Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.03.2016 - 17:00  //  aktualizácia: 23.03.2016 - 17:03  //  zobrazené: 701

Vhodná lokalita pre naše Žihadielko - pohľad očami mesta

Nájsť vhodnú lokalitu pre naše spoločné víťazstvo nie je tak jednoduché. Hoci sme v pôvodnom projekte uviedli vnútroblok SNP, Nešporova, Vajanského, ľudia sa dožadovali aj inej možnosti. Otázku verejnosti sme tlmočili zástupkyni spoločnosti Lidl na pondelkovom stretnutí. Odpoveď: alternatíva 2 sa pripúšťa. Po neľahkom hľadaní sme našli miesto, ktoré vyhovuje aj technickým požiadavkám Lidl - v areáli školy ZŠ Ľ. Štúra, kde by sa detské ihrisko následne odčlenilo od školy a malo by vstup z parku Novorodencov. Ktorá z možností je lepšia? Čo vlastne znamená lepšia?

 

S dobrým úmyslom sme informáciu o možnosti výberu lokality sprostredkovali verejnosti a začali sme zisťovať verejnú mienku. Zástancovia oboch názorov majú správne a logické argumenty. Prečítajte si prosím aj východiská mesta pri rozhodovaní.

 

 

VNÚTROBLOK SNP, NEŠPOROVA, VAJANSKÉHO

Je to zelená lúka, kde by mala ťažká technika, potrebná k výstavbe, bezproblémový prístup. Lokalita je medzi bytovkami, kde by mohlo byť ihrisko pod stálym dozorom obyvateľov – až z troch bytoviek prakticky dovidieť na ihrisko. Je to možno viac „skrytá“ lokalita - nie je v centre mesta. Niektorí na sociálnej sieti a cez maily nepodporili túto lokalitu s argumentom, že v okolí je niekoľko dostupných detských ihrísk, čo je tiež faktom.

 

AREÁL ŠKOLY, VSTUP Z PARKU NOVORODENCOV

Alternatíva, ktorá sa zatiaľ teší väčšej obľube v našom malom zisťovaní verejnej mienky má niekoľko ALE. Ihrisko v areáli základnej školy by bolo síce bližšie k centru mesta a v tejto lokalite je menej možností vyžitia pre deti. Vybudovanie ihriska v tejto lokalite by ale znamenalo ďalšie náklady pre mesto – nevýhodou je najmä rozdiel vo výške terénu. Park je položený takmer o meter vyššie, ako je areál školy. Vzniká tu potreba úpravy terénu vo väčšom rozsahu. Podmienkou Lidl je po vybudovaní odčleniť Žihadielko od školy, aby bolo dostupné verejnosti bez ohľadu na prevádzkový čas školy. To by znamenalo ďalšie náklady na prispôsobenie školského plotu – časť zrušiť a vybudovať nový. V danej lokalite by bolo treba vyriešiť osvetlenie ihriska a nainštalovať aj kamerový systém napojený na mestskú políciu. Náklady mesta by sa vyšplhali na niekoľko tisíc eur. Napriek tomu zvažujeme aj túto alternatívu.

 

Na sociálnej sieti sa objavili aj konštatovania, že kvôli ihrisku bude potrebné vyrúbať stromy – túto dezinformáciu treba dať na správnu mieru. Výrub stromov sa nepredpokladá ani v jednej, ani v druhej lokalite.

 

AJ VLK SÝTY, AJ OVCA CELÁ?

V prípade, že by Žihadielko pribudlo vo vnútrobloku, ušetrili by sme tisícky eur z mestskej kasy vynaložených na prispôsobenie terénu a oplotenia školy Ľ. Štúra. Tieto peniaze by sme mohli použiť na zakúpenie a nainštalovanie niekoľkých herných prvok v rámci centrálnej mestskej zóny, v blízkosti fontány a amfiteátra. Doposiaľ sa tu nesmelo vybudovať detské ihrisko, nakoľko sa priestory rekonštruovali z fondov EÚ. V uplynulých dňoch sa nám však podarilo získať povolenie na umiestnenie spomínaných herných prvkov.

 

Cieľom zisťovania verejnej mienky naozaj nie je štvanie ľudí proti sebe, ako niektorí napísali. Práve naopak – ide o spoločné víťazstvo, chceli sme o jeho umiestnení rozhodovať poznajúc vaše názory. Zisťujeme ich do konca tohto mesiaca, aby sme potom mohli konečné rozhodnutie sprostredkovať spoločnosti Lidl a začať vybavovať všetky potrebné dokumenty a povolenia k stavbe. Ďakujeme za názory, naďalej ich očakávame na sociálnej sieti v skupine Mesto Šaľa alebo mailom na info@sala.sk.

 

Pri rozhodovaní zohľadníme názory verejnosti i pozitíva a dopady v oboch alternatívach. Veríme však, že ihrisko, nech už bude umiestnené kdekoľvek v rámci mesta, bude prinášať radosť nám všetkým, našim deťom.

 

  • pohľad z areálu ZŠ Ľ. Štúra smerom k parku Novorodencov