Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.12.2019 - 15:48  //  aktualizácia: 12.12.2019 - 16:30  //  zobrazené: 2501

Za svoju prácu si prevzali ocenenie

Mesto Šaľa každoročne ocení výnimočné diela ľudí, na ktorých sme právom hrdí. Ocenenia 12. decembra 2019 získali Šaľania, ktorí sa dlhoročne venujú svojej obľúbenej činnosti a aj vďaka nim je o našom meste počuť široko ďaleko. Veľké poďakovanie im vo svojom príhovore vyjadril aj primátor Šale Jozef Belický: ,,Šaľania sú úžasní ľudia, dokážu skvelé veci, inak by toto mesto nemohlo prežiť 1000 rokov svojej histórie a myslím si, že máme byť na koho pyšní aj z histórie aj  zo súčasnosti.“

Cenu mesta Šaľa si tento rok odniesli dvaja páni. Jedným z nim je Ľudovít Kováč, ktorý sa od roku 1973 venuje strelectvu. V Športovo streleckom klube Šaľa  a vo funkcii predsedu klubu pôsobil od roku 1985 až donedávna. Patrí k významným činovníkom Slovenského streleckého zväzu, kde pôsobí  vo funkcii viceprezidenta od roku 2000 a za svoju prácu a prínos bol ocenený najvyšším vyznamenaním SSZ Zlatý terč v roku 2016. Pod vedením pána Kováča sa ŠSK Šaľa dostal na popredné miesto medzi klubmi na Slovensku, čo do počtu členov a kvality strelcov. Ako tréner vychoval nespočetne mladých adeptov športovej streľby, ktorí robili a robia dobré meno klubu a mestu Šaľa. Veď počet medailových umiestnení a titulov Majster Slovenska je nespočetný a ŠSK Šaľa dostal do reprezentácie Slovenska tiež niekoľko dobrých strelcov. Organizačná práca pána Kováča za uplynulé obdobie je vidieť na organizovaní streleckých súťaží počnúc Majstrovstvami kraja, Prvou streleckou ligou a Extraligou zo vzduchových zbraní, čo je najvyššia súťaž na Slovensku. Vyvrcholením bolo organizovanie Majstrovstiev Slovenska zo vzduchových zbraní v našom meste v roku 2017. ,,Chcel by som sa poďakovať pánovi primátorovi a mestu Šaľa za ich podporu,“ doplnil Ľudovít Kováč.

Ľudovít Kováč

Druhým oceneným Cenou mesta Šaľa je pán Imrich Šmida, ktorý pravidelne publikuje v Slove Šaľanov články o šalianskych zvykoch v šalianskom nárečí (Dzedzo Imro). Patrí medzi zakladateľov výtvarného krúžku Terra Wag. ,,Z tvorivej činnosti si najradšej spomínam na Terra Wag. Bola to moja životná túžba,“ uviedol Imrich Šmida.  Venoval sa dopisovateľskej činnosti do závodného časopisu Hydrostavu Úder, bol poslancom mesta, predsedom školskej komisie, kultúrnym referentom závodu Hydrostav, tajomníkom pre kultúru pre MsNV, náčelníkom zvolávania záložných vojsk mesta, zakladateľom stavebného dozoru a vedúcim čistiacich vôd vo Veči. Pán Šmida sa aktívne zapájal do spoločenského a kultúrneho života v Šali, jeho prínos je v jeho publikačnej činnosti, činnosti ako poslanca, výtvarníka a osoby aktívnej v kultúre.

Imrich Šmida

Cenu primátora mesta Šaľa si odniesol pán Jozef Sklenár. Jozef Sklenár sa svojou činnosťou a konaním významnou mierou podieľa na propagácii a zviditeľňovaní mesta Šaľa nielen v našom okrese a regióne, ale aj na celom Slovensku. Viac ako štyri desaťročia sa popri svojom zamestnaní aktívne venuje pôsobeniu v oblasti športu a kultúry ako funkcionár v oddieloch a kluboch aj ako spolupracovník viacerých miestnych, regionálnych aj celoslovenských denníkov, periodík a médií, čím sa podieľa na stálej propagácii aktivít mesta a regiónu v médiách.  Za aktivity a prínos v športovej oblasti  a spoluprácu s médiami získal viaceré ocenenia v rámci okresu Šaľa, Nitrianskeho kraja, Západoslovenského kraja a Slovenska.  Od začiatku pôsobenia v oblasti športu a kultúry až po súčasnosť sa venuje aj moderovaniu kultúrno – spoločenských a športových podujatí, ako sú Vyhlásenie najlepších športovcov mesta a okresu Šaľa, ligové a medzinárodné podujatia vo futbale, hádzanej a v iných športových odvetviach. ,,Som hrdý na to, že som Šaľan. Dovolím si tvrdiť, že šaliansky okres je najlepší. Hovoria o tom aj ocenenia šalianskych športovcov a športovcov z regiónu,“ doplnil Jozef Sklenár.

Jozef Sklenár

Ocenení si prevzali ocenenia z rúk primátora Šale Jozefa Belického, viceprimátorky Šale Danici Lehockej a predsedu Komisie pre udeľovanie ocenení mesta Šaľa a zároveň poslanca MsZ v Šali Tibora Barana. Všetkým oceneným gratulujeme.

(DH)