Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.05.2022 - 17:00  //  aktualizácia: 25.05.2022 - 17:23  //  zobrazené: 1720

VIDEO: Slovensko potrebuje funkčnú šaliansku plaváreň

„Bol by hriech, ak by sme bazén takýchto rozmerov nechali schátrať,“ povedal Ivan Šulek, prezident Slovenskej plaveckej federácie, počas návštevy šalianskej plavárne. Primátor Šale ho pozval, aby mu ukázal priebeh prác na rekonštrukcii strechy plavárne.

„Ich podpora je pre nás veľmi dôležitá, je potrebná pre našu ambíciu oslovovať ďalšie inštitúcie, ktoré sú zodpovedné za financovanie. Mal prísť aj pán splnomocnenec vlády pre mládež a šport, žiaľ, napriek prísľubu z minulého týždňa sa včera večer ospravedlnil. Stretneme sa ešte aj s prezidentom Slovenského olympijského výboru. Hovoríme o sume približne 1,5 milióna eur bez DPH na to, aby sme plaváreň uviedli do prevádzkyschopného stavu,“ priblížil primátor Šale Jozef Belický. Celková modernizácia techniky, aj zariadenia by si vyžadovalo približne 3,5 milióna. Prezident Slovenskej plaveckej federácie zdôrazňuje, že na Slovensku je len šesť plavární s 50-metrovým bazénom. Dva sú na východe, obe sa už rekonštruujú. Najlepšie je na tom stred Slovenska, v Žiline a Banskej Bystrici už vynovené plavárne fungujú. Na južnom Slovensku bazén vhodný pre tréningy športovcov bezpochyby chýba. Jeden je v Šali, druhý v Bratislave, oba sú nefunkčné. Šalianske kluby dochádzajú desiatky kilometrov za tréningovými bazénmi. „Na Slovensku je 140 plaveckých klubov, v tomto regióne máme veľmi úspešné kluby ako je Trnava, Nitra, Piešťany, Bratislava. Tých súťaží bolo v Šali síce menej, ale sem chodili všetci na tréningy, sústredenia pred medzinárodnými podujatiami, pretože ostatné mestá majú len 25-metrové bazény. Výstavba nového bazénu či plavárne takéhoto typu sa pohybuje od 20 miliónov eur. Čiže treba zainvestovať do 5 miliónov do súčasného stavu a postupne inovovať ďalšie časti, ako stavať nové časti. Štát nám, plaveckej federácii proklamoval, že nám bude pomáhať,“ vyjadril sa prezident plaveckej federácie Ivan Šulek. Dodal, že urobí všetko pre to, aby existujúcich šesť bazénov štát zachránil, medzi nimi aj šaliansky.

Na stretnutie prišiel aj generálny riaditeľ spoločnosti Duslo Petr Bláha. Mesto má s Duslom zmluvu o nájme a v budúcnosti mesto plaváreň odkúpi. V týchto dňoch vznikla dohoda o tom, že splátky za prenájom začne mesto splácať až od chvíle, keď plaváreň bude v prevádzke. „Budeme nápomocní, aby sa táto situácia čo najskôr doriešila a plaváreň ožila. Súčasťou zmluvy je aj dohoda o dodávaní tepla do plavárne za výrazne lepšie ceny ako sú trhové. Pomáhame aj cez lobistické kontakty,“ priblížil generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha.

Na Slovensku sa vybudovali len dva takmer rovnaké plavárne, v Šali a v Košiciach. Zariadenia mali totiž rovnakého projektanta. Prezident plaveckej federácie povedal, že v Košiciach mali rovnaké bazénové teleso, vnútorné zariadenia, dokonca aj kachličky ako v Šali. V súčasnosti plaváreň prechádza veľkou rekonštrukciou, rozšírením plaveckých dráh z 8 na 10 z nej vzniká národné olympijské centrum plaveckých športov.

 

(ek, za zábery z vtáčej perspektívy ďakujeme spoločnosti Veróny OaS, s.r.o.)

  • Plaváreň DUslo - ako ďalej?