Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 24.01.2019 - 10:37  //  aktualizácia: 24.01.2019 - 10:41  //  zobrazené: 2098

Zabíjačku treba nahlásiť

Ak chystáte domácu zabíjačku, nezabudnite na svoju novú povinnosť – nahlásiť to príslušnému orgánu. Ak tak neurobíte, hrozí vám pokuta od 400 do 1000 eur. Chovatelia majú povinnosť nahlásiť aj chov ošípanej na domácu spotrebu.

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Ako získať registračné číslo chovu, usmernenie detailne opisuje.

Ak chováte doma prasiatko na domácu spotrebu, ste povinný ho registrovať v registri Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Na registráciu stačí vyplniť formulár, ktorý nájdete aj v prílohe článku a odoslať ho do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina. „CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345). Pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS,“ píše sa v usmernení. Usmernenie konkretizuje aj podmienky v prípade, že si chcete kúpiť ošípanú od registrovaného chovateľa. V takom prípade je potrebné vyplniť dve tlačivá. V celom znení usmernenia nájdete aj detaily, ako postupovať pri každom ďalšom nákupe ošípanej na domácu spotrebu.

 

Prílohy