Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 19.02.2020 - 16:13  //  aktualizácia: 19.02.2020 - 16:26  //  zobrazené: 2982

Vláda mestu schválila milión eur na opravu strechy plavárne

Vláda dnes schválila 1 075 000 eur na rekonštrukciu strechy šalianskej plavárne. Podmienkou získania týchto finančných prostriedkov je, aby mesto túto plaváreň vlastnilo. Pomoc štátu v tomto prípade bola nevyhnutná, keďže mestský rozpočet by bol touto neplánovou investíciou mimoriadne zaťažený. Mesto bojuje o prežitie šalianskej plavárne už niekoľko mesiacov. Vedenie mesta odo dňa zatvorenia plavárne, čiže od 8. apríla 2019, absolvovalo nespočetne mnoho rokovaní a stretnutí s predstaviteľmi štátnych orgánov. Mesto si dalo v decembri 2019 pre rekonštrukciu strechy vypracovať jednoduchý projekčný dokument aj s rozpočtom. Projektová dokumentácia zahŕňala demontáž pôvodnej strešnej konštrukcie, dodávku a montáž novej nosnej oceľovej konštrukcie a dodávku a montáž strešnej konštrukcie. Celý tento proces rekonštrukcie strechy bol vyčíslený na 1 075 000 eur. S touto vyčíslenou sumou a  so žiadosťou  o finančnú podporu na opravu strechy sa mesto obrátilo na vládu.

Dnešným dňom sme opäť o krok bližšie k znovu otvoreniu  šalianskej plavárne. Štát dospel k záveru, že je naša plaváreň jedno z najdôležitejších športovísk nielen okresu, ale i regiónu a celého Slovenska. Vláda SR prerokovala žiadosť mesta o finančnú podporu na rekonštrukciu strechy, prijala uznesenie a prispeje k záchrane plávania v našom regióne. ,,Vláde za toto rozhodnutie patrí obrovská vďaka. V mene mesta i všetkých Šaľanov a plavcov by som sa chcel osobitne poďakovať  aj štátnemu tajomníkovi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozefovi Göncimu, ministrovi financií Ladislavovi Kamenickému a predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu. Veľká vďaka patrí taktiež aj spoločnosti Duslo a všetkým nadšencom, ktorí mestu pomohli,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický.

Cieľom mesta Šaľa je, aby šalianska plaváreň už nezívala prázdnotou. Je významná a veľmi dôležitá hlavne preto, že patrí medzi šesticu plavárni na Slovensku, ktoré majú 50 metrový bazén a je miestom príprav pre mladé budúce talenty. Ročne plaváreň navštevuje takmer 46 000 plavcov, z toho približne 5 000 je len predškolákov a školákov. Okrem toho ďalšie služby plavárne ročne využíva približne 8 300 návštevníkov.  Po získaní tejto finančnej pomoci od štátu bude mesto opäť robiť všetko preto, aby sa plaváreň znovu otvorila čo najskôr.

(DH)