Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.03.2020 - 09:56  //  aktualizácia: 24.03.2020 - 12:37  //  zobrazené: 4323

Vyhlásenie mesta Šaľa 16.3.2020

Stojíme pred najväčšou výzvou poslednej doby. Naše mesto i ľudí zviera strach. Strach o seba, o život a zdravie našich detí i našich blízkych. Mesto za ostatné dni koordinuje množstvo činností, ktoré vyplývajú z nariadení Vlády SR, opatrení Ústredného krízového štábu Slovenska, z nariadení hygienikov i zo záverov okresného krízového štábu a vedúcich zamestnancov mesta. Dôsledne realizujeme opatrenia vyšších orgánov a prijali sme aj vlastné opatrenia, ktorými sa snažíme obmedziť šírenie nákazy a neochromiť ekonomiku a aspoň základný život v našom meste hystériou alebo neuváženosťou. Nie sme sami. Pomáha kto môže.

Vieme, že je nedostatok rúšok a veľmi si vážime pomoc našich senioriek, ktoré sme poprosili , aby podporili miestne dielne, ktoré vyrábajú rúška a nastúpili ako šičky, alebo doma vzali zákazky na šitie týchto ochranných pomôcok. Vážime si pomoc niektorých poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí budú ako dobrovoľníci od utorka rozdávať mestom nakúpené ochranné rúška. Dnes nám bola doručená ponuka občianskeho združenia, ktoré šije ochranné rúška a bezplatne, cez dobrovoľníkov, zabezpečí ich distribúciu ľuďom bez domova a sociálne slabším. Sústavne vykonávame aktivity, ktoré majú zabezpečiť, aby sa verejnosť, pokiaľ môže, čo najviac zdržiavala doma. Výzva, ktorá stojí pred nami však vyžaduje oveľa viac. Účasť a pomoc nás všetkých. Zodpovednosť a disciplínu.

Mnohí sa vyjadrujú, že rúška nepomôžu, že je zbytočné sa zdržiavať doma ak chodíme do práce, že zvýšenie hygieny je neúčinné. Nie, nie je. Je to elementárna povinnosť nás všetkých a spôsob ako dať ostatným najavo, ako nám na nich záleží.

Teraz nie je vhodná chvíľa na rozdeľovanie ľudí, na  neustále kritizovanie a dokazovanie vlastnej výnimočnosti na sociálnych sieťach, ani na hystériu, ktorú sa snažia niektorí neustálym distribuovaním hoaxov šíriť. Šaľania prežívajú viac ako 1000 rokov a som presvedčený, že k tomu mnohokrát potrebovali súdržnosť, disciplinovanosť, ohľaduplnosť a vzájomnú podporu. Verím, že tieto vlastnosti nosíme v sebe a že si všetci uvedomujeme, že je tu chvíľa, keď ich v našom záujme musíme nutne uplatniť.

Ďakujem všetkým, ktorí sa aktívne podieľajú na realizácii opatrení. Policajtom, záchranným zložkám, úradníkom, ale aj všetkým zamestnancom obchodu a služieb, ktorí zabezpečujú náš život a používajú ochranné prostriedky tak, aby chránili nás všetkých.