Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.09.2015 - 09:39  //  aktualizácia: 03.09.2015 - 09:46  //  zobrazené: 1435

Začal sa školský rok, počet detí rastie

2. septembra sa aj šalianske materské a základné školy naplnili džavotom detí. V školskom roku 2015/2016 bude navštevovať materské školy v Šali takmer 800 detí, vrátane súkromného predškolského zariadenia. V šiestich základných školách sa bude vzdelávať celkovo takmer 2000 žiakov, tieto čísla sa však ešte upresnia po 15. septembri. Na konci uplynulého školského roka evidoval školský úrad 199 deviatakov, počet prvákov v tomto školskom roku je o 60 viac.

Počet zapísaných detí do materských a základných škôl posledné roky rastie, jednotlivé školy to pociťujú. „Minulý rok, ako aj tento, môžeme otvoriť tri prvácke triedy,“ povedala Lýdia Muráriková, riaditeľka Základnej školy Ľ. Štúra v Šali. Zároveň poďakovala rodičom za priazeň. Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským p. Pázmánya má taktiež čoraz viac nových žiakov – do prváckej triedy zasadlo 17 detí. Školský rok privítali na mestskom úrade.

Slávnostný príhovor nechýbal ani na základnej škole na ulici Pionierskej. „Po bezstarostných hravých chvíľach stojíme dnes na prahu dôležitej cesty života. Je to vstup do základnej školy. Čas hier, plačúcich bábik, mrakodrapov zo stavebníc, postupne nahradí vstávanie, nosenie školských tašiek na chrbátiku, učenie a písanie domácich úloh,“ odznelo z úst žiaka, v rámci slávnostného privítania prvákov. Nových žiakov privítala aj viceprimátorka mesta Šaľa, Danica Lehocká. „Vieme, že deti sú naša budúcnosť. Želám si, aby z týchto malých drobčekov vyrástli úspešní ľudia, ktorí budú mesto reprezentovať, ktorí sa raz budú môcť pochváliť, že študovali na základnej škole v Šali. Veľa úspechov milé detičky, veľa spokojnosti, milí rodičia,“ povedala vo svojom príhovore viceprimátorka.

O bezpečný príchod do školy sa dnes starali príslušníci mestskej a štátnej polície. Ako uviedol Peter Krokavec, náčelník Mestskej polície v Šali, dohliadať na bezpečnosť žiakov materských, základných a stredných škôl budú počas celého školského roka. „Každý školský deň budú zabezpečené priechody pre chodcov príslušníkmi mestskej polície, konkrétne v čase od 07.15 hod. do 08.00 hod. na uliciach Dolná, Vlčanská, Štúrova a na Nitrianskej,“ upresnil Krokavec. Zároveň vyzval vodičov, aby boli na cestách ohľaduplnejší a jazdili bezpečne.