Domov   >  Kultúra
publikované: 23.05.2018 - 13:40  //  aktualizácia: 12.06.2023 - 12:32  //  zobrazené: 2078

Začala sa Zlatá priadka 2018

Malí nadšenci divadelného umenia s veľkým talentom! Najlepšie detské predstavenia a najlepší herci z celého Slovenska sa zišli práve v našom meste. 47. ročník prehliadky detskej dramatickej tvorivosti sa začal v stredu, potrvá do soboty. Podporiť mladých umelcov môžete aj vy, vstupné je - platí sa potleskom.

Podujatie s dlhoročnou tradíciou, ktoré podporujú okrem mesta Šaľa aj celoštátne inštitúcie, je vyvrcholením postupovej súťaže. V našom meste sa zišlo približne 300 detí z 15-tich skvelých detských súborov, aby presvedčili odbornú porotu o svojej šikovnosti a originalite. „Kultúra spája ľudí bez ohľadu na vek či svetonázor. Všetci sa tešíme tomu, že si počas štyroch dní budeme môcť pozrieť predstavenia, ktoré prezentujú detskú tvorivosť, fantáziu, všetko to, čo držíme ako poklad tejto spoločnosti,“ povedal primátor Jozef Belický na otvorení prehliadky.

Výberom cez krajské kolá prešlo 69 súborov, v ktorých účinkovalo asi 1000 detí. Do Šale sa dostalo približne 300 deťúrencov. Okrem slovenských súborov dostanú miesto na pódiu aj dva divadelné súbory z Česka. Dôvodom cezhraničnej návštevy je 100. výročie vzniku Československej republiky. Zavítal k nám súbor z Liberca a Ostrova. „Som naozaj rád, že nám tu ukážu kultúru, s ktorou sa už nestretávame denno-denne, ale stále nám je veľmi blízka,“ dodal primátor.

Maratón najlepších detských vystúpení sa začal predstavením detí z dramatického krúžku zo Starého Tekova. Pred nimi sa ale predviedli deti zo šalianskej základnej umeleckej školy – v ich podaní si publikum vypočulo znelku Zlatej priadky.

(ek)