Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 26.11.2018 - 09:47  //  aktualizácia: 26.11.2018 - 10:11  //  zobrazené: 2318

Vynovený úrad je požehnaný

Osie hniezdo s 50-centimetrovým obvodom a takmer 200 netopierov ukrytých pod fasádou budovy – aj takéto „poklady“ našli stavbári pri rekonštrukcii Mestského úradu v Šali. 30-ročná budova dostala po rok trvajúcej prestavbe nový šat a ako mnohí poznamenali, aj dôstojnosť. Pribudlo aj klientske centrum, výťah a pridanou hodnotu budovy je malá galéria na chodbách úradu.

„Remeselníci, ktorí tu robili, vložili sem okrem svojich skvelých vedomostí a zručností, aj srdce. Cítiť to z každého detailu v tejto budove, že žili s tým, aby to bolo pre našich občanov skvelé,“ zhodnotil primátor Jozef Belický.

Podobnými slovami sa prihovoril primátor aj pozvaným hosťom na slávnostnom odovzdaní zrekonštruovanej budovy uplynulý štvrtok. Poďakoval sa dodávateľskej spoločnosti Menert, ktorá rekonštrukciu realizovala. Symbolický dar v podobe knihy Šaľa 2017 si prevzali 11 ocenení, ktorí sa na prácach priamo podieľali. Do šalianskej knihy bola vložená špeciálne vytlačená strana s fotkou nového úradu presne na tej strane, kde bola fotka „starého“ úradu.

Šalianska spoločnosť Menert je s výsledkom svojej práce spokojná. „Bola to veľká výzva pre celý tím. Podarilo sa nám dať dokopy slušný tím, ktorý chcel a vedel, čo robí. Nebolo to jednoduché, ale snažili sme sa čo najlepšie to realizovať. Vďaka patrí naozaj každému, aj tým, čo tu robili s lopatou, aj zváračkou, nie len inžinierom,“ hovorí stavbyvedúci Ladislav Chemez.

V budove je nainštalovaná najmodernejšia technológia. „Všetko je riadené centrálnou vzduchotechnikou. Zároveň každá kancelária si môže samostatne nastaviť teplotu, prívod vzduchu a žalúzie,“ priblížil Peter Rajnoha zo spoločnosti Siemens. „Vzduch je v budove riešený rekuperáciou. Je však aj samostatné chladenie, aby sme sa vyhli tzv. syndrómu chorých budov. To znamená, aby sa vzduch nezvlhčoval a nechladil v rámci výmeny vzduchu,“ vysvetľuje ďalej Ladislav Chatrnúch z projekčnej kancelárie Visia.

Budovu prišiel požehnať aj kaplán šalianskej fary Štefan Gago. Svätenou vodou požehnal vynovenú kongresovú sálu, nové klientske centrum a vynovenú kanceláriu primátora.

Na zrekonštruovanú budovu sa prišli pozrieť aj bývalí primátori mesta. Súčasný primátor prezradil, že okrem klientskeho centra a výťahu, čo sa mu na vynovenej budove páči najviac. „To nočné osvetlenie je niečo nové a verím, že sa tomu budú tešiť aj obyvatelia a budú to hrdo ukazovať svojim návštevám,“ dodal Belický.

 

(ek, foto: ek, Juraj Kovács)