Domov   >  Kultúra
publikované: 15.11.2019 - 08:31  //  aktualizácia: 15.11.2019 - 10:22  //  zobrazené: 1873

NOVEMBROVÁ PRAHA 1989

Týždeň slobody pokračoval vo štvrtok 14.11.2019 vernisážou fotografií Šaľana Igora Boháča NOVEMBROVÁ PRAHA 1989 v Galérii Focesa. Je to vzácna  a hodnotná kolekcia dobových fotografií, ktoré zachytávajú atmosféru revolučného obdobia v hlavnom meste Československa. Vernisáž otvoril Miroslav Demín, podpredseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali, ktorý  o výstave povedal niekoľko viet, keďže autor Igor Boháč je momentálne v zahraničí. Prítomných privítal aj primátor mesta Jozef Belický. „Som rád, že táto výstava bude prístupná verejnosti a študentom, pretože je mimoriadne dôležité hovoriť o novembrových udalostiach roku 1989, o ľuďoch, ktorí sa pričinili o to, aby sme mali vytúženú slobodu a demokraciu“, povedal primátor.

Výstava je pre verejnosť i organizované skupiny študentov prístupná  v pracovných dňoch od 9:00h do 17:00h do 10. decembra 2019. Vstup je voľný.

Primátor J. Belický na úvod podujatia minútou ticha vzdal úctu obetiam mimoriadne tragickej nehody na zlatomoraveckej ceste.

30 rokov Nežnej revolúcie, 30 rokov profesionálnej práce vo fotografii

         Vojenčina zaviedla Igora Boháča na Pražský hrad, kde mu fotografia zmenila celý priebeh ostatného života. Zostala mu už nie iba ako najkrajšia záľuba, ale aj práca na celý život. Krása stovežatej, zákulisia a zátišia pražských uličiek ho naučili vnímať a snímať svetlo.  Ateliér Jozefa Saudka na pražskom Úvoze, ktorý mal možnosť navštevovať, bolo miesto kde sa zoznámil s významnými fotografickými menami a stretnutia s nimi mu otvorili oči do tajov fotografie.

      Písal sa rok 1986, na Malostranskom námestí sa zhromaždili mladí ľudia. Bolo ich niekoľko stovák, hlúčiky skandovali ,,na hrad“, ,,na hrad“. Celý sprievod pod kontrolou Verejnej bezpečnosti sa vo večerných hodinách spustil po Nerudovej ulici k Pražskému hradu.

"Zrazu sa zjavili ozbrojené jednotky a bili hlava nehlava. Mladí ludia ležali na zemi, dobitých nakladali do označených V3S-iek. Pozoroval som celý akt zo zámockých schodov, no nedovolil som si vytiahnuť fotoaparát, bál som sa" – hovorí Igor Boháč a dodáva, že to bol pre neho šok.

         Neskôr, v novembri 1989 navštívil Prahu opäť. Začali sa manifestácie, ktoré sa skončili úspešnou revolúciou.

"Tentokrát som bojazlivo vytiahol fotoaparát a cvakol pár záberov. Zostala mi pamiatka, s ktorou sa teraz chcem s vami podeliť. Niekedy stačí jeden záber, ktorý vypovie všetko. Dúfam, že aj moje fotografie vám pripomenú drámu, ktorá sa odohrala" – hovorí Igor Boháč.

Jeho životným zlomom bola Praha. Najprv uzavretá, síce krásna, ale železná. Po roku 1989 sa otvorila, stala sa srdcom Európy.

"Dnes som na Kostarike, už po niekoľký krát. Príroda, zvierací svet, vtáky a motýle sú asi najkrajšie a najhustejšie orientované práve tu. A ja ich sledujem s mojim fotoaparátom, zachytávam okamihy, s ktorými sa s vami určite podelím. A to je tiež moment, ku ktorému nám pomohla ,,Nežná revolúcia 17. Novembra 1989“. - odkazuje Igor Boháč.

-md-

foto Dajana Hanesová

   

  • foto Igor Boháč
  • foto Igor Boháč

Prílohy

PLAGAT

(jpg - 3.86 MB)