Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.04.2022 - 13:30  //  aktualizácia: 29.04.2022 - 13:35  //  zobrazené: 1972

Voda z troch artézskych studní je pitná

Šaľa je bohatá na zdroj vody z artézskych studní. V uplynulých dňoch sme dostali výsledky rozborov vôd z jednotlivých studní. Dozvedáme sa z nich, že z piatich funkčných artézskych studní tečie pitná voda z troch – v centre mesta na Námestí Sv. Trojice, na obľúbenom mieste na Ulici M. R. Štefánika a vo Veči pri kostole na Pribinovom námestí.

Zo studne na Dolnej ulici sa radšej nenapite. Podľa rozboru obsahuje voda viac mangánu a železa ako je predpísané. Podľa najnovších výsledkov, žiaľ, nie je pitná voda zo studne na Hornej ulici. Ako nás na to odborníci upozornili, prekročenie hodnoty mangánu a železa nepochádza z geologického podložia. Domnievame sa preto, že zvýšené hodnoty sú zapríčinené práve problematickým potrubím, cez ktoré sa dostáva voda od vrtu po výtok. Po prečistení, resp. výmene potrubia by sa tieto hodnoty mohli upraviť a môže tak byť tento vzácny zdroj vody opäť v súlade s predpísanými hodnotami pitnej vody. Pred pár týždňami sme vás informovali, že mesto v spolupráci s Monikou Budaiovou z nitrianskych vodární plánuje prečistenie, resp. výmenu potrubia v máji alebo v júni tohto roka. Budeme vás o prácach informovať. Po ich ukončení samozrejme vykonáme nové rozbory a pevne veríme, že prinavrátime tejto studni jej zašlú slávu.

Všetky artézske studne budú v priebehu piatka označené novými štítkami o tom, či z nich tečie voda vhodná alebo nevhodná na pitie.

Artézska studňa na Ulici M. R. Štefánika: na pitné účely VYHOVUJE

Artézska studňa na Pribinovom námestí: na pitné účely VYHOVUJE

Artézska studňa na Námestí Sv. Trojice: na pitné účely VYHOVUJE

Artézska studňa na Dolnej ulici: na pitné účely NEVHODNÁ – prekročený limit mangánu a železa

Artézska studňa na Hornej ulici: na pitné účely NEVHODNÁ

 

(ek)