2018 - 14:33  //  zobrazené: 1936

Záchrana historického kríža v cintoríne

Kamenný kríž v šalianskom cintoríne, ktorý bol osadený v prvej polovici 19. storočia, sa vychyľoval. Hrozilo, že korene blízkych topoľov ho vytlačia a kríž sa znehodnotí úplne, prípadne niekomu ublíži pri páde. Vrchná časť kríža pred niekoľkými rokmi už samovoľne padla. Mesto preto pristúpilo k reštaurovaniu kríža a spolu s odborníkmi mu našli dôstojné miesto.

V uplynulých dňoch si viacerí všimli práce na miestnom cintoríne. Reštaurátori zosadili kríž z pôvodného miesta vo štvrtok predpoludním. Opravia ho a následne mu spolu s architektom vytvoria nové miesto pri dome smútku.

„Premiestnenie kríža v cintoríne je výsledkom žiadosti občanov a interpelácie poslanca mestského zastupiteľstva pána Júliusa Morávka, že stráca stabilitu. Dôvodom sú dva topole v blízkosti kríža, ktoré majú približne 60 rokov. Ich koreňové sústava narúšala základy tohto kríža. Kríž je spätý s históriou mesta, preto som veľmi rád, že táto hodnota bude zrekonštruovaná odborníkmi a bude mať dôstojné miesto pri dome smútku,“ vysvetlil primátor Jozef Belický. Dva topole v tesnej blízkosti kríža majú obvod kmeňa viac ako 270 cm, na toto miesto boli vysadené pred viac ako 50-timi rokmi. K ich výrubu mesto nebolo naklonené, navyše podľa odborníkov by to statike kríža nepomohlo. „Koreňová sústava by tam aj naďalej zostala a práchnivejúce korene by spôsobovali klesanie základov. Ak by sme aj riešili frézovanie pňa, dostali by sme sa maximálne len do hĺbky cca 40 cm, čím by sme korene neodstránili,“ vysvetľuje Gabriela Brániková z referátu životného prostredia.

Boli sme svedkami, ako sa historická pamiatka pri zosadení kývala. Samotní reštaurátori a prítomní zostali prekvapení. „Podľa mňa hrozilo, že v priebehu pol roka - roka by ten kríž padol dole buď nárazom vetra alebo jeho postupným vychyľovaním, čo spôsobujú korene tých dvoch stromov,“ hovorí Július Morávek, ktorý záchranu kríža inicioval. Pamiatka je už v rukách reštaurátorov, v galantskom ateliéri. „Z hľadiska technického riešenia dostane kríž po renovovaní riadny statický základ. Navrhované dlažby a mobiliár boli tak vyberané, aby zapadli do tohto prostredia. Bude tam malá ohrádka, ktorá bude slúžiť na to, aby sa nekládli sviečky priamo na podnož kríža. Bude tam vytvorené miesto na zapálenie sviečky – tá plocha bude vodopriepustná, bude sa dať dobre udržiavať,“ priblížil architekt mesta Imrich Pleidel.

Rekonštrukcia a osadenie kríža by mali byť hotové do konca októbra. Návštevníci cintorína tak budú môcť na Sviatok všetkých svätých zapáliť sviečku už na dôstojnejšom mieste.

 

ZAUJÍMAVÁ HISTÓRIA KAMENNÉHO KRÍŽA

Kríž bol umiestnený v cintoríne v máji 1828. Podľa slov poslanca Júliusa Morávka, ktorý má blízko k histórii mesta, ide o kópiu kríža z roku 1724. Pôvodný stál pred kostolom, originál je pred kaplnkou. „Postavenie kríža pri kostole súviselo s tým, že pri kostole pochovávalo. Dekrétom Jozefa II. zakázali pochovávanie pri kostoloch, preto začali vznikať mestské cintoríny. Na základe toho vznikol cintorín, ktorý bol vtedy ešte mimo obce. Predpokladá sa, že na tomto mieste na pamiatku zosnulých bolo potrebné vyhotoviť kríž. Od roku 1828 je kópia kríža na tomto mieste. Osobne som rád, že sa pristúpilo k obnove a rekonštrukcii tejto pamiatky, súvisí s tým aj nové miesto, ktoré bude náležať tomuto krížu,“ priblížil historik Július Morávek.

 

(ek)

  • pôvodný stav, apríl 2018
  • vrchná časť kríža samovoľne padla pred niekoľkými rokmi
  • vrchná časť kríža a sochy Panny Márie sú už v ateliéri reštaurátorov
  • kríž zosadili pomocou lešenia
  • kríž bude umiestnený pri dome smútku
  • kríž bude umiestnený pri dome smútku
  • vizualizácia, zdroj: Pleidel architekti